Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

ΔΕΘ – Μητσοτάκης: “Ανάπτυξη και δίκαιη διανομή του πλούτου”

Σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει στοχοπροσηλωμένη στην εφαρμογή της στρατηγική της και της πολιτικής της εξαντλώντας την εντολή των εκλογών του 2019 ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που ταυτόχρονα έκλεισε κάθε περιθώριο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Μεσαία τάξη και νέοι στο επίκεντρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα αναφερόμενος στις οικονομικές εξαγγελίες που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αποφεύγω τον όρο «πακέτο παροχών» «μεγάλο καλάθι» κλπ. Όλα τα μέτρα υπακούουν σε μια συνολική στρατηγική που είναι η παραγωγή πλούτου και η δίκαιη μοιρασιά». «Όσο η οικονομία αναπτύσσεται τόσο θα δημιουργείται πλούτος που θα πρέπει να διανέμεται με δίκαιο τρόπο. Μείωση των ανισοτήτων είναι η κεντρική μου επιλογή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριοθέτησε τις κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες ποντάρει για την κοινωνική υποστήριξη στα μέτρα και είναι πρωτίστως η μεσαία τάξη, για την οποία προσδιόρισε πριν από όλα ως κορμό της τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ενώ ήδη από χτες έθεσε και τη νεολαία στο επίκεντρο κάνοντας «επίθεση φιλίας» με συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης.

Ο πρωθυπουργός σε αυτό το πλαίσιο στάθηκε κυρίως στα της οικονομίας, ήταν πολύ προσεκτικός και μετρημένος στα όσα είπε γύρω από την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσει η οικονομία λόγω του κοροναϊού, ενώ θέλησε να στείλει και μήνυμα αποφασιστικότητας σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό.

Διαχωριστικές γραμμές και εκλογικά διλήμματα του …2013

«Η πολιτική μας δεν είναι επεκτατική, είναι μια πολιτική μετρημένη» είπε σε ότι αφορά τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης και σημείωσε ότι θεωρεί δεδομένη την αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας σημείωνοντας ότι «θεωρώ δεδομένο ότι θα αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας. Από το 2023 θεωρώ δεδομένο ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και η χώρα θα μπορεί να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα».

Από εκεί και πέρα για να υπηρετηθεί αυτή η στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και συγκεκριμένες πολιτικές προϋποθέσεις βάζοντας απέναντι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και διαμορφώνοντας ουσιαστικά το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης και τα εκλογικά διλήμματα του 2023.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε με νέους όρους τις διαχωριστικές γραμμές του 2015 σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η ΝΔ παραμένει μια παράταξη που εκφράζει δυνάμεις από τη δεξιά έως την κεντροαριστερά.

«Δεν χρησιμοποιών δεξιόμετρα και αριστερόμετρα. Με ενδιαφέρει η κυβέρνηση να γράφει χιλιόμετρα και να εκφράζει μια πλατιά συμμαχία με τους πολίτες που θέλουν έργα, που συνθέτει και δεν διχάζει. Έχουν προστεθεί άνθρωποι στην κυβέρνηση που δεν προέρχονται από τη ΝΔ, προέρχονται από το κέντρο και την κεντροαριστερά. Η ΝΔ εκφράζει το πολιτικό φάσμα από την δεξιά μέχρι την κεντροαριστερά. Όταν κάνω επιλογές για υπουργεία αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν τα συγκεκριμένα πρόσωπα μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Βαθιά νυχτωμένοι όσοι ονειρεύονται νεοαγανακτισμένους

Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει μια προσωπική επίθεση σε βάρος μου, σε βάρος της οικογένειά μου. Ο οχετός του διαδικτύου μην έχετε αμφιβολία από ποιον κατευθύνεται. Αισθάνομαι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει αξιακό και πολιτικό χάσμα».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι διχάζεται η κοινωνία. Χρέος μου είναι να συνομιλώ με την κοινωνία και να αποφεύγω εντάσεις. Αν κάποιοι νομίζουν ότι η κοινωνία βρίσκεται στο 2011 και ονειρεύονται κίνημα νεοαγανακτισμένων είναι βαθιά νυχτωμένοι. Μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον κ. Τσίπρα τι επιδιώκει με όλες αυτές τις προσωπικές επιθέσεις».

«Κακό του κεφαλιού της κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση αν πιστεύει ότι θα με αποπροσανατολίσει με τις προσωπικές επιθέσεις».

Νωρίτερα μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πρόσφατο ανασχηματισμό και στο ναυάγιο της αρχικής επιλογής Αποστολάκη άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα χωρίς να τον κατανομάσει.

«Θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και χώρους που δεν έχουν διάθεση για συναίνεση. Με τους πολίτες θέλω συναίνεση.
Με ανθρώπους που ζητούσαν λίγες μέρες πριν αυτό που έκανα και μετά ασκούν κριτική δεν έχω κανένα λόγο να συζητάω για συναίνεση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας παρέπεμψε στην πολιτική του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο του 2015.

Οι Έλληνες δεν θέλουν να επιστρέψουν στο 2015

«Είναι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες όταν θα ζητήσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» συνέχισε και αναφερόμενος εν τάχει στα εκλογικά δικλήμματα του 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα κριθεί η αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης με την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης».

Πρόσθεσε δε με νόημα: «Στο τέλος της τετραετίας θα συγκριθεί η επιλογή μιας παράταξης που λέει ότι θέλει να είναι αυτοδύναμη, με την επιλογή της άλλης παράταξης που δεν καταλαβαίνω ποια είναι, όταν μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση. Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες θέλουν να επιστρέψουν στο 2015».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...