Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
28.3 C
Athens

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από προστατευόμενο μάρτυρα

Με την κατάθεση του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος φέρει την κωδική ονομασία «μάρτυρας Α», συνεχίστηκε σήμερα, στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

 

Ωστόσο, το μεσημέρι η συνεδρίαση διεκόπη για την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από ένταση που προκλήθηκε κατά την εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα από τους δικηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι άκουσαν υποβολέα σε όσα λέει ο μάρτυρας καταθέτοντας από τη ΓΑΔΑ.

Το δικαστήριο κάλεσε τους παριστάμενους στον χώρο εισαγγελέα και δικαστή να βεβαιώσουν αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί διαβεβαίωσαν κατηγορηματικά το δικαστήριο και όλους τους παράγοντες της δίκης ότι στον χώρο βρίσκονταν μόνον ο μάρτυρας και εκείνες οι δύο.

Κατόπιν τούτου, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων απείλησε με αποχώρηση, παρά τις διαβεβαιώσεις των δικαστικών λειτουργών ότι ο μάρτυρας καταθέτει μόνος του, και μοιραία η ακροαματική διαδικασία διεκόπη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, ο μάρτυρας -πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής- στην κατάθεσή του, αναφερόμενος στη λειτουργία του κόμματος, έκανε λόγο για «στρατιωτικού τύπου» οργάνωση με σκληρή εκπαίδευση, ενώ περιέγραψε και τον τρόπο, με τον οποίο οργάνωναν επιθέσεις κατά των αλλοδαπών και άλλων ατόμων που ήταν ανεπυθίμητοι.

Ο μάρτυρας, ο οποίος εισέφερε στο δικαστήριο την προσωπική εμπειρία του, ως μέλος της ΧΑ από το 2012 ως το 2013, οπότε αποχώρησε μετά τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την πρόεδρο και τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της προέδρου, ο μάρτυρας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε:

«Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα “ντού”, τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τι εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον ή να κάνουμε κάποια φασαρία».

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί στρατιωτικά από τη ΧΑ στη Μαλακάσα, όπου παρών ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενώ βεβαίωσε την παρουσία του Ηλία Κασιδιάρη μία φορά εκεί, όπου «και παρακολουθούσε και μετείχε στην εκπαίδευση».

«Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση, με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν απόστρατος. Εκεί υπεύθυνος της ομάδας ήταν και ο Ρουπακιάς, είχε αξίωμα, μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε, αλλά μιά φορά μάς έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες».

Το πρώην μέλος της ΧΑ αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο «ντού» που έλαβε μέρος και ο ίδιος, όπου, όπως είπε, «χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλληκάρι. Πήγαμε 20 μηχανάκια με δύο πάνω το καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά».

Επίσης, αποκάλυψε ότι πολλοί μέσα στη Χρυσή Αυγή είχαν όπλα, και οπλισμό είχαν και στα γραφεία της Νίκαιας, του Πειραιά και του Περάματος.

«Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα, είχε δύο περιστρόφα, το ένα 45άρι».

Πρόεδρος: «Την εκπαίδευση, τη χαρακτηρίζετε σκληρή;».

Μάρτυρας: «Ήταν σκληρή σαν τους κομάντο».

Πρόεδρος: «Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο».

Μάρτυρας: «Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο».

Εισαγγελέας: «Πείτε μας για τα τάγματα εφόδου, τι ήταν και τι έκαναν».

Μάρτυρας: «Τα τάγματα εφόδου ήταν με 20 ή 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της ΧΑ στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της ΧΑ, και είχαμε στυλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη ΧΑ. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το “ντου” και το κάναμε».

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ανέφερε πώς άρχισε να αποστασιοποιείται από τη στρατιωτική οργάνωση της Χρυσής Αυγής τονίζοντας: «Δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα. «Ζητάω συγνώμη κι ας μην ήμουν στο περιστατικό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι δέχθηκαν απειλές ο ίδιος και η οικογένειά του για να κρατήσει το στόμα του κλειστό…

Όσο για τον ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας είπε ότι «οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του, γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έρχεται “επίδομα διακοπών” από 150 έως 200 ευρώ σχεδόν για όλους: Πότε κάνετε αίτηση...

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2023» του υπουργείο Τουρισμού. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα για τις...

Άγιος Παΐσιος: Να εμπιστευθούν οι γονείς τα παιδιά τους στον Θεό

Ο Θεός έδωσε στους Πρωτοπλάστους, στον Αδάμ και την Εύα, τη μεγάλη ευλογία να γίνονται συνδημιουργοί Του. Στη συνέχεια οι γονείς, οι παππούδες κ.λπ....

Άγιο Πνεύμα: Τί ειναι, γιατί η βλασφημία του αποτελεί ασυγχώρητο αμάρτημα

Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Το Άγιο Πνεύμα, είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του...

Ευαγγέλιο και Απόστολος της Κυριακής 4 Ιουνίου 2023

Ορθρινό Ευαγγέλιο Κυριακής Κατά Ιωάννη Κ'(20) 19-23 Καὶ ὅτε ἤγγισαν εἰς ῾Ιεροσόλυμα καὶ ἦλθον εἰς Βηθσφαγῆ πρὸς τὸ ὄρος τῶν ἐλαιῶν, τότε ὁ ᾿Ιησοῦς ἀπέστειλε δύο...

Η σημασία της αληθινής νηστείας

Η σωματική νηστεία είναι ένα βοηθητικό μέσο που μας χορηγεί η Εκκλησία μας, προκειμένου να ελευθερωθούμε από τα πάθη. Αν η νηστεία δεν συντελεί...

Τα πάθη των ανθρώπων! Παρά φύση ορμές και δαιμονισμός

ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΠΑΘΗ: Από την αρχή της δημιουργίας του ο άνθρωπος, ως θεοειδής, δε δεχόταν στη σκέψη και στη ζωή του το παράλογο.Οι σκέψεις και...

Εσύ είσαι ο εκτελεστής της αθανάτου σου ψυχής!

ΜΑΓΕΙΑ: – Μου έχουν κάνει μάγια, λέει ο άλλος.– Σου έκαναν μάγια, γιατί εσύ έκανες πρώτα μάγια στον εαυτόν σου!– Μα πως εγώ έκανα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δίκη Πισπιρίγκου: “Ένα παιδί με τόσο βαριά εικόνα είναι δύσκολο να επανέλθει πλήρως”, κατέθεσε η παιδονευρολόγος

Με καταθέσεις γιατρών από την περίοδο που η μικρή Τζωρτζίνα νοσηλευόταν στο Ωνάσειο συνεχίστηκε...

Δίκη Καμπανού: Για δεύτερη ημέρα αγορεύει η εισαγγελέας

Συνεχίζεται σήμερα η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης για...

Δίκη Πισπιρίγκου: “Δεν καταγράψαμε καμία αρρυθμία” κατέθεσε γιατρός του Ωνασείου για την Τζωρτζίνα

«Το διάστημα που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα δεν είχαμε καμία καταγραφή βραδυκαρδίας», τόνισε στην κατάθεσή...

Δολοφονία Καρολάιν: Παραιτείται από την έφεση ο Μπ. Αναγνωστόπουλος

Την απόφαση του να παραιτηθεί από την έφεση που ο ίδιος είχε ασκήσει κατά...