Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 7 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis και του Mega, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα», δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του και με βάση την εκτίμηση ψήφου μπορεί να διεκδικήσει σε δεύτερες κάλπες την αυτοδυναμία.

Η δημοσκόπηση της Metron έχει μεγάλη σημασία καθώς το δείγμα, 2.105 άτομα, είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες έρευνες κι έχει «πιάσει» και το debate.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μέσα σε μία εβδομάδα από την μέτρηση της ίδιας εταιρείας, πάλι για το Mega, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου φτάνει το 31,1%, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 1,8 μονάδες (στο 29,3% προηγουμένως).

Ανοδο κατά 1,1 μονάδες και για τον ΣΥΡΙΖΑ που πάει στο 24,1% από 23%, όμως δείχνει να παγιώνεται το χαμηλό ποσοστό του και η διαφορά από τη ΝΔ η οποία πλέον βρίσκεται στις 7 μονάδες ως προς την πρόθεση ψήφου.

Σταθερά αλλά χαμηλά το ΠΑΣΟΚ στο 8,9% και ακολουθεί το ΚΚΕ που βρίσκεται στο 6,6% από 5,5%. Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Ελληνική Λύση που «τσιμπάει» λίγο και παίρνει ποσοστό 2,8% (από 2,6%).

Το ΜέΡΑ 25 βρίσκεται στο 3,8% (από 3,7% στην προηγούμενη μέτρηση) ενώ άλμα κάνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου από 1,2% την προηγούμενη εβδομάδα σε 2,1%.

Η Εθνική Δημιουργία είναι στο 1,1% αλλά και το κόμμα Νίκη που στην προηγούμενη μέτρηση είχε πρωτοεμφανιστεί με ποσοστό 1%.

Αναποφάσιστοι και άλλοι

Ενδιαφέρον είναι το εύρημα για τις απαντήσεις όσων λένε ότι θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα. Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές φαίνεται να έχουν επιλέξει τι θα ψηφίσουν κι έτσι το ποσοστό πέφτει μέσα σε μία εβδομάδα από 8,5% σχεδόν στο μισό και στο 4,8%.

Δεν θα ψηφίσουν δηλώνει το 2,9% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος επίσης υποχωρεί στο 9,4%. Συνολικά άκυρο – λευκό, δεν θα ψηφίσουν και αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 14%, σημαντικά χαμηλότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση που ήταν πάνω από 17%.

Στην εκτίμηση ψήφου τώρα η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 36,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 28%, μια διαφορά άνω των 8 μονάδων δηλαδή. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 7,4%, η Ελληνική Λύση μπαίνει στη Βουλή με 3,3%, στο 4,4% το ΜέΡΑ 25, στο 2,5% και παλεύει για τη Βουλή η Πλεύση Ελευθερίας, στο 1,3 η Εθνική Δημιουργία και η Νίκη.

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας είναι η παράσταση νίκης. Βρίσκεται στο 70% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ και 2% του ΠΑΣΟΚ.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κ. Μητσοτάκης με 37% και ο Αλέξης Τσίπρας με 22%.

Ως καταλληλότερος πολιτικός αρχηγός για να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι ο Κ. Μητσοτάκης με 32% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 21%.

Το 54% των πολιτών απαντούν ότι ενδιαφέρονται πολύ για τις εκλογές, 32% αρκετά, 8% όχι και τόσο και καθόλου μόλις 6%.

Το 93% των πολιτών λέει ότι θα πάει να ψηφίσει σίγουρα ναι (82%) και μάλλον ναι (11%). Μάλλον όχι λέει το 3% και σίγουρα όχι επίσης 3%.

Πάντως, το καμπανάκι για την παρούσα κυβέρνηση είναι το στοιχείο που λέει ότι 57% των ερωτηθέντων θέλει στις επόμενες εκλογές αλλαγή και το 39% συνέχεια.

Συσπείρωση

Στη ΝΔ η συσπείρωση βρίσκεται στο 71,1% από 70,9% στην προηγούμενη μέτρηση με 10,7% να μετακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ (από 4,7%) και 5,2% να φεύγει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλά, οπότε μπορεί να ελπίζει για καλύτερο αποτέλεσμα όσο πλησιάζουμε στις κάλπες. Είναι μόλις 62,1%. Το ΠΑΣΟΚ επίσης παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση, στο 56,9% με τους περισσότερους ψηφοφόρους να έρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ (6,6%) και 4,7% από τη ΝΔ.

Σχετικά με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων βλέπουμε ότι οι περισσότεροι προέρχονται από τη ΝΔ (16%) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 7%.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέος κατώτατος μισθός: Τι αλλάζει από 1η Απριλίου – Αναλυτικά τα επιδόματα που αυξάνονται

Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Συνολικά τα τελευταία τρία...

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν...

Βορίδης: Να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών

Ξεκίνησε η συνεδρίαση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, την πρωτοβουλία...

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη: Τα στελέχη αναρωτιούνται τι θα λένε στον κόσμο εάν χάσουν με 20 μονάδες διαφορά

Εσωκομματική γκρίνια για τις ασυναρτησίες που εκστομίζει ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο εσωκομματικός...

Ο Ανδρουλάκης ενημέρωσε για την πρόταση δυσπιστίας ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ

Για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που καταθέτει...