ΔΙΑΔΗΛΩΣH ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ: Επεισόδια στο Παρίσι για το θάνατο Κινέζου (βίντεο)

33

Ταραχές ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας έξω από αστυνομικό τμήμα στo 19ο διαμέρισμα του Παρισιού, μια μέρα μετά το θάνατο άνδρα που πυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι του από αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί είχαν σπεύσει μετά από τηλεφώνημα γειτόνων, οι οποίοι είχαν αναφέρει ότι άκουσαν κραυγές από το διαμέρισμα του 56χρονου Κινέζου Λιου Σαογιό. Το θύμα, σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας,  έτρεξε προς έναν αστυνομικό κρατώντας αιχμηρό αντικείμενο μόλις άνοιξε η πόρτα. Ο αστυνομικός είπε ότι σώθηκε χάρη στο γιλέκο που φορούσε, ενώ συνάδελφός του, πυροβόλησε τον 56χρονο.  Δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του Λιου αμφισβητεί ότι είχε προηγηθεί καυγάς μέσα στο διαμέρισμα. Ο Λιου, είπε ο δικηγόρος, ήταν με τα τέσσερα παιδιά του, ηλικίας 15-21 χρόνων. Η κόρη του, δήλωσε σε γαλλικό περιοδικό ότι ο πατέρας της, που μιλούσε σπαστά γαλλικά, έκοβε ψάρι με ψαλίδι, όταν οι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα. Οι αστυνομικοί κατηγορούνται ότι «πυροβόλησαν χωρίς προειδοποίηση» χτυπώντας το θύμα στο θώρακα. Το Πεκίνο κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση, για να ζητήσει προστασία των πολιτών του που ζουν στη Γαλλία.

Διαβάστε επίσης:  Κόστα Ρίκα: Κατασχέθηκε ποσότητα-μαμούθ κοκαΐνης - Πέντε τόνοι σε φορτίο με λουλούδια

Έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου έγινε διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά από ρίψεις αντικειμένων και έγιναν 35 συλλήψεις. Κι άλλες διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί, πολλές από μαθητές γυμνασίων, μέσα και γύρω στη γαλλική πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το βιασμό νεαρού μαύρου με γκλομπ αστυνομικού. Πέρσι είχε πεθάνει ενώ ήταν κρατούμενος ένας άλλος έγχρωμος νεαρός, ο Ανταμά Τραορέ.