Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Δένδιας–Ντι Μάιο: Παράνομα και ανυπόστατα τα τουρκολιβυκά μνημόνια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η κατάσταση στη Λιβύη και η σχετικές προσπάθειες για ειρήνευση, ο παράνομος χαρακτήρας των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία, αλλά και η ενεργειακή συνεργασία της χώρας μας με την Ιταλία.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό του, υπήρξε κοινή αντίληψη ότι τα memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης «είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη», ενώ «με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

«Είχα σήμερα την μεγάλη χαρά και ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με τον Ιταλό ομόλογό μου, τον Λουίτζι Ντι Μάιο. Είναι η τρίτη μας συνάντηση μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων, αλλά είναι η πρώτη συνάντηση που έχουμε σε αμιγώς διμερές επίπεδο.

Συζητήσαμε εκτεταμένα για τα ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή, αλλά και για τα ευρύτερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στην Μεσόγειο, μετά την υπογραφή των δυο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και του κυρίου Σάρατζ.

Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη.

Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέρα από αυτό, με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης «για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, με τα ευρήματα στην ανατολική Μεσόγειο» και πως συμφώνησαν «ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού Eastmed, και για τις χώρες, αλλά κυρίως για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας».

«Εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Ιταλία θα υπογράψει την σχετική συμφωνία», πρόσθεσε ο κύριος Δένδιας, και ολοκλήρωσε:

«Επιβεβαιώσαμε την ιδιαίτερα στενή σχέση μας στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και την αμοιβαίας μας βούληση για μεγαλύτερη ανάπτυξη στις μεταξύ μας σχέσεις. Είμαστε, άλλωστε, φίλοι και γείτονες. Με τον ομόλογό μου, συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, τόσο όσον αναφορά τη Λιβύη, όσο και γενικά, την κατάσταση στην περιοχή, και να ενεργούμε συντονισμένα και ανάλογα».

Διπλωματικές πηγές, επίσης, αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε η βούληση της Ιταλίας να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την σταθερότητα στη Λιβύη, οι οποίες να αφορούν στενότερα τις μεσογειακές χώρες και ότι η Ρώμη θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Ρώμης συμφωνούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής αποστολής που έως τώρα φέρει την ονομασία «Σοφία», με στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, τέλος, Ελλάδα και Ιταλία συνεχίζουν τον αποδοτικό διάλογο και τη διαδικασία για τον καθορισμό της ΑΟΖ και θεωρούν, επίσης, ότι πρέπει να γίνει σαφές πως τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και Θράκη

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...