Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Δίκη για Μάτι: Δεν έκαναν τα αναγκαία για να σωθεί ο κόσμος

Δικαίωση για τη μνήμη των δικών τους ανθρώπων που χάθηκαν άδικα και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στο Μάτι ζήτησαν με τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες στη σημερινή διαδικασία οι οποίοι δεν παρέλειψαν να εκθειάζουν το μάθημα ανθρωπιάς που έδωσαν οι ψαράδες οι οποίοι έσπευσαν να σώσουν τις οικογένειές τους την ώρα που η επίσημη Πολιτεία ήταν εκκωφαντικά απούσα.

Η νεαρή Αγγελική Γαβάκη έχασε τη μητέρα της στο Μάτι, ήταν 46 ετών και η σορός της βρέθηκε λίγα μέτρα από το σπίτι τους. «Τη χτύπησε το θερμικό κύμα στη γωνία του σπιτιού. Τη χτύπησε η φωτιά, δεν πρόλαβε… Ήταν 46 ετών, νεότατη, θα μπορούσε να τρέξει αν είχε ειδοποιηθεί», είπε η μάρτυρας έντονα φορτισμένη και συνέχισε «στη γωνία του σπιτιού ήταν το πτώμα της δεν είχε προλάβει να πάρει τίποτα μαζί της…».

«Θα μπορούσε να είχε γλιτώσει… Γιατί δεν τους είπε κανείς τίποτα; Γιατί δεν ενημέρωσε κανείς; Ένα τέταρτο νωρίτερα να είχε ενημερωθεί και θα είχε γλιτώσει και χάθηκε έτσι μια ζωή και πόσες άλλες …» ανέφερε και απευθυνόμενη στους δικαστές είπε: «Μακάρι να αποδοθεί δικαιοσύνη, ήταν άδικο να πεθάνει με αυτό τον τρόπο. Σε κανέναν δεν αξίζει αυτό … Δεν πρόλαβε να βγει από το σπίτι».

Ο Δημοσθένης Βονικόπουλος, έχασε τον αδερφό του στις φλόγες ενώ κινδύνευσε και η οικογένεια του. «Οι ψαράδες μας έδωσαν υψηλό μάθημα ανθρωπιάς. Περισυνέλεξαν την κόρη μου. Πήγα να τους ευχαριστήσω και δεν δέχθηκαν ούτε ένα συμβολικό αντίτιμο» είπε συγκινημένος και συνέχισε λέγοντας πως η κόρη του έχει ψυχολογικά προβλήματα.
«Την ανασταίνουμε βήμα βήμα» είπε κλαίγοντας και συμπλήρωσε πως «δεν
μπορεί να δει ούτε φωτιά σε τζάκι».

«Δεν ήθελε να είναι εδώ μάρτυρας, ούτε εμείς. Η γυναίκα μου ήταν από τους τελευταίους που έφυγε από την παραλία και είδε τα μύρια όσα. Έπρεπε να είχε ειδοποιηθεί ο κόσμος να έχει φύγει εγκαίρως να υπήρχε μια οργάνωση. Ούτε καμπάνες, ούτε σειρήνες, έγιναν λάθη δεν έκαναν τα αναγκαία για να σωθεί ο κόσμος» κατέθεσε ενώ στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα η σύζυγος του Ελένη Κουτσίκου.

Η μάρτυρας είπε πως αναζητούσε μέσα στον πανικό το παιδί της. «Μπήκα στη θάλασσα και άρχισα να ψάχνω το παιδί μου. Να φωνάζω με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν μπορούσα να το βρω. Με πήρε το κύμα μέσα» είπε και συνέχισε «Υπήρχε μεγάλη αναστάτωση. Πεντακόσια άτομα ήταν εκεί… Κολυμπούσα τέσσερις ώρες. Όταν βγήκα στην ακτή μας πήρε το θερμικό κύμα και μας έκαιγε τα μαλλιά. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, μαυρίσαμε. Δυστυχώς ζήσαμε τραγικές καταστάσεις».

Η γυναίκα περίγραψε εικόνες αποκάλυψης όταν βγήκαν στην ακτή ενώ συνέχισε να ψάχνει το παιδί της και η ίδια όμως χρειάστηκε να μείνει επί ώρες στη θάλασσα: «Κολυμπούσα τρεις τέσσερις ώρεςΠυροσβεστική, αστυνομία, Περιφέρεια δεν υπήρχε. Δήμος πουθενά, ενημέρωση καμία. Ο κόσμος πανικόβλητος. Κολυμπούσαμε και βγαίναμε λίγο έξω να αναζητάμε τους ανθρώπους μας. Υπήρχαν καμένοι που κολυμπούσαν…  Όταν βγήκαμε στην Ραφήνα δεν υπήρχε ούτε ένα λεωφορείο. Προσπαθούσαμε ο ένας με τον άλλον. Δεν είχα τίποτα μαζί μου …Με έψαξε και με βρήκε μια ξαδέλφη μου η οποία επέστρεφε από την Τήνο».

Συγκλονιστική ήταν η αναφορά της στον παραπληγικό κουνιάδο της που παγιδεύτηκε καθώς η γυναίκα που τον βοηθούσε δεν κατάφερε να τον μεταφέρει στη θάλασσα.

«Τον άφησε η οικιακή βοηθός σε ένα σπίτι πάνω σε ένα βρεγμένο σεντόνι. Η φωτιά πέρασε από πάνω του, κάηκε το χέρι του. Έζησε έξι μήνες… Υπήρχαν άνθρωποι που με κίνδυνο της ζωής τους πέρασαν μέσα από τις φωτιές αλλά η αστυνομία πουθενά. Ψάξαμε για τον κουνιάδο μου δεν τον βρήκαμε. Οι αρχές ήταν απούσες…» κατέθεσε η μάρτυρας η οποία τόνισε πως ήταν ο γιος του ο οποίος παραβιάζοντας τις απαγορεύσεις κατάφερε να τον εντοπίσει και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητο του.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μεγάλη φωτιά στην Σητεία: Πνέουν ισχυροί άνεμοι

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική για φωτιά που έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα στην...

Δίκη Πισπιρίγκου – Δασκαλάκης: Συνδέω τους θανάτους με τους καβγάδες και τους χωρισμούς

Mε την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη συνεχίζεται η δίκη για τους θανάτους των δύο...

Δίκη σκηνοθέτη για βιασμό: “Με βίασε μέσα στο αυτοκίνητό του”, κατέθεσε η καταγγέλλουσα

Τις στιγμές βιασμού που φέρεται να βίωσε από τον πρώην σκηνοθέτη της τηλεοπτικής σειράς...

Γιώργος Φλωρίδης για Τέμπη: Στο τέλος του Μαίου θα είναι έτοιμη η αίθουσα της δίκης

«Η Δικαιοσύνη επιτελεί, κατά τη δική μου άποψη υποδειγματικά το έργο που έχει αναλάβει...