Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
25.7 C
Athens

ΔΕΘ: Μία καλή ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να αλλάξει την ατζέντα

Με βάση και τις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι πολίτες αναδεικνύουν ότι το πρώτο θέμα που πραγματικά τους καίει είναι ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται και η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες ανατιμήσεις, ετοιμάζει και το Μαξίμου τα επόμενα βήματα του.

Όλοι, λοιπόν, αναμένουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εξαγγελίες που με βάση τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης θα είναι λελογισμένες και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ξεφύγουν από τα δημοσιονομικά περιθώρια. «Οι εποχές που οι πρωθυπουργοί έταζαν λαγούς με πετραχήλια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», λένε με νόημα συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. «Εξάλλου ο πρωθυπουργός σε όλη του την πολιτική διαδρομή έχει δείξει ότι είναι αντίθετος με τη λογική του «δώσε και μένα μπάρμπα», που δελεάζει τους πολιτικούς», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ θα είναι εξόχως προσεκτικός σε ό,τι αφορά τις παροχές. Το βέβαιο είναι ότι για μία ακόμη θα απλώσει δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν της κρίσης. Όμως ο στόχος είναι να μοιραστεί μέρος των μεγάλων φορολογικών εσόδων, δίχως να προκληθεί ζημία στην ελληνική οικονομία. Εξάλλου το δάσος για την Ελλάδα είναι να πειστούν οι αγορές και να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θυσιάσει το δάσος για το δέντρο.

Αλλαγή ατζέντας

Όμως η όλη διαδικασία της ΔΕΘ αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό και να αλλάξει την ατζέντα από το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο συντηρεί με κάθε τρόπο η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική, η οποία τον τελευταίο μήνα έχει ξεχάσει και ακρίβεια και πληθωρισμό και την τεράστια πίεση που νιώθουν όλα τα νοικοκυριά.  Έτσι, με βάση και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, το κυβερνητικό στρατόπεδο- μέσω του πρωθυπουργού- στη ΔΕΘ θα επιδιώξει να αναδείξει το όραμα της Ν.Δ. και κυρίως το σχέδιο της για την Ελλάδα με ορίζοντα το 2030.

Μάλιστα στο Μαξίμου ποντάρουν και στην δήλωση του Όλαφ Σολτς μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Γερμανίας, όπου εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα η Ευρώπη θα συμφωνήσει σε βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ο Γερμανός Καγκελάριος θύμισε εν πολλοίς την προκάτοχο του, Άνγκελα Μέρκελ, όταν τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια (το καλοκαίρι του 2020), είχε προαναγγείλει την συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης «λυτρώνοντας» όλη την Ευρώπη, που είχε πληγεί βάναυσα από την πανδημία και τις αλλεπάλληλες καραντίνες. Εν συνεχεία η κ. Μέρκελ μαζί με τον κ. Μακρόν πρωταγωνίστησαν στο να πειστούν όλοι για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα ο Σολτς, που εκπροσωπεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλώνει αισιόδοξος για οριστική λύση. Μάλιστα είναι σε συνέχεια της δήλωσης του ότι πρέπει να καταργηθεί το βέτο στις συνεδριάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.

Εάν, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σε μία ευρωπαϊκή συμφωνία για λύση στο ενεργειακό πρόβλημα, τότε αυτό είναι καλό νέο για την Ελλάδα, αφού θα υπάρξουν και νέα κονδύλια για να αντιμετωπιστούν τα απότοκα της ενεργειακής κρίσης.  Οπότε έχοντας την… καβάτζα της Ευρώπης στην ομιλία του στην ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, θα είναι σε θέση να περιγράψει με σαφήνεια τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις ανατιμήσεις και δεν θα αποτελούν φόβητρο για κάθε νοικοκυριό. Πάντως όπως αποκάλυψε η «Α» στα προηγούμενα φύλλα της στο Μέγαρο Μαξίμου φροντίζουν να μη σηκώνουν τον πήχη των προσδοκιών διαψεύδοντας τα σενάρια που ακούγονται. Το βέβαιο είναι ότι το πλέγμα των μέτρων θα έχει στόχευση τη στήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων αποτυπώνοντας στην πράξη τον βασικό στόχο της κυβέρνησης για τους προσεχείς μήνες μέχρι και τις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι επιμένει στην πάγια τακτική του περί προσωπικής επαφής με τους πολίτες. Όλες οι δημοσκοπήσεις-ακόμα και αυτές μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων-τον δίνουν πρώτο με μεγάλη διαφορά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία από τον Αλέξη Τσίπρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η επικοινωνία με την κοινωνία αποτελεί πλεονέκτημα για τον πρωθυπουργό και γι’ αυτό και οι στοχευμένες επισκέψεις σε διάφορες περιοχές της χώρας θα συνεχιστούν.

Καμία αλλαγή

Η υπόθεση της παρακολούθησης των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη όπως είναι γνωστό τοις πάσι έχει προκαλέσει ένα τεράστιο ρήγμα, όχι μόνο στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μεταξύ των κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις στην Βουλή υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ των υπουργών και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με έντονες αντεγκλήσεις και αιχμηρές αναφορές. Οπότε προς ώρας, όποιος εξακολουθεί και ομιλεί για πιθανή κυβερνητική συνεργασία Ν.Δ. –ΠΑΣΟΚ μετά και τις δεύτερες εκλογές, μάλλον ζει σε άλλο ημισφαίριο.

Οπότε έχουν αυξηθεί οι βουλευτές, που υπό τον φόβο της ακυβερνησίας, υποστηρίζουν πως πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να επανέλθει το απ’ ευθείας μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Το ζήτημα επανέφερε στην επικαιρότητα ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα του εκλογικού νόμου». Ο κ. Χαρακόπουλος μιλώντας στο κανάλι της Βουλής και κληθείς να διευκρινίσει αν η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δει άμεσα η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «εγώ σας λέω τι πιστεύω και τι εισπράττω συζητώντας με συναδέλφους της Ν.Δ.».

Στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου παρενέβη και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ξεκαθάρισε ότι η αλλαγή του αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ επί της αρχής τόνισε ότι με το μπόνους των 50 εδρών οι πιθανότητες για σταθερό κυβερνητικό σχήμα είναι ασφαλώς πολύ περισσότερες.

Βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου,  ξέκοψε οποιαδήποτε κουβέντα: «Προχωράμε για τις εκλογές του 2023 με θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή». Αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλους τους συνομιλητές του τονίζει ότι «Ν.Δ. θα χάσει περισσότερα από όσα κερδίσει με τη νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τι είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ- Η ρητορική των Τούρκων σε σύγκριση με των Ρώσων...

Μυστήριο με μεταμεσονύκτια σύσκεψη του Ακάρ Αυτή τη στιγμή διεξάγονται προγραμματισμένες σημαντικές ασκήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο- Δεν είναι μόνον η ελληνογαλλική που...

ΗΠΑ: Πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όσα εξωφρενικά υποστηρίζει η Τουρκία

Ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όσα εξωφρενικά υποστηρίζει η Τουρκία πήρε το State Department, λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας....
Υπουργείο Εξωτερικών: Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να γίνει η συνάντηση των δύο υπουργών

ΥΠΕΞ απάντησε στον Ερντογάν : Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα έναντι της Τουρκίας αλλά...

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας το βράδυ της Τετάρτης (28/09), όπως αναμενόταν, είχε στο επίκεντρο τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά...

Οι απειλές του Ερντογάν: Η στρατιωτικοποίηση των νησιών δεν θα μείνει αναπάντητη

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ο Τούρκος πρόεδρος παραχωρεί συνέντευξη σε δύο από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν φιλοξενείται παράλληλα...

Συρίγος για Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία ετοιμάζει την επόμενη κίνηση, η οποία θα είναι στην...

Την ανησυχία του για τις ολοένα και πιο έντονες τουρκικές προκλήσεις, εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, αναφέροντας ότι η Τουρκία φαίνεται να...

Πολυτεχνειούπολη: Πώς η 22χρονη αστυνομικός ενημέρωνε τους κακοποιούς

Επί ενάμιση χρόνο οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να δέσουν την υπόθεση της φοιτητικής εστίας, καθώς… καθοριστικό ρόλο έπαιζε 22χροη αστυνομικός που συνελήφθη από τις...

Στα «άδυτα» της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI!(φωτό)

«Οργασμός» δουλειάς στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group – Τρεις μήνες μπροστά η κατασκευή του πλοίου Με προπορεία τριών μηνών σε σχέση με τα συμβατικό...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,220ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης στο Υπουργικό για Τουρκία: Ότι έχει να πει η Ελλάδα, το είπε στον ΟΗΕ

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου...

Ανδρουλάκης: “Ο δημοσιονομικός λαϊκισμός των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι επικίνδυνος για τη σταθερότητα”

"Για την Ευρώπη είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος...

Η Θεσσαλονίκη από φτωχομάνα έγινε …δωρομάνα

Τόσα χρόνια, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας φιλοξενεί κάθε φθινόπωρο τους εν ενεργεία αλλά και...

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Ο Ερντογάν έχει εμμονές με την Ελλάδα

Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ...