Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
15.9 C
Athens

Δημόσιο: Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η επιστροφή των υπαλλήλων

Με λίγα προβλήματα ξεκίνησε σήμερα η επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων στα γραφεία τους μετά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για υποχρεωτική επιστροφή του 70% στις υπηρεσίες.

Τα περισσότερα προβλήματα στην 1η μέρα στο γραφείο εντοπίστηκαν στην υποχρεωτική απόσταση που πρέπει έχει ο κάθε υπάλληλος με τον συνάδελφό του προκειμένου να υπάρχει το προληπτικό μέτρο κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού. Ωστόσο όπως  εκτιμούν οι υπηρεσίες το πρόβλημα αυτό θα έχει λήξει μέσα στις επόμενες μέρες με τις ανάλογες διαρρυθμίσεις που γίνονται στα γραφεία.

Πάντως μπορεί οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν επιστρέψει στο 70% του ποσοστού τους στις υπηρεσίες αλλά οι δια ζώσης  συναλλαγές με τους πολίτες εξακολουθούν να γίνονται με το σταγονόμετρο. Οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά, ενώ όπου απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους αυτή γίνεται κατόπιν ραντεβού. Μάλιστα σήμερα παρατηρήθηκε μια αύξηση πολιτών που προσπάθησε να κάνει απ’ ευθείας τις συναλλαγές του στις ΔΟΥ οι οποίες δεν τους άφησαν, παρά  μόνο όσοι είχαν προγραμματισμένο ραντεβού. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες για τις ΔΟΥ ο στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι να «ανοίξει» ακόμη περισσότερο τις ψηφιακές δυνατότητες των εφοριών ώστε να παραμείνει η κατάσταση ως έχει και μόνο με ραντεβού στην εφορία.

Η εγκύκλιος

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστροφή στην κανονικότητα, το ποσοστό 70% των υπαλλήλων που επιστρέφει υπολογίζεται σε επίπεδο Διεύθυνσης ή Γενικής Διεύθυνσης βάσει όσων μπορούν να παρέχουν εργασία εκ περιτροπής με αυτοπρόσωπη παρουσία. ‘Αρα, δεν θα υπολογίζονται οι υπάλληλοι που τελούν σε οποιαδήποτε άδεια, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων αδειών απουσίας λόγω του κορονοϊού.

Σε περίπτωση που βάσει των αρμοδιοτήτων κάθε υπηρεσίας, αλλά και κάθε οργανικής μονάδας, απαιτείται να προσέρχεται ακόμα και το 100% των υπαλλήλων, αυτό -σύμφωνα με την εγκύκλιο- είναι επιτρεπτό, υπό την προϋπόθεση διασφάλισης των κανόνων προστασίας της υγείας, ιδίως η τήρηση της αποστάσεως μεταξύ των εργαζομένων τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

Η προσέλευση των υπαλλήλων σε τρία διακριτά ωράρια προσέλευσης (7.00-8.00 και 9.00) θα εξακολουθήσει και την επόμενη εβδομάδα για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι στις περιπτώσεις που οι υπάλληλοι προσέρχονται στην υπηρεσία είτε με ΙΧ είτε με τα πόδια, εξυπακούεται ότι μπορούν να διατηρήσουν το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης που ίσχυε πριν από την πανδημία.

Τέλος,  οι οδηγίες της εγκυκλίου δεν αφορούν τους ένστολους, τους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων, τους εργαζομένους που υπηρετούν στο υπουργείο Υγείας, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς εν προκειμένω αρμόδιοι αποκλειστικά είναι οι φορείς, στους οποίους ανήκουν οργανικά οι εν λόγω υπάλληλοι.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΑΔΕ: Άμεση επιστροφή φόρου με την εξόφληση ΕΝΦΙΑ

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση 7.159.164 εκκαθαριστικώνσημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ. Με βάση αυτά, σε 6.167.304 φυσικά πρόσωπα...

Bonus στο Δημόσιο: Επεκτείνεται η καταβολή του, για επίτευξη στόχων, σε υπαλλήλους κλάδων όλων των  υπουργείων 

Τον Απρίλιο ή το Μάιο, και αφού προηγηθεί η σχετική υπουργική απόφαση, αναμένεται να ξεκινήσει να...

7.494 προσλήψεις στο Δημόσιο – Θα αποκτήσουν μόνιμη δουλειά 2.000 ΑμεΑ και 2.500 απόφοιτοι λυκείου

Μπαράζ 7.494 προσλήψεων τον Μάρτιο μονίμων υπαλλήλων και προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με...