Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023
14.5 C
Athens

Δημοφιλής τεχνητή γλυκαντική ουσία προκαλεί θρομβώσεις

Μεγάλη έρευνα που έγινε από επιστήμονες στις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία τόσο στη βιομηχανία των τροφίμων όσο και στην κοινότητα των ατόμων που για διαφόρους λόγους θέλουν να καταναλώνουν λιγότερη ή πιο υγιεινές μορφές ζάχαρης στη διατροφή τους.

Η μελέτη δείχνει ότι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία, η ερυθριτόλη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, λόγω δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τα ευρήματα της μελέτης προκαλούν διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα.

Η ερυθριτόλη, η οποία σε φυσική μορφή υπάρχει σε πολλά λαχανικά και φρούτα, ενώ παράγεται ακόμη και από το ανθρώπινο σώμα σε μικρή ποσότητα, προστίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες ως τεχνητό γλυκαντικό σε διάφορα τρόφιμα και ποτά με λίγες θερμίδες και χαμηλούς υδατάνθρακες. Η ερυθριτόλη είναι περίπου 70% γλυκιά σε σχέση με τη ζάχαρη αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες, και παράγεται εμπορικά από τη ζύμωση του καλαμποκιού. Μετά την κατανάλωσή της δεν μεταβολίζεται καλά από το σώμα, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και φεύγει από το σώμα τελικά κυρίως μέσω των ούρων.

Παράγεται εδώ και πάνω από 30 χρόνια, χρησιμοποιείται ως τεχνητό γλυκαντικό σε περισσότερες από 50 χώρες και θεωρείται μία από τις γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ολοένα συχνότερα από τη βιομηχανία τροφίμων. Άνθρωποι παχύσαρκοι, διαβητικοί και με άλλες μεταβολικές διαταραχές (οι οποίοι παράλληλα ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου), που θέλουν να καταναλώσουν λιγότερη ζάχαρη και να πάρουν λιγότερες θερμίδες, θεωρείται ότι ωφελούνται από την εν λόγω ουσία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Στάνλεϊ Χέιζεν της Κλινικής Κλίβελαντ στο Οχάιο και του Ινστιτούτου Ερευνών Λέρνερ, οι οποίοι μελέτησαν περισσότερους από 4.000 ανθρώπους σε ΗΠΑ και Ευρώπη και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Medicine», βρήκαν ότι όσοι είχαν μεγάλες ποσότητες ερυθριτόλης στο αίμα τους, αντιμετώπιζαν έως διπλάσια πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη τριετία, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τη λιγότερη ερυθριτόλη στον οργανισμό τους. Κάτι παρόμοιο παρατηρήθηκε επίσης σε εργαστηριακά πειράματα σε ζώα.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πια αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουμε ότι πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες και να αποφεύγουμε την ερυθριτόλη, ιδίως όσοι κινδυνεύουν από καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε ο Χέιζεν. Όπως είπε, φαίνεται πως η ερυθριτόλη διευκολύνει τα αιμοπετάλια να σχηματίσουν θρόμβους και ο κίνδυνος αυτός αυξάνει αναλογικά όσο περισσότερη ερυθριτόλη έχει κάποιος στο αίμα του.

Άλλοι πάντως επιστήμονες, όπως η δρ Κάρεν Όσπρι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας για την διατροφή και τον τρόπο ζωής, καθώς και το Συμβούλιο Ελέγχου Θερμίδων των ΗΠΑ, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και ανέφεραν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη προτού η ερυθριτόλη χαρακτηριστεί δυνητικά επιβλαβής για την υγεία. «Σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό να χρησιμοποιεί κάποιος μικρές ποσότητες ερυθριτόλης, αν και το ζήτημα χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω», ανέφερε η δρ Όσπρι.

Άλλοι ειδικοί επεσήμαναν ότι η νέα μελέτη βρήκε απλώς κάποια συσχέτιση και όχι μια επιβεβαιωμένη σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην ερυθριτόλη και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τόνισαν ότι οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν τη συνολική διατροφή των συμμετεχόντων, συνεπώς μπορεί στα ευρήματά τους να εμπλέκονταν και άλλοι διατροφικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Επίσης αντέτειναν ότι μπορεί να συμβαίνει το αντίστροφο: άνθρωποι με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα ή διαβητικοί να τρώνε περισσότερα φαγητά με ερυθριτόλη για να χάσουν βάρος.

Από την άλλη, ο Χέιζεν ανέφερε ότι «γλυκαντικά όπως η ερυθριτόλη έχουν αυξηθεί ταχέως σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, όμως είναι ανάγκη να γίνει περισσότερη σε βάθος έρευνα για τις επιπτώσεις τους σε βάθος χρόνου. Η καρδιαγγειακή νόσος χτίζεται σταδιακά στον χρόνο και αποτελεί κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Είναι ανάγκη να βεβαιωθούμε ότι οι τροφές που τρώμε, δεν συμβάλλουν κρυφά στη νόσο αυτή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΦΕΤ: Ανάκληση νοθευμένου μελιού

ΕΕ: Νοθευμένες οι μισές παρτίδες μελιού που εισάγονται

Σχεδόν οι μισές παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες, γεγονός που προκύπτει μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης. Αυτό...

Mπακαλιάρος σκορδαλιά: Η Θρεπτική αξία του

Παραδοσιακό έθιμο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια είναι την ημέρα της 25ης Μαρτίου στο γιορτινό τραπέζι να σερβίρεται μπακαλιάρος με συνοδεία σκορδαλιάς. Οι περισσότεροι από...
σκόρδο, υπερτροφές,

Τα “θαυματουργά” λαχανικά – Σκόρδο και κρεμμύδι

Μια σαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα φαγητό με λίγο σκόρδο αποτελούν μέρος της... Ελληνικής κουζίνας. Άραγε κατά πόσο είναι γνωστές οι φαρμακευτικές δράσεις του...

Φτιάξτε σπιτικό ακίνδυνο Viagra χρησιμοποιώντας μόνο 2 φυσικά συστατικά

Το Viagra είναι ένα ισχυρό φάρμακο ειδικά σχεδιασμένο για την ανδρική στύση και χρησιμοποιείται για να αυξήσει τη σ#ξουαλική λειτουργία και την απόδοση στους...

Η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε τροφές, όπως τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα...
Ξεχάστε το γάλα - Αυτή είναι η τροφή που χαρίζει γερά κόκαλα

Tο κατσικίσιο γάλα και η θρεπτική του αξία

Μπορεί σε κάποιους να μυρίζει λίγο πιο άσχημα από το συνηθισμένο, αλλά το κατσικίσιο γάλα έχει κάποια οφέλη που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία...

Καρδιά: 9 τροφές που την “σώζουν”

Την επόμενη φορά που θα βγείτε για τα ψώνια του σπιτιού, αναλογιστείτε τις ανάγκες της καρδιάς σας και σκεφτείτε πως η διατροφή είναι το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος σοβαρών θρομβώσεων έως έξι μήνες μετά από λοίμωξη Covid-19

Οι άνθρωποι που είχαν λοίμωξη Covid-19, αντιμετωπίζουν στη συνέχεια αυξημένο κίνδυνο για εν τω...

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες οδηγίες του ΕΜΑ για τα περιστατικά θρόμβωσης

Επιπλέον συμβουλές σχετικά με τη θρόμβωση ή τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων που εμφανίζονται μετά...

Εμβόλια AstraZeneca – Johnson & Johnson: Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί προκαλούν θρομβώσεις – Όσα πρέπει ν’ αλλάξουν

Επιστήμονες από τη Γερμανία υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την αιτία που προκαλεί τις θρομβώσεις, που...

ΕΟΦ: Πέντε περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία στην Ελλάδα σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι ότι 5 περιστατικά θρόμβωσης, ανάμεσά τους και η άτυχη 44χρονη στην...