Ύστερα από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 ώρα Ελλάδος η Δίασκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Οι συμμετέχοντες, μετά από περίπου πέντε ώρες συνομιλιών και αρκετών επαφών στο περιθώριο της Διάσκεψης, . Συμφωνήθηκε η λύση της εκεχειρίας και όχι της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός που ίσχυε έως σήμερα, αλλά και η μη στρατιωτική επέμβαση.
Η απόφαση έρχεται να ακυρώσει τα σχέδια της Τουρκίας περί στρατιωτικής ενίσχυσης της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
Οι χώρες δεσμεύτηκαν, σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου. Οι διεθνείς προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο στη χώρα πρέπει επίσης να ενισχυθούν.
Παράλληλα, οι χώρες κατέληξαν σε ένα σχέδιο επίλυσης της διαμάχης, το οποίο και πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επίσης, αποφασίστηκε να σχηματιστεί μία στρατιωτική επιτροπή, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.
Τέλος, οι συμμετέχοντες της Διάσκεψης συμφώνησαν όπως σταματήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στα εμπλεκόμενα μέρη.
«Διπλωματική και όχι στρατιωτική θα είναι η λύση στη Λιβύη» , δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά τη Διάσκεψη «Αποφασίσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση. Ήρθαμε σε συμφωνία ώστε να καταρτίσουμε πλάνο που να στηρίζει την επιβολή ειρήνης στην περιοχή», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων αποφασίστηκε να συγκροτηθούν αρχές Φεβρουαρίου αρμόδιες επιτροπές στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη τα οποία δεν συμμετείχαν στη διάσκεψη.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση της κρίσης. «Αποφασίστηκε εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων» ανακοίνωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να στηρίζουν τους εμπολέμους στον εμφύλιο. Ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Λιβυκό ζήτημα θα συνεχιστούν στη Γενεύη.
Επίσης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη στον οποίο, όπως τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Μάας, «θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα».
Η πρόεδρος της Κομισιόν, με τη σειρά της, σε ανάρτησή της στο Twitter σημείωσε ότι θα συνομιλήσει με τον γγ του ΟΗΕ για τις επόμενες κινήσεις στη Λιβύη με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Διάσκεψη.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο» κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.
«Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (…) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο του Βερολίνου.
Δεν συναντήθηκαν τελικά ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ Σάρατζ, με τον αντίπαλό του, στρατάρχη Χάφταρ στο Βερολίνο, όπως μετέδωσαν δύο φιλικά στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) τηλεοπτικά δίκτυα.
Το Libya al Ahrar μετέδωσε ότι ενημερώθηκε από την αποστολή της GNA στη Διάσκεψη του Βερολίνου πως «αρνήθηκε να καθίσει ή να συναντηθεί με τον Χάφταρ σε οποιαδήποτε από τις συνεδριάσεις της Διάσκεψης».
Ανάλογες ήταν και οι πληροφορίες του Libya Television, που επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε, ανέφερε ότι τόσο ο Σάρατζ όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Φάτι Μπασάγκα αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Χάφταρ και η συμμετοχή των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη διάσκεψη ουσιαστικά ακυρώθηκε