Δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό: Ακυρώθηκε η βραδινή Διάσκεψη

47
Κυπριακό, Ακυρώθηκε, βραδινή, διάσκεψη,

Με την επάνοδο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συνεχίζονται την Πέμπτη οι κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό. Αυτό το 24ωρο χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο από τις 28 Ιουνίου που άρχισε αυτή η διαδικασία.

Ακυρώνεται τελικά η βραδινή διάσκεψη και οι πλευρές βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που θα συνεχιστεί στο δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

«Γνωρίζω τα όρια και τα περιθώρια μέσα στα οποία διαπραγματεύομαι» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε και γραπτώς την πρότασή του στον ΓΓ του ΟΗΕ και σε αυτή δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Γραπτώς υπέβαλε την πρόταση και της Ελλάδας ο Νίκος Κοτζιάς. Εντούτοις, δεν έχει υποβληθεί καμία νέα πρόταση μέχρι στιγμής, από τ/κ ή τουρκικής πλευράς.

Πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους.

Το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σχεδόν 1,5 ώρα καθώς ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε συναντήσεις με τους δύο ηγέτες διάρκειας μίας ώρας η καθεμιά. Ο Πρόεδρος ακολούθως είχε συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Σχεδόν μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τ/κ ηγέτη, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.

Διαβάστε επίσης:  Τουρκία: Στην κηδεία μιας μητέρας και του γιου της που σκοτώθηκαν από τον φονικό σεισμό παρέστη ο πρόεδρος Ερντογάν - Στους 1.234 οι τραυματίες

Μετά τη συνεδρία της ολομέλειας της Διάσκεψης, θα ακολουθήσει το δείπνο. Μετά τις καθυστερήσεις από τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες ότι δεν θα γίνει τελικά η διάσκεψη και οι συμμετέχοντες θα πάνε κατευθείαν στο δείπνο.

Κοτζιάς: Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε

“Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε σε αυτήν την διαπραγμάτευση”, “την σώσαμε τρεις φορές από το να καταρρεύσει. Αλλά αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να στηρίζεται στα δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και στο Διεθνές Δίκαιο” τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος από τον χώρο της διαπραγμάτευσης.

“Είμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση” εξήγησε ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζοντας ότι “η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος”.

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε: “Είμαστε ακόμα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί και τώρα το βράδυ, στη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και με δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ”.