Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
30.4 C
Athens

Δημοφιλής τεχνητή γλυκαντική ουσία προκαλεί θρομβώσεις

Μεγάλη έρευνα που έγινε από επιστήμονες στις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία τόσο στη βιομηχανία των τροφίμων όσο και στην κοινότητα των ατόμων που για διαφόρους λόγους θέλουν να καταναλώνουν λιγότερη ή πιο υγιεινές μορφές ζάχαρης στη διατροφή τους.

Η μελέτη δείχνει ότι μια τεχνητή γλυκαντική ουσία, η ερυθριτόλη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, λόγω δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τα ευρήματα της μελέτης προκαλούν διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα.

Η ερυθριτόλη, η οποία σε φυσική μορφή υπάρχει σε πολλά λαχανικά και φρούτα, ενώ παράγεται ακόμη και από το ανθρώπινο σώμα σε μικρή ποσότητα, προστίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες ως τεχνητό γλυκαντικό σε διάφορα τρόφιμα και ποτά με λίγες θερμίδες και χαμηλούς υδατάνθρακες. Η ερυθριτόλη είναι περίπου 70% γλυκιά σε σχέση με τη ζάχαρη αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες, και παράγεται εμπορικά από τη ζύμωση του καλαμποκιού. Μετά την κατανάλωσή της δεν μεταβολίζεται καλά από το σώμα, εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και φεύγει από το σώμα τελικά κυρίως μέσω των ούρων.

Παράγεται εδώ και πάνω από 30 χρόνια, χρησιμοποιείται ως τεχνητό γλυκαντικό σε περισσότερες από 50 χώρες και θεωρείται μία από τις γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ολοένα συχνότερα από τη βιομηχανία τροφίμων. Άνθρωποι παχύσαρκοι, διαβητικοί και με άλλες μεταβολικές διαταραχές (οι οποίοι παράλληλα ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου), που θέλουν να καταναλώσουν λιγότερη ζάχαρη και να πάρουν λιγότερες θερμίδες, θεωρείται ότι ωφελούνται από την εν λόγω ουσία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Στάνλεϊ Χέιζεν της Κλινικής Κλίβελαντ στο Οχάιο και του Ινστιτούτου Ερευνών Λέρνερ, οι οποίοι μελέτησαν περισσότερους από 4.000 ανθρώπους σε ΗΠΑ και Ευρώπη και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Medicine», βρήκαν ότι όσοι είχαν μεγάλες ποσότητες ερυθριτόλης στο αίμα τους, αντιμετώπιζαν έως διπλάσια πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη τριετία, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τη λιγότερη ερυθριτόλη στον οργανισμό τους. Κάτι παρόμοιο παρατηρήθηκε επίσης σε εργαστηριακά πειράματα σε ζώα.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πια αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουμε ότι πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες και να αποφεύγουμε την ερυθριτόλη, ιδίως όσοι κινδυνεύουν από καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε ο Χέιζεν. Όπως είπε, φαίνεται πως η ερυθριτόλη διευκολύνει τα αιμοπετάλια να σχηματίσουν θρόμβους και ο κίνδυνος αυτός αυξάνει αναλογικά όσο περισσότερη ερυθριτόλη έχει κάποιος στο αίμα του.

Άλλοι πάντως επιστήμονες, όπως η δρ Κάρεν Όσπρι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας για την διατροφή και τον τρόπο ζωής, καθώς και το Συμβούλιο Ελέγχου Θερμίδων των ΗΠΑ, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και ανέφεραν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη προτού η ερυθριτόλη χαρακτηριστεί δυνητικά επιβλαβής για την υγεία. «Σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό να χρησιμοποιεί κάποιος μικρές ποσότητες ερυθριτόλης, αν και το ζήτημα χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω», ανέφερε η δρ Όσπρι.

Άλλοι ειδικοί επεσήμαναν ότι η νέα μελέτη βρήκε απλώς κάποια συσχέτιση και όχι μια επιβεβαιωμένη σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην ερυθριτόλη και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τόνισαν ότι οι ερευνητές δεν αξιολόγησαν τη συνολική διατροφή των συμμετεχόντων, συνεπώς μπορεί στα ευρήματά τους να εμπλέκονταν και άλλοι διατροφικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Επίσης αντέτειναν ότι μπορεί να συμβαίνει το αντίστροφο: άνθρωποι με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα ή διαβητικοί να τρώνε περισσότερα φαγητά με ερυθριτόλη για να χάσουν βάρος.

Από την άλλη, ο Χέιζεν ανέφερε ότι «γλυκαντικά όπως η ερυθριτόλη έχουν αυξηθεί ταχέως σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, όμως είναι ανάγκη να γίνει περισσότερη σε βάθος έρευνα για τις επιπτώσεις τους σε βάθος χρόνου. Η καρδιαγγειακή νόσος χτίζεται σταδιακά στον χρόνο και αποτελεί κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Είναι ανάγκη να βεβαιωθούμε ότι οι τροφές που τρώμε, δεν συμβάλλουν κρυφά στη νόσο αυτή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το αρχαιότερο φυτό είναι το ελιξίριο όλων των παθήσεων!

Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά στη γη. Η επιστημονική του ονομασία είναι ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Οι καρποί του μοιάζουν με...
Τι πίνουν οι Γαλλίδες για να μην έχουν πρησμένο στομάχι

Οι 8 πιο συνηθισμένοι μύθοι για τις δίαιτες καταρρίπτονται -Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Το να διαλέγουμε και να ακολουθούμε μια διατροφή που είναι θρεπτική και ισορροπημένη είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω...

Τροφές που καταπολεμούν τις ασθένειες

Οι τροφές που καταναλώνουμε παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Οι ερευνητές ανά τον κόσμο ανακαλύπτουν πως τα αβγά, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά...

Έτρωγε μπρόκολο,πορτοκάλια και τυρί- Δείτε τι έγινε μετά από ένα μήνα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που δίνουν μια ολόκληρη περιουσία στους οδοντιάτρους, για να αποκτήσουν λαμπερό χαμόγελο και κατάλευκα δόντια. Το μυστικό όμως, δεν κρύβεται μέσα...
σκόρδο, υπερτροφές,

Τα “θαυματουργά” λαχανικά – Σκόρδο και κρεμμύδι

Μια σαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα φαγητό με λίγο σκόρδο αποτελούν μέρος της... Ελληνικής κουζίνας. Άραγε κατά πόσο είναι γνωστές οι φαρμακευτικές δράσεις του...

Οι 6 αντικαρκινικές τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα σας

Η σχέση της καλής διατροφής με την αντιμετώπιση του καρκίνου έχει συνδεθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες. Έτσι, τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο...

Το πρόχειρο φαγητό μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μνήμης ενός εφήβου

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία βλάπτει μακροπρόθεσμα τη μνήμη, προειδοποιεί νέα μελέτη. Σε πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε τρωκτικά στην εφηβεία, διαπιστώθηκε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος σοβαρών θρομβώσεων έως έξι μήνες μετά από λοίμωξη Covid-19

Οι άνθρωποι που είχαν λοίμωξη Covid-19, αντιμετωπίζουν στη συνέχεια αυξημένο κίνδυνο για εν τω...

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες οδηγίες του ΕΜΑ για τα περιστατικά θρόμβωσης

Επιπλέον συμβουλές σχετικά με τη θρόμβωση ή τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων που εμφανίζονται μετά...

Εμβόλια AstraZeneca – Johnson & Johnson: Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί προκαλούν θρομβώσεις – Όσα πρέπει ν’ αλλάξουν

Επιστήμονες από τη Γερμανία υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την αιτία που προκαλεί τις θρομβώσεις, που...

ΕΟΦ: Πέντε περιστατικά θρόμβωσης με θρομβοπενία στην Ελλάδα σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι ότι 5 περιστατικά θρόμβωσης, ανάμεσά τους και η άτυχη 44χρονη στην...