Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.2 C
Athens

Διαγωνισμός αρμάτων: Οι Έλληνες κορυφαίοι αρματιστές – Εντυπωσιάστηκαν οι Αμερικανοί(φωτό)

Γι’ ακόμη μια χρονιά οι Έλληνες τεθωρακισμένοι αναδείχθηκαν κορυφαίοι αρματιστές σε διαγωνισμό αρμάτων με συναδέλφους από τις ΗΠΑ.

Έλληνες και Αμερικανοί τα έδωσαν όλα στο πεδίο βολής Πετροχωρίου, στην Ξάνθη, στον διαγωνισμό Αρμάτων, που πλέον έχει γίνει θεσμός μεταξύ των δύο χωρών.

Συνολικά 4 ουλαμοί τεθωρακισμένων, 3 από την Ελλάδα και 1 από τις ΗΠΑ, πήραν μέρος στον διαγωνισμό, που έχει τραβήξει την προσοχή όλων των Στρατών του κόσμου. Από τη μία είναι οι «τρελοί Έλληνες» που κατάφεραν να απογειώσουν το ατσάλινο θηρίο των 47 τόνων, Leo2Hel και να κάνουν βολή στον αέρα, και από την άλλην οι «μπαρουτοκαπνισμένοι Αμερικανοί» με τεράστια εμπειρία στα πεδία των μαχών και βεβαίως πολλές εμπειρίες σε αποστολές ανά τον κόσμο.

Η νίκη, λοιπόν, έστω κι αν είναι εντός έδρας, σε ένα πεδίο βολής που είχαν το πλεονέκτημα οι Έλληνες λόγω γνώσης του εδάφους, αποκτά τεράστια σημασία δεδομένης της αξίας του «ηττημένου».

Τα αμερικανικά πληρώματα των τεσσάρων Abrams M1A1 μπορεί να κατέκτησαν την δεύτερη θέση και οι Έλληνες της 24 ΕΜΑ την πρώτη, όμως στην ουσία όλοι ήταν πρώτοι, αφού μέσω από αυτές τις διαδικασίες οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ έρχονται πιο κοντά, γνωρίζονται, μαθαίνει ο ένας τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητες του άλλου κι έτσι προκύπτει εμβάθυνσης της συνεργασίας, που είναι και το ζητούμενο.

Άλλωστε, οι διαφορές στα αγωνίσματα ήταν τόσο μικρές που το αποτέλεσμα κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Ο διαγωνισμός, όπως σας είχαμε ενημερώσει ξεκίνησε την 1 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε χθες, Παρασκευή.

Συμμετείχαν τρεις Μονάδων Τεθωρακισμένων του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»), με άρματα LEO2 (A4 και HEL), και ένας Ουλαμός Αρμάτων της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF), με άρματα Μ1Α1 ABRAMS, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Οι Ουλαμοί αξιολογήθηκαν σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια, οι οποίες ήταν εστιασμένες σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής της βολής και τεχνικών θεμάτων των αρμάτων.

Η τελική κατάταξη των Ουλαμών, αποτέλεσε συνδυασμό του χρόνου που χρειάστηκε το κάθε πλήρωμα για να ολοκληρώσει τις δοκιμασίες, σε συνάρτηση με επιμέρους βαθμολόγηση των δεξιοτήτων του και ειδικά της ευστοχίας των βολών του.

Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού ιδιαίτερα εμφανής ήταν η προσπάθεια, το πάθος και η γνώση των αντικειμένων από τους διαγωνιζόμενους, καθώς και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους.

Την τελική φάση του διαγωνισμού παρακολούθησε ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ») Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ Col Nathan Mann, καθώς και 14 παρατηρητές από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Κύπρο.

Ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Πέτρος Δεμέστιχας χαρακτήρισε τον διεθνή διαγωνισμό αρμάτων ως ψηλού επιπέδου και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ενώ συνεχάρη όλα τα πληρώματα που συμμετείχαν.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των πληρωμάτων των Αμερικανών τόνισε πόσο εντυπωσιασμένος έμεινε από το επίπεδο των Ελλήνων συναδέλφων του, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τις διαφορετικές τεχνικές εκπαίδευσης που ακολουθούνται στην Ελλάδα αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Βεβαίως, τα αντίστοιχα συμπεράσματα βγήκαν και από την ελληνική πλευρά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι «φονιάδες» αρμάτων δείχνουν τα «δόντια» τους και στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα – Το εντυπωσιακό «elephant walk» των επιθετικών – Νέα όπλα και αναβαθμίσεις

Η δρομολογημένη μάλιστα απόφαση απόκτησης της πιο σύγχρονης έκδοσης των Hellfire της «Romeo» αποτελεί...

Φωτιά στα μπατζάκια των Τούρκων με την αναβάθμιση των 183 Ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard 2A4

Μέγιστη προτεραιότητα για τα Leopard 1 A5, αποτελεί η αντικατάσταση των σημερινών σκοπευτικών που...

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός αρμάτων με την συμμετοχή των ΗΠΑ στην Ξάνθη

Οι ΗΠΑ εμβαθύνουν την συνεργασία τους με τα ελληνικά στρατεύματα στην Ξάνθη, επαναλαμβάνοντας τον...