ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΑΝ 225 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ: “Πορεία για το ψωμί” από τη Σαναά στο λιμάνι Χοντέιντα

48

Στην πόλη Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα κατέληξε η «Πορεία για το Ψωμί» που ξεκίνησε από την πρωτεύουσα της Υεμένης και διήρκεσε μια εβδομάδα.

Μήνυμα της πορείας 225 χιλιομέτρων, στην οποία μετείχαν περίπου 25 διαδηλωτές ήταν να κηρυχθεί ανθρωπιστική ζώνη το λιμάνι που ελέγχεται από τους αντάρτες. Οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες που είχαν εικόνες ψωμιού, τραγουδούσαν και έκαναν έκκληση για ανεμπόδιστη ροή των προμηθειών βοήθειας στην Υεμένη. «Το Λιμάνι της Χοντέιντα δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο. Ας πολεμήσουν αλλού, ας αφήσουν ήσυχο το λιμάνι. Αυτό είναι για τις γυναίκες, για τα παιδιά μας, για τους ηλικιωμένους», είπε ο Αλί Μωχάμεντ Γιαχία, που περπατούσε έξι μέρες, από τη Σαναά στη Χοντέιντα. Ο ΟΗΕ έχει κάνει έκκληση για βοήθεια ύψους 2,1 δις δολαρίων φέτος στην Υεμένη,  μία από τις τέσσερις χώρες που είναι αντιμέτωπες με πείνα το 2017.

Το λιμάνι είναι το κύριο σημείο εισόδου βοήθειας και ελέγχεται από τους Χούθι, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι φόβοι για πιθανή στρατιωτική επίθεση κατάληψής του από τις λεγόμενες δυνάμεις του συνασπισμού, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία. O πόλεμος κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζει η Σαουδική Αραβία και ανταρτών Χούθι που υποστηρίζει το Ιράν διαρκεί δύο χρόνια. Οι Χούθις υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι πιστές στον πρόεδρο Αμπεντραμπό Μανσούρ Χάντι. Στις αρχές του χρόνου ο συνασπισμός των Σαουδαράβων εξαπέλυσε επίθεση για να βοηθήσει τις δυνάμεις του Χάντι να καταλάβουν το σύνολο των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας, περιλαμβανομένου του λιμανιού Χοντέιντα.

Διαβάστε επίσης:  SpaceX: Εκτοξεύθηκε η επανδρωμένη αποστολή προς το Διάστημα!

Δραματικές εκκλήσεις στο Ριάντ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ ο πόλεμος έχει κοστίσει τη ζωή 7.700 ανθρώπων ενώ εκατομμύρια πολίτες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τρόφιμα. Ο ΟΗΕ κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον συνασπισμό του Ριάντ να μη βομβαρδίσει τη Χοντέιντα, που είναι η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Υεμένης.  Και η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιούσε πως μια στρατιωτική επίθεση στην πόλη θα είχε επιπτώσεις μεγάλες, εφόσον το λιμάνι της είναι κρίσιμο σημείο πρόσβασης για την αποστολή διεθνούς βοήθειας που σώζει ζωές». Επτά ανθρωπιστικές οργανώσεις – Against Hunger, Medecins du Monde, Norwegian Refugee Council, Saferworld, Save the Children, Tearfund και War Child – προειδοποίησαν επίσης για την καταστροφική επίδραση που θα είχε μια επίθεση εκεί, σε μια χώρα που είναι στα πρόθυρα λιμού.