Άλλο ένα «Pocket Park», το τρίτο, ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα από τον δήμο Αθηναίων, που καθιερώνει πλέον μία νέα τακτική στην αξιοποίηση του δημόσιου χώρου.
Σε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο γεμάτο από σκουπίδια και μπάζα, δημιουργήθηκε ένα πάρκο ανάσας για όλη τη γειτονιά. Το συγκεκριμένο πάρκο σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα οικοσύστημα που θα συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.
«Όαση πρασίνου και οξυγόνου σε μια γειτονιά με ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη δόμηση», χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι του Παγκρατίου, το «Pocket Park», που παραδόθηκε πρόσφατα από τον δήμο και το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελλανίκου και Πολέμωνος.
Στο σημαντικό κομμάτι της αισθητικής αναβάθμισης, οι περισσότεροι μιλούν για ένα έργο πνοής που άλλαξε άρδην όλη όλο το οικοδομικό τετράγωνο. Το μίνι πάρκο δημιουργήθηκε σε μία έκταση 750τ.μ. με πυκνή φύτευση, στην οποία τοποθετήθηκαν περισσότερα από 1.150 είδη φυτών και δέντρων, μεταξύ των οποίων ροβίνιες, σιμίδες και γηγενή αρωματικά φυτά. Ο εντυπωσιακός αριθμός διαφορετικών φυτών και η πυκνότητα φύτευσής τους συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με οφέλη για τη γειτονιά.
Το τρίτο και μεγαλύτερο σε έκταση από τα δυο αντίστοιχα
Το “pocket park” του Παγκρατίου είναι το τρίτο και μεγαλύτερο σε έκταση από τα δυο αντίστοιχα που παρέδωσε το προηγούμενο διάστημα ο δήμος σε Κυψέλη και Κολωνό. Διαθέτει φωτισμό τελευταίας τεχνολογίας τύπου led, ξύλινα μικρά καλαθάκια σε όλα τα σημεία, ακόμη και ειδική κατασκευή για να κλειδώνουν τα ποδήλατα. Το pocket park δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της «P&G» και της Οργάνωσης Γη στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου».
Το πρώτο τέτοιο πάρκο ήρθε στην Κυψέλη για να δοκιμαστεί η στρατηγική της περιβαλλοντικής αναβάθμισης ολόκληρων περιοχών που ακολουθείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική. Η επιτυχημένη εφαρμογή του οδήγησε στη δημιουργία και την ολοκλήρωση του δεύτερου πάρκου στον Κολωνό.
Το στοίχημα για τον δήμο Αθηναίων είναι, να καταφέρει να αξιοποιήσει τέτοιους χώρους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που μέχρι σήμερα αποτελούσαν περιθωριοποιημένα σημεία της Αθήνας, αλλά απειλούσαν και τη δημόσια υγεία και να δημιουργήσει τόπους πρασίνου με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.