ΔΝΤ: Χρέος και μεταρρυθμίσεις, οι προϋποθέσεις για συμμετοχή σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης

136

Επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα των Financial Times το οποίο ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έως ότου να ληφθούν «δύσκολες αποφάσεις» τόσο από την πλευρά των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όσο και από την πλευρά της Αθήνας για υλοποίηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους –με την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί- επισήμανε πως το ΔΝΤ μπορεί να στηρίξει μόνο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, δηλαδή ένα πρόγραμμα που θα διασφαλίζει μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των στόχων του.

Ο ίδιος άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να μην λάβει τελικά μέρος στο νέο πακέτο, σχολιάζοντας με νόημα πως το ΔΝΤ «μαθαίνει», και θα «ενσωματώσει» την έως τώρα εμπειρία του από τη στήριξη της Ελλάδας στις νέες διαπραγματεύσεις. Ξεκαθάρισε πάντως, πως η αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα θα συμμετέχει «ενεργά και πλήρως» στις διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων και διαβεβαίωσε ότι ο ρόλος του οργανισμού δεν έχει αλλάξει.

Διαβάστε επίσης:  Θετικός ο Διεθνής Τύπος για το ρεκόρ του 10ετούς ομολόγου