Διαπραγμάτευση για γερά νεύρα – Τηλεφωνικό ραντεβού Τσίπρα-Τουσκ το μεσημέρι

35
Τσίπρας, Τούσκ, Eurogroup, Σύνοδο Κορυφής,

Σε αγώνα δρόμου για την άρση των εμποδίων στη διαπραγμάτευση επιδίδεται η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για σήμερα μετά τη χθεσινή τους επικοινωνία. Στόχος να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων, στον απόηχο και των χθεσινών δηλώσεων του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το Eurogroup θα μπορούσε να συνεδριάσει την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Η Αθήνα δείχνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις εκτός συμφωνίας απαιτήσεις του για πρόσθετα μέτρα ως αιτία για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ενώ αποτιμά θετικά τη στάση που τήρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετική την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που χαρακτήρισε «παράλογη» και μη δημοκρατική την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018.

Διαβάστε επίσης:  «Σαφάρι» κατασχέσεων για χρέη στα Ταμεία

Μάλιστα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα καταβάλει προσπάθειες, με αντίστοιχο κύκλο επαφών, προκειμένου να συνεδριάσει το Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ, στη συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα, εξέφρασε απόψεις αντίστοιχες με τη χθεσινή ηχηρή παρέμβασή του.

Κατά την εκτίμηση του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς. «Υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν. Αλλά ήδη έχουν γίνει πολλά και έχω κάθε ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε αυτή τη συμφωνία» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Πηγή: ert.gr