Διεθνή δημοσιεύματα για τις πυρκαγιές: Η ώρα των εξηγήσεων

30
Διεθνή δημοσιεύματα για τις πυρκαγιές: Η ώρα των εξηγήσεων

Οι φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική απασχόλησαν από την πρώτη στιγμή όλα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Ύστερα από την κάλυψη των καταστροφών που προξένησαν οι πυρκαγιές, πλέον τα διεθνή μέσα εστιάζουν στο τι έφταιξε, αλλά και στις αντιδράσεις Ελλήνων πολιτών αλλά και τουριστών που έζησαν τον όλεθρο.

France Info: «Οι Έλληνες ζητούν εξηγήσεις»

«H ώρα των ερωτήσεων», γράφει το γαλλικό δίκτυο «France Info» σχολιάζοντας την επόμενη ημέρα στη χώρα μας.

«Διασώστες και κάτοικοι στο Μάτι «χτενίζουν» την περιοχή αναζητώντας απελπισμένα δεκάδες αγνοούμενους. Στην παραλία, υπάρχει ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κι ένα μπλουζάκι, που πιθανότατα ανήκουν σε κάποιους ντόπιους που τα άφησαν για να βουτήξουν στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες. Παρά τις επίπονες έρευνες, κανείς δεν μπορεί να βρει δύο μικρά κορίτσια».

«Οι Έλληνες ζητούν εξηγήσεις», σχολιάζει το γαλλικό δίκτυο και προσθέτει:

«Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε μια πυκνοκατοικημένοι περιοχή με άναρχη δόμηση. Εξοχικές κατοικίες χτισμένες μέσα σε πεύκα. Δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. Για κάποιους κατοίκους, το σενάριο καταστροφής ήταν αναμενόμενο δεδομένων των πρόσφατων μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό των πυροσβεστών. Παρά το εθνικό πένθος, όλο και περισσότεροι Έλληνες ζητούν εξηγήσεις».

Βild: Η ελληνική τραγωδία

«Μια καταστροφική πυρκαγιά που η χώρα δεν έχει ξαναδεί. Μια ελληνική τραγωδία», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild στην ιστοσελίδα της.

Διαβάστε επίσης:  Τραμπ: Σύντομα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - Επιτυχείς δοκιμές ανακοίνωσαν Pfizer και BioNtech

«Όλο και περισσότεροι ντόπιοι κάτοικοι στο Μάτι διερωτώνται: «Ο ισχυρός άνεμος είναι αυτός που ευθύνεται για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και το ότι μία ολόκληρη περιοχή καταστράφηκε;», προσθέτει.

Δημοσιογράφοι της γερμανικής εφημερίδας μίλησαν με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τους τομείς της ασφάλειας, της καταστροφής και της άμυνας για να καταλήξουν στο συγκλονιστικό αποτέλεσμα: «Για την τραγωδία προφανώς δεν ευθύνεται μόνο η φύση», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα που σχολιάζει την κακή διαχείριση από την πλευρά της κρατικής μηχανής αλλά και των ανεπαρκών μέσων για την κατάσβεση της φωτιάς στο Μάτι Αττικής.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Μία χώρα σε τρόμο»

«Μία χώρα σε τρόμο», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και προσθέτει: «Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν την «αδυναμία» της κυβέρνησης Τσίπρα να «προστατεύσει τους πολίτες της, λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα».

Το επίμαχο δημοσίευμα διερωτάται επίσης αν υπάρχουν κάποιοι που ευθύνονται για την ελληνική τραγωδία.

«Θα μπορούσε η φωτιά να έχει λιγότερο αριθμών νεκρών ή ακόμη και να έχει αποφευχθεί; Εξάλλου, η Εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες. Αφενός, θέλει να ρίξει φως στα αίτια των πυρκαγιών και, αφετέρου διερευνά αν υπήρξε έλλειψη σχεδιασμού για τον συντονισμό των μέτρων διάσωσης και πυρόσβεσης.