Διεργασίες για έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα

33
Συγχαρητήρια Λαγκάρντ στην Ελλάδα

Ζεσταίνεται για τα καλά το σενάριο για έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για το θέμα αυτό σε ανώτατο επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές που μίλησαν αποκλειστικά στη Realnews, η πιθανότητα το ΔΝΤ να βρεθεί εκτός προγράμματος τις επόμενες βδομάδες έχει φτάσει στο 95%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με αντικείμενο την εξαγορά των 11 δισ., με τα οποία συμμετέχει ακόμα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με χρήματα από τα υπολειπόμενα 25 δισ. του ESM.

Την ίδια εκτίμηση έχουν διαμορφώσει και τα κορυφαία στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης της Αθήνας, με την κυβέρνηση να ενδιαφέρεται πολύ να αποχωρήσει το ΔΝΤ. Και αυτό γιατί έχει την προσδοκία ότι, αν όντως φύγει, η διαπραγμάτευση με τον ESM θα αποκτήσει σαφώς πιο πολιτικό χαρακτήρα, ενώ θα σταματήσει και ο διαρκής φόβος ότι μια πλευρά των δανειστών μπορεί ανά πάσα στιγμή να θέσει ξανά στο τραπέζι παράλογες απαιτήσεις.

Διαβάστε επίσης:  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος

Παρότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί μια σημαντική πίεση που ασκείται στη Γερμανία για την αναδιάρθρωση του χρέους, στην κυβέρνηση δεν έχουν καμία βεβαιότητα ότι το Ταμείο δεν θα υποχωρήσει την τελευταία στιγμή στο θέμα αυτό, προκειμένου να αποκομίσει άλλα ανταλλάγματα εις βάρος της Ελλάδας.