Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
19.6 C
Athens

ΔΕΘ: Τα μέτρα που έχουν “κλειδώσει” και εκείνα που έμειναν στον πάγκο—Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ:

Ορισμένα νέα μέτρα ήδη «κλείδωσαν», κάποια άλλα που είναι σε ισχύ παρατείνονται, ενώ υπάρχουν και εκείνα που μένουν στην… άκρη μέχρι νεωτέρας.

Το ακριβές μέγεθος του πακέτου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων «κληρώνει» σήμερα με τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας κατά το β’ 3μηνο της χρονιάς.

Το τι θα πει η ΕΛΣΤΑΤ θα κρίνει επί της ουσίας την έκταση του περιβόητου «δημοσιονομικού χώρου» και άρα το πόσες παρεμβάσεις θα έχει την δυνατότητα να «χωρέσει» το «πακέτο» των μέτρων που θα ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός.

Τι ποσό θα δοθεί για ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Όπως όλα δείχνουν -και αφού έχει προηγηθεί ρυθμός ανάπτυξης 7% κατά το α’ τρίμηνο- η δυναμική της εγχώριας οικονομίας θα είναι πολύ ισχυρή, ενώ και στο γ’ τρίμηνο εξελίσσεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς λόγω της ανοδικής πορείας του τουρισμού, κάτι το οποίο  αναμένεται να συνεχιστεί και τους προσεχείς μήνες.

Η απόδοση λοιπόν της ελληνικής οικονομίας είναι εκείνη που θα καθορίσει το μέγεθος του πακέτου παρεμβάσεων το οποίο θα ανακοινώσει στην 86η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός.

Με τα δεδομένα αυτά, η βοήθεια που θα δοθεί φέτος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα υπερβεί σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ.

Ως τώρα ήδη κάποια μέτρα έχουν «κλειδώσει», είτε πρόκειται για νέα ή για άλλα που βρίσκονται σε ισχύ και θα παραταθούν, ενώ υπάρχουν και κάποια στον «πάγκο», δηλαδή μέτρα που θα ενεργοποιηθούν υπό προϋποθέσεις και εφόσον το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος, το μέγεθος του οποίου θα πιστοποιηθεί μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ποια μέτρα έχουν «κλειδώσει»

Ποια είναι όμως τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει»;

 • Η «επιταγή ακρίβειας» συνολικού κόστους περίπου 300 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να δοθεί το φθινόπωρο. Στόχος και αυτής της κίνησης, όπως υποστηρίζουν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα είναι η στήριξη αποκλειστικά των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τις προηγούμενες «επιταγές», οπότε δικαιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, δηλαδή πλέον και για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ενώ είχαν προηγηθεί ιδιωτικοί υπάλληλοι και επαγγελματίες.
 • Αύξηση στις συντάξεις, έπειτα από δώδεκα χρόνια, το ποσοστό της οποίας μπορεί να προσεγγίσει και το 7%.
 • Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, από τις αρχές του 2023 που αναμένεται να κινηθεί στο 6,5%. Στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί σε επίπεδα προ μνημονίων.
 • Αυξημένο επίδομα για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης τη σεζόν 2022-2023. Με βάση τις τελευταίες εισηγήσεις που έχει δεχθεί το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση, η αύξηση μπορεί να φτάσει έως και 20%. Στο τραπέζι και η διεύρυνση των δικαιούχων.
 • «Φθηνή» στέγη στους νέους, με επιδοτούμενα ή ακόμη και άτοκα δάνεια και επιδότηση ενοικίου.

Ποια μέτρα θα παραταθούν

Υπάρχουν ακόμη εκείνα τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε ισχύ έχουν όμως ορισμένη ημερομηνία λήξης η οποία πρόκειται να παραταθεί:

 • Διατήρηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, καφέ. Εδώ υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για «ψαλίδι» των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
 • Αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για δύο χρόνια.

«Ψαλίδι» στους φόρους

Στο τραπέζι είναι και το «ψαλίδι» σε φόρους:

 • Υπάρχουν σκέψεις μείωσης κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά είναι από τα μέτρα που θα κριθούν λίγο πριν από τη σύνταξη του νέου κρατικού προϋπολογισμού και ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.
 • Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Υπενθυμίζεται πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.

Ποια μέτρα μένουν στον «πάγκο»

Στον «πάγκο» και επιδόματα, υπό την έννοια ότι θα ενεργοποιηθούν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

 • Η μέχρι στιγμής αποκλιμάκωση των τιμών των υγρών καυσίμων βάζει σε δεύτερες σκέψεις το οικονομικό επιτελείο, που μελετά να δοθεί εάν παραστεί ανάγκη Fuel Pass 3, για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, αλλά «στοχευμένα» και μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά μέσω μιας νέας ψηφιακής κάρτας. Με προϋπόθεση εδώ να ξεπεράσει κατά πολύ και πάλι η μέση τιμή της αμόλυβδης τα 2 ευρώ.

Κάποια άλλα μέτρα τελούν υπό.. κατάρτιση:

 • Παροχή νέων κινήτρων για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της παροχής φθηνότερου πετρελαίου, αλλά και επιδοτήσεις για περίπου 700.000 νοικοκυριά που διαθέτουν φυσικό αέριο.

Φυσικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος θα συνεχιστεί –εφόσον συνεχιστούν οι αναταράξεις στην αγορά- ως τα μέσα του 2023.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Με τη δημιουργία ενός cloud region στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις...

Την εμπιστοσύνη της Google στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων δείχνει η νέα επένδυση του παγκόσμιου κολοσσού για την ανάπτυξη υποδομών...

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο – Όποιος...

“Τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές δίκαιο, αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν...

Επιφυλακή στο Αιγαίο: Ο κρίσιμος ρόλος των Αμφίβιων Καταδρομέων της πρώτης γραμμής – 24ωρη...

Η συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Έχουν ίσως τον πιο κρίσιμο ρόλο σε ενδεχόμενη προσπάθεια αιφνιδιασμού των Τούρκων για τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο....

Τι είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ- Η ρητορική των Τούρκων σε σύγκριση με των Ρώσων...

Μυστήριο με μεταμεσονύκτια σύσκεψη του Ακάρ Αυτή τη στιγμή διεξάγονται προγραμματισμένες σημαντικές ασκήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο- Δεν είναι μόνον η ελληνογαλλική που...

ΗΠΑ: Πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όσα εξωφρενικά υποστηρίζει η Τουρκία

Ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όσα εξωφρενικά υποστηρίζει η Τουρκία πήρε το State Department, λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας....
Υπουργείο Εξωτερικών: Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να γίνει η συνάντηση των δύο υπουργών

ΥΠΕΞ απάντησε στον Ερντογάν : Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα έναντι της Τουρκίας αλλά...

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας το βράδυ της Τετάρτης (28/09), όπως αναμενόταν, είχε στο επίκεντρο τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά...

Οι απειλές του Ερντογάν: Η στρατιωτικοποίηση των νησιών δεν θα μείνει αναπάντητη

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ο Τούρκος πρόεδρος παραχωρεί συνέντευξη σε δύο από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν φιλοξενείται παράλληλα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,225ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Θεσσαλονίκη από φτωχομάνα έγινε …δωρομάνα

Τόσα χρόνια, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας φιλοξενεί κάθε φθινόπωρο τους εν ενεργεία αλλά και...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας;

Ξεκινάμε από τα βασικά. Οι δέξιοι ψηφοφόροι έχουν αποδείξει διαχρονικά την επαναστατικότητά τους. Ήτοι, το εκλογικό...

Ούτε… βλέμμα δεν αντάλλαξαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στη δεξίωση του Μπάιντεν

Δύο ξένοι στον ίδιο χώρο ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ΔΕΘ

Στις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ,...