Δημοσκόπηση Pulse: 9,5% η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ

30
Μυστικό γκάλοπ δείχνει κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 16 και 18 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.359 ενηλίκων πολιτών και σύμφωνα με τα στοιχεία η Νέα Δημοκρατία αύξησε κατά μία μονάδα το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, επαναφέροντας την διαφορά σε διψήφιο επίπεδο.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει το 33,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 10,5 μονάδες πιο πίσω, με 23%. Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν ενισχυμένες τις δυνάμεις τους ενώ στην τρίτη θέση ισοδυναμούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 7%. Πέμπτη δύναμη είναι το ΚΚΕ με 6%.

Κανένα άλλο κόμμα δεν συγκεντρώνει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στην Βουλή, σύμφωνα με την δημοσκόπηση καθώς ΑΝΕΛ και Το Ποτάμι φτάνουν στο 1,5%. Πιο κοντά στο όριο του 3% βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Ένωση Κεντρώων, που αποσπούν το 2%.

Παράγοντας-κλειδί για την ΝΔ είναι η συσπείρωση, η οποία υπολογίζεται στο 83%, 30 μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει διαρροή του 16% των υποστηρικτών στις τελευταίες εκλογές του 2015 να έχουν στραφεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ακόμα 16% έχει διαρρεύσει στην «γκρίζα ζώνη» των λευκών/αποχή και των αναποφάσιστων.

Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ποσοστό της τάξης του 46% κρίνουν πως κυρίαρχη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι η οικονομία.

Διαβάστε επίσης:  Βουλή: Ερώτηση 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των καλλιτεχνών

Αντίθετα, ένας στους πέντε θεωρεί ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι τα «εθνικά θέματα» ενώ ακολουθεί η Παιδεία με 11%.

Ενδεικτικό είναι ότι ποσοστό της τάξης του 53% εκτιμά ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν αφού κατατεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Αντίθετα το 28% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα διαλυθεί πριν από την επίλυση του ονοματολογικού.

Παράλληλα, το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει πως φοβάται «πολύ» ή «αρκετά» πως το 2019 θα συνοδευτεί από καινούργια οικονομική κρίση ή προβλήματα, ενώ το 18% διατύπωσε «μέτριο» φόβο για πολύ δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις.

Το 63% απάντησε πως τα πράγματα κινούνται «σίγουρα» ή «μάλλον» σε λάθος κατεύθυνση σε σχέση με την οικονομία της χώρας, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες συγκριτικά με τον Νοέμβριο.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ επικρατεί με διαφορά 32 μονάδων, σημειώνοντας ποσοστό 57% έναντι 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προβάδισμά της όμως έχει «ψαλιδιστεί» κατά τρεις μονάδες σε διάστημα ενός μηνός, κατά τον οποίο η κυβέρνηση διασφάλισε την μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

Οι ερωτηθέντες δίνουν προβάδισμα στο πρόσωπο που είναι πιο κατάλληλο για πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται 11 μονάδων μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο ωστόσο παρουσιάζουν αύξηση κατά μία μονάδα ο καθένας στα ποσοστά τους.