Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Δύο ανισόρροποι «στήθος με στήθος» για την Τουρκική Προεδρία

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις εκλογές στην Τουρκία, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία.


Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο βασικός αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει ένα…προβάδισμα για την προεδρία.
Η κάλπη θέτει ένα δύσκολο δίλημμα στον τουρκικό λαό που καλείται να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην εξουσία ο Ερντογάν, με την επανεκλογή του να εδραιώνει την αρχή του ενός ανδρός, ή εάν θα δοθεί μια ευκαιρία στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης που έχει δεσμευθεί να αναθεωρήσει το προεδρικό σύστημα.

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας, ο συνασπισμός δηλαδή έξι κομμάτων με επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου που έχει βασικό στόχο την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα πρέπει να καταστήσουν εύκολη την απάντηση σε αυτό το δίλημμα.

Σε ποια προβλήματα στηρίζονται; Στην οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία και στην αποτυχία των τουρκικών Αρχών να διαχειριστούν την κατάσταση μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τον Φεβρουάριο τη χώρα.

Τα προβλήματα αυτά δεν αμφισβητούνται και στην Τουρκία υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του Τούρκου προέδρου.

Το ερώτημα επομένως δεν είναι εάν υπάρχει δυσαρέσκεια, αλλά εάν η δυσαρέσκεια που υπάρχει είναι ικανή να απειλήσει ή και να γράψει τους τίτλους τέλους για τον Ερντογάν.

Αυτό δεν αναμένεται να είναι εύκολη υπόθεση, ούτε για τον ίδιο τον Ερντογάν ούτε και για το κόμμα του AKP.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian, παρόλο που πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η κούρσα για την προεδρία δείχνει μάχη «στήθος με στήθος».

Αν όμως η αντιπολίτευση δεν καταφέρει να κερδίσει τόσο την προεδρία όσο και το κοινοβούλιο, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις σαρωτικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Να σημειωθεί επιπλέον ότι τελευταίες δημοσκοπήσεις περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση δείχνοντας ως πρώτο το κόμμα του Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll δείχνει το ΑΚΡ του Ερντογάν λαμβάνει το 35% των ψήφων, έναντι του 21,7% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του οποίου ηγείται ο Κιλιτσντάρογλου.

Το σοσιαλιστικό φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) παίρνει το 11,2%, ενώ το ακροδεξιό Καλό Κόμμα (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ, συμμάχου του Κιλιτσντάρογλου 8,4%.

Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των Γκρίζων Λύκων, που στηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν, περιορίζεται στο 4,5%.

Το Κόμμα της Πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές φαίνεται να λαμβάνει το 2,3%.

Παρ’ όλο που στις εκλογές της 14ης Μαΐου το ενδιαφέρον μονοπωλεί η μονομαχία Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου, οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία θα κριθούν εν πολλοίς από τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης, εξηγεί η ΕΡΤ.

Για να έχει αυτονομία κινήσεων ο μελλοντικός πρόεδρος πρέπει η συμμαχία που τον στηρίζει να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον τις 301 έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας των συνολικά 600 εδρών του τουρκικού κοινοβουλίου.

Όσο για τη δέσμευση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης για τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος από προεδρικό σε ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, απαιτείται πλειοψηφία 360 εδρών για να προωθηθούν οι απαιτούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ή ακόμη και 400 εδρών αν προκύψει διαφωνία μεταξύ του προέδρου της χώρας και της Εθνοσυνέλευσης.

Από την άλλη, «ο κίνδυνος ο Ερντογάν να παραμείνει πρόεδρος ακόμη και αν το κόμμα του υποστεί ήττα στο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να συγκεντρώσει περαιτέρω την εξουσία γύρω από την προεδρία, ακυρώνοντας τυχόν κέρδη της αντιπολίτευσης», σχολιάζει από την πλευρά του το βρετανικό δημοσίευμα αναφέροντας επίσης ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι και μέλη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου παρέχει μια εναλλακτική λύση στον Ερντογάν και εκπροσωπεί την αλλαγή.

Λίγοι καταφέρνουν όμως, συνεχίζει ο Guardian, να αναφέρουν τι είναι αυτό που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ή τους πιστούς υποστηρικτές του Ερντογάν να επιλέξουν τον Κιλιτσντάρογλου.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται μάλιστα ότι ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεχθεί κριτική από το Καλό Κόμμα- και εταίρο του- το οποίο υποστήριξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου προώθησε την υποψηφιότητά του για την προεδρία παρόλο που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι κάθε άλλη υποψηφιότητα είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Ερντογάν.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιάννης Λούλης: Κυριαρχία της μετριότητας στο πολιτικό σκηνικό

Τελευταία σωρεύονται τα δεδομένα μιας σπασμωδικής ασημαντότητας, που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ οδεύουμε στις ευρωεκλογές. Τούτο, πρωτίστως αφορά την κυβερνητική παράταξη. Αυτή, αν και...

Μελέτη, Αυτιάς και πάει λέγοντας: Τελικά με τι κριτήρια επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές;

Με ηχηρά ονόματα, αλλά ελάχιστες πραγματικές εκπλήξεις οι λίστες των υποψηφίων που έγιναν γνωστές από τα κόμματα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. Και δεν θα...

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΡΙΖΑ – Προεκλογικό παρασκήνιο: Ποιοι στηρίζουν ποιούς στη μάχη για την προεδρία 

Αρκετά μέλη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφραστεί για το ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν, υπάρχουν ωστόσο...

Στέφανος Κασσελάκης: Ανακοίνωσε και επισήμως την είσοδο στην κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Με μία ανάρτηση στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά...

Ύστατη μάχη της Τουρκίας να «παγώσει» την πώληση F-35 στην Ελλάδα – Ο συμβιβασμός για τα F-16 που ζητά η Τουρκική αεροπορία

Η Αθήνα δεν προτίθεται να συνδυάσει τη βελτίωση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με αλλαγή και...

Τουρκική αντεπίθεση στη θάλασσα: Με τα υποβρύχια «Piri Reis», τις φρεγάτες «Istanbul» και το ελικοπτεροφόρο «Anadolu» η Άγκυρα επιδιώκει ναυτική κυριαρχία

Την επιχειρησιακή ένταξη του ελικοπτεροφόρου- προς το παρόν- «Anadolu» στον Τουρκικό στόλο ακολούθησε η...