Η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας θεωρείται δέλεαρ στους αποφοίτους ΙΕΚ για να ενισχύσουν τις γνώσεις τους, «καθώς στην Ευρώπη δεν υπάρχουν στεγανά μεταξύ των εκπαιδευτικών βαθμίδων», όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου (φωτ. SHUTTERSTOCK).
Το πιστοποιημένο πτυχίο των δημόσιων και ιδιωτικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) θα μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για φοίτηση στο πανεπιστήμιο. Βέβαια, τη σφραγίδα εισόδου στο ΑΕΙ θα τη βάζουν οι πανεπιστημιακοί οι οποίοι θα οργανώνουν επιπλέον εισιτήριες εξετάσεις. Πρόκειται για ρύθμιση η οποία, όπως επιβεβαιώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που έχει εγκριθεί προ μηνός από το υπουργικό συμβούλιο.
Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας θα δώσει τη δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να περάσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο του αποφοίτου. Προϋπόθεση είναι ότι οι απόφοιτοι ΙΕΚ θα έχουν πιστοποιήσει το πτυχίο τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).
Σήμερα στα ΙΕΚ μπορούν να φοιτήσουν απόφοιτοι λυκείου. Εως τώρα μία ανάλογη ρύθμιση ήταν αυτή στον νόμο 2640 του 1998, σύμφωνα με την οποία οι απόφοιτοι τριετούς ΤΕΕ, οι οποίοι είχαν αποκτήσει και 18μηνη εργασιακή εμπειρία, μπορούσαν να σπουδάσουν σε τμήμα ΤΕΙ σχετικό με το αντικείμενο των έως τότε σπουδών τους.
Οπως ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του υπουργείου, με τη νέα ρύθμιση για τους αποφοίτους των ΙΕΚ δεν παρακάμπτονται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις καθώς τα ΑΕΙ θα οργανώνουν τις εξετάσεις εισαγωγής, ενώ θα ορίζουν και το ποσοστό των θέσεων που θα δοθούν στους αποφοίτους ΙΕΚ καθώς και τις αντιστοιχήσεις των πτυχίων.
Η ρύθμιση θεωρείται δέλεαρ για τους αποφοίτους ΙΕΚ ώστε να ενισχύσουν τις γνώσεις τους, «καθώς στην Ευρώπη δεν υπάρχουν στεγανά μεταξύ των εκπαιδευτικών βαθμίδων», όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, αλλά και να επιλέξουν την επαγγελματική εκπαίδευση ως πρώτο βήμα μετά το λύκειο. Βέβαια, οι εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες αλλά ερώτημα είναι πώς θα διασφαλίζεται το αδιάβλητό τους.
Ειδικότητες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης Γεώργιος Βούτσινος, στα ΙΕΚ υπάρχουν περίπου 100 ειδικότητες. Την εκπαιδευτική περίοδο 2019-2020 το σύνολο των καταρτιζομένων στα δημόσια ΙΕΚ ήταν 30.539 και στα ιδιωτικά ΙΕΚ φοίτησαν 36.643 καταρτιζόμενοι. Μεταξύ των προσφερόμενων ειδικοτήτων, οι πιο δημοφιλείς βάσει του αριθμού καταρτιζομένων είναι οι σεφ, βοηθός βρεφονηπιοκόμων, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός αισθητικής και μακιγιάζ, τεχνικός φαρμακείου, βοηθός φυσικοθεραπείας, φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, τεχνικός κομμωτικής τέχνης, διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου, τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής.