Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
23 C
Athens

Δημοσκόπηση: Μεγάλο προβάδισμα για ΝΔ και αέρας αυτοδυναμίας – «Κόκκινη» κάρτα στην κυβέρνηση από τους πολίτες

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, «όχι» στις «Πρέσπες», λέει το 73%

Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής. Επίσης, όπως προκύπτει από την έρευνα και στα δύο σενάρια που έχει επεξεργαστεί η εταιρεία, η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει πάνω από 151 έδρες που είναι το όριο της αυτοδυναμίας. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που οι πολίτες βγάζουν «κόκκινη» κάρτα στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ διαφωνούν σε ποσοστό 73% με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αέρας αυτοδυναμίας για τη ΝΔ

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 28,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, η Χρυσή Αυγή 5,8%, το Κίνημα Αλλαγής 5,7%, το ΚΚΕ 4,4%, η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση από 1,6%, η Ένωση Κεντρώων 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα 1,3%, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από 1,1%, και το ΜέΡΑ25 1%. Στο 12,3% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος

Στο σενάριο της αναλογικής κατανομής της αδιευκρίνιστης ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 36,8% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7,5% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,4%, το ΚΚΕ με 6,2%, η Ελληνική Λύση με 2,1%, η Ένωση Κεντρώων με 1,8%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,7%, το Ποτάμι με 1,5%, οι ΑΝΕΛ με 1,4% και το ΜεΡΑ 25 με 1,3%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 6,3%.

Στο σενάριο της επιστροφής των αναποφάσιστων στα κόμματα προέλευσης και στη συνέχεια με αναλογική κατανομή, τα ποσοστά ανέρχονται ως εξής: ΝΔ 35,8%, ΣΥΡΙΖΑ 27,7%, Χρυσή Αυγή 7,4%, Κίνημα Αλλαγής 7,2%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 2%, ΑΝΕΛ 1,7%, Λαϊκή Ενότητα 1,6%, το Ποτάμι 1,5%, ΜέΡα25 1,3%.

Και στα δύο σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κατακτά την αυτοδυναμία.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο σενάριο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 160 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 77, Χρυσή Αυγή και ΚΙΝΑΛ από 22, και το ΚΚΕ 19.

Στο δεύτερο σενάριο, η ΝΔ συγκεντρώνει 157 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 82, η Χρυσή Αυγή 22, το Κίνημα Αλλαγής 21 και το ΚΚΕ 18 έδρες.

Στην παράσταση νίκης, το 65% εκτιμά πως η ΝΔ θα επικρατήσει στις εκλογές με μεγάλη ή μικρή διαφορά, ενώ το 19% θεωρεί πως νικητής των εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τις ευρωεκλογές, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 27,1% έναντι 17,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 5,8% και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,3%, ΚΚΕ με 4,8%, Οικολόγοι Πράσινοι με 2,3%, Το Ποτάμι με 1,5%, Λαϊκή Ενότητα και ΛΑΟΣ με 1,2% ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και ΜεΡΑ25 με 1,1% ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 4,6%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 11,6% ενώ «δεν θα ψηφίσω» απαντά το 7,6% και «άκυρο/λευκό» επιλέγει το 3,6%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Κατά τα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 28% των ψήφων και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 18%. Η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει 2%, και οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκος Μιχαλολιάκος από 1%. «Κανένας», απαντά το 37%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 43% θετικές γνώμες. Ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 34%, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Βασίλης Λεβέντης με 29% αντίστοιχα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 28%, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 25% αντίστοιχα, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 19%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 18% και οι Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Πάνος Καμμένος με 11% αντίστοιχα.
Κόκκινη κάρτα σε Τσίπρα – κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες, σε ποσοστό 72% κρίνουν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 20% στηρίζει το κυβερνητικό έργο.

Επίσης, το 70% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα καθήκοντά του, ενώ το 23% τον αξιολογεί θετικά.
Ζητούν πρόωρες εκλογές

Οι πολίτες σε ποσοστό 41% θεωρούν πως η καλύτερη προοπτική για τη χώρα θα ήταν οι πρόωρες εκλογές. Το 32% θεωρεί πως θα πρέπει να συνεχιστεί η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος της τετραετίας, ενώ το 22% εκτιμά πως θα πρέπει να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, το 42% θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας την πορεία της οικονομίας, το 17% την ανεργία, το 9% το πολιτικό σύστημα, το 5% την εξωτερική πολιτική.

Ταυτόχρονα, το 79% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ και το 16% υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.
Λένε «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Η δημοσκόπηση, καταγράφει τα έντονα αρνητικά αισθήματα των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το 73% διαφωνεί με τη λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων, ενώ μόλις το 24% συμφωνεί.

Ως προς την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου τη Δημοκρατίας, από τη διάλυση της Βουλής, που ψηφίστηκε κατά τη συνταγματική αναθεώρηση, το 48% συμφωνεί με αυτή την εξέλιξη και το 15% διαφωνεί.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί

«Την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους Σπαρτιάτες. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Drones στο Αιγαίο θα ρίξει η Ελλάδα: Πρόταση από το Παρίσι για µη επανδρωµένα...

Με το βλέµµα να είναι στραµµένο στον πλήρη εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο κέντρο της προσοχής του Πολεµικού Ναυτικού βρίσκονται πλέον τα µη επανδρωµένα...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...
Γεωργιάδης: Από Μάϊο θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων

Γεωργιάδης σε Κασσελάκη: Μετά τη γκάφα, να μας πει πού θα βρει 11 δισ....

Σε νέα τοποθέτηση που έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την απάντηση Κασσελάκη, τονίζει πως «για να διορθώσει την πρωινή του γκάφα, την οποία έκανε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι διαρροές στα δεξιά

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει...

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό έως 32%

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που...

Δημοσκόπηση Opinion: Από 30,1% – 34,1% η ΝΔ στην εκτίμηση, προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 18,1%

Καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία για τις ευρωεκλογές και στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για την...

Δημοσκόπηση ALCO: Παίζει μόνη της η ΝΔ – Εντελώς αναξιόπιστη η αντιπολίτευση Κασσελάκη – Ανδρουλάκη

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία αποτυπώνει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της ALCO που διεξήχθη για...