Έντονες επικρίσεις από εκπροσώπους Βρετανίας, ΗΠΑ και Γαλλίας δέχθηκε ο Ρώσσος πρέσβης στο Σ.Α. του ΟΗΕ γιιιατί υποστήριξε πως τα θύματα στο Χαν Σεϊχούν δηλητηριάστηκαν από όπλα των ανταρτών που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Άσαντ.
Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ένας διοικητής των ανταρτών και ένας ειδικός όπλων, υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία, δείχνουν πως πρόκειται για επίθεση της συριακής κυβέρνησης. Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 20 παιδιά και 52 ενήλικες σκοτώθηκαν στο Χαν Σεϊχούν.Κατά την έναρξη της συνόδου στο Σ.Α. ο αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για υποθέσεις Αφοπλισμού, Κιμ Γουόν –Σου, ανέφερε ότι αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία μετά τον Αύγουστο του 2013 στη Γκούτα, όταν σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι στα ελεγχόμενα από τους αντάρτες περίχωρα της Δαμασκού. Μια γυναίκα που νοσηλεύεται, δήλωσε πως μετά την επίθεση, «δεν μπορούσαν να σταθώ. Ένιωθα άρρωστη και ζαλισμένη. Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί ότι τα συμπτώματα των θυμάτων δείχνουν πως έχουν εκτεθεί σε νευροπαραλυτιικούς παράγοντες. Το ίδιο συμπεραίνει και ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που φροντίζει θύματα στο Ιντλίμπ.
Η άποψη της Μόσχας
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ αρνείται πως οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επίθεση με χημικά όπλα. Κι ενώ αρχικά το καθεστώς υποστήριζε πως δεν είχε γίνει κάποια επίθεση στην περιοχή, προέκυψε άλλη εκδοχή. Η Ρωσία παραδέχθηκε πως συριακά αεροσκάφη επιτέθηκαν στο Χαν Σεϊχούν, αλλά πως στόχος τους ήταν αποθήκη παραγωγής χημικών όπλων που χρησιμοποιούν μαχητές στο Ιράκ. «Χθες, από τις 11.30 μέχρι τις 12.30 συριακά αεροσκάφη έπληξαν μεγάλη αποθήκη τρομοκρατικών όπλων και στρατιωτικού υλικού στα ανατολικά περίχωρα του Χαν Σεϊχούν“, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ιγκόρ Κονοσένκοφ. «Στην αποθήκη υπήρχαν εργαστήρια παραγωγής χημικών όπλων».
Αντίλογος
Ο διοικητής της ανταρτικής ομάδας Ελεύθερος Στρατός του Ιντλίμπ, Χασάν Χατζ Άλι, δήλωσε στο Reuters «όλοι είδαν το αεροπλάνο όταν μας βομβάρδισε με αέριο». Ντόπιοι δημοσιογράφοι είπαν πως δεν υπάρχουν στρατιωτικές θέσεις στην πόλη, αλλά μια σειρά ανταρτικών ομάδων που συμμάχησαν και ελέγχουν και τη γύρω περιοχή. Επικριτές της ρωσικής δήλωσης, σημείωναν ότι η πληροφορία για το αέριο, προέκυψε ώρες πριν το χρόνο που ανέφερε ο Κονοσένκοφ. Ο ειδικός σε θέματα όπλων, Χαμίς ντε Μπρετόν Γκόρντον, δήλωσε στο BBC ότι η ρωσική εκδοχή είναι σχεδόν αστεία. «Η ιδέα πως νευροπαραλυτικό αέριο όπως το Σαρίν μπορεί να εξαπλωθεί μετά από βομβαρδισμό κατά τη διαδικασία παρασκευής όπλων, δε στέκει».
Ράικροφτ: Ο Άσαντ “ταπείνωσε” τη Ρωσία

Ο Βρετανός πρέσβης στο ΟΗΕ, Μάθιου Ράικροφτ δήλωσε στο Σ.Α. ότι ο Άσσαντ «ταπείνωσε» τη Ρωσία καθιστώντας παρωδία την ειρηνευτική διαδικασία που είχε επιτευχθεί με ορισμένες ανταρτικές ομάδες. «Τι σχέδιο έχετε; Τι σχεδιάζετε για να σταματήσουν αυτές οι τρομερές, παρανοϊκές επιθέσεις; Εμείς είχαμε σχέδιο και την υποστήριξη κι εσείς το απορρίψατε για να προστατέψετε τον Άσσαντ». Ρωσία και Κίνα είχαν μπλοκάρει απόπειρες επιβολής κυρώσεων στη Συρία.
Σαφρόνοφ: Έχετε εμμονή με τον Άσαντ
Ο Ρώσος διπλωμάτης στον ΟΗΕ, Βλαντίμιρ Σαφρόνοφ αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας τη Βρετανία ότι έχει «εμμονή» με την ανατροπή του Προέδρου Άσαντ και όχι με την επίτευξη ειρήνης. Η Ρωσία, είπε, δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη νέας απόφασης και ζήτησε να γίνει «πλήρης, αντικειμενική» διεθνής έρευνα. Υποστήριξε δε ότι ήταν «σκηνοθετημένο» μεγάλο τμήμα του βίντεο της επίθεσης.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Νίκι Χάλεϊ, είπε πως οι συριακές χημικές επιθέσεις θα συνεχιστούν αν δε γίνει κάτι. «Για πολλοστή φορά η Ρωσία χρησιμοποιεί την ίδια λανθασμένη θεωρία, για να αποσυρθεί η προσοχή από τον σύμμαχό της στη Δαμασκό». Υπαινισσόμενη δε μονομερή δράση των ΗΠΑ, είπε ότι «όταν ο ΟΗΕ συνεχώς αποτυγχάνει να εκπληρώσει το καθήκον του για συλλογική δράση, υπάρχουν περίοδοι στη ζωή των κρατών, που αναγκαζόμαστε να αναλάβουμε εμείς δράση».Ο Γάλλος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Φρανσουά Ντελάτρ, κατηγόρησε για την επίθεση την «καταστροφική παράνοια» της κυβέρνησης Άσαντ. Και πρόσθεσε πως ο κόσμος, χρειάζεται «μια Αμερική που είναι σοβαρά δεσμευμένη για μια λύση στη Συρία». «Πρόκειται για την πιο περίπλοκη και πιο βίαιη σύρραξη του καιρού μας», ανέφερε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι από τις Βρυξέλες.