Δόθηκε το όνομα του δράστη που σκόρπισε το θάνατο στο Μόναχο

44
όνομα, δράστη, σκόρπισε, θάνατο, Μόναχο,

Αλί Σομπολί, ονομάζεται ο δεκαοχτάχρονος που άνοιξε πυρ σε ένα γεμάτο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο και σε κοντινό ταχυφαγείο, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας 16 άλλους πριν αυτοκτονήσει.

Παριστάνοντας έφηβο κορίτσι με το όνομα «Selina Akim», ο δράστης πιστεύεται ότι χρησιμοποίησε μηνύματα που αποστέλλονταν σε ένα ψεύτικο λογαριασμό στο Facebook για να δελεάσει τους νέους-θύματα στο θάνατο τους με δόλιες προσφορές δωρεάν γευμάτων, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της δολοφονικής συμπεριφοράς του.

Ωστόσο, η τρομοκρατική οργάνωση ISIS υποστήριξε ότι η σφαγή αποτελεί μια νίκη, με ένα tweet να γράφει: «Το Μόναχο μέχρι στιγμής δεν αναλήφθηκε από το ισλαμικό κράτος. Αλλά ό, τι πληγώνει τους άπιστους μας κάνει ευτυχείς».

«Δόξα τω Θεώ, μακάρι ο Θεός να φέρει ευημερία για τους άνδρες του ισλαμικού κράτους μας», έγραφε ένα tweet στα αραβικά σε ένα λογαριασμό που τακτικά επαινεί το ριζοσπαστικό ισλαμικό κίνημα.

Ένας άλλος είπε: «Όλη η Ευρώπη είναι τώρα κάτω από την τρομοκρατία μας».

Αλλά μετά τη σφαγή, ο δολοφόνος στη συνέχεια αυτοκτόνησε, κάτι που η σχολιαστής Jenan Moussa είπε είναι ασυνήθιστο για τους μαχητές του ισλαμικού κράτους, οι οποίοι είτε «πεθαίνουν πολεμώντας ή ανατινάζονται».

Διαβάστε επίσης:  Ντιμιτρόφ: Αν ήταν μόνο το όνομα θα το είχαμε λύσει το πρόβλημα

Η αστυνομία ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πάνω από επτά ώρες μετά την επίθεση, που ακινητοποίησε ένα μεγάλο μέρος της πόλης, καθώς όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς έκλεισαν μέσα σε ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό. Είπαν ένα πτώμα που βρέθηκε κοντά στη σκηνή ήταν αυτό του δράστη και ο ίδιος φαίνεται να έχει ενεργήσει μόνος του.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μονάχου Hubertus Andrae δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο ύποπτος είχε διπλή υπηκοότητα και το κίνητρό του ήταν ακόμα «πλήρως ασαφές».

Ο κ Andrae ανέφερε ότι η σορός του υπόπτου βρέθηκε περίπου 2 1/2 ώρες μετά την επίθεση και ταυτοποιήθηκε ότι είναι ο δράστης με βάση καταθέσεις μαρτύρων και πλάνα της επίθεσης από τηλεόραση κλειστού κυκλώματος. Ο φερόμενος ως δράτης δεν ήταν προηγουμένως γνωστός στην αστυνομία και δεν υπήρχε καμία ένδειξη για τυχόν δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις, δήλωσε ο κ Andrae.

Μάρτυρες είχαν αναφέρει ότι είδαν τρεις άντρες με όπλα κοντά στο εμπορικό κέντρο Olympia Einkaufszentrum. Ωστόσο, ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι δύο άνθρωποι που εγκατέλειψαν την περιοχή γρήγορα ερευνήθηκαν αλλά δεν είχαν «καμία σχέση με το περιστατικό».