«Έδωσα προσωπικά εντολή για σχέδιο άμυνας σε περίπτωση ανάγκης»

145

Στην παραδοχή ότι είχε δώσει προσωπικά εντολή στον υπουργό Οικονομικών να συγκροτήσει ομάδα που θα επεξεργαζόταν σχέδιο άμυνας της χώρας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης προχώρησε ο πρωθυπουργός.

«Φυσικά και έδωσα προσωπικά εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να σχηματίσει ομάδα που θα επεξεργαζόταν σχέδιο άμυνας της χώρας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα ήμουν πολιτικά αφελής αν δεν το έκανα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά για το Plan B.

Ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός πως η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ούτε επεξεργάστηκε ποτέ ένα τέτοιο σχέδιο. «Είχαμε σχέδιο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και οφείλαμε να το έχουμε» τόνισε προσθέτοντας πως η αντιπολίτευση θα έπρεπε να εγκαλέσει την κυβέρνηση εάν δεν προετοιμαζόταν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μάλιστα, κάλεσε την κ. Γεννηματά να θέσει το ερώτημα για σχέδιο εξόδου της χώρας στους θεσμούς και αναφέρθηκε σε σχέδιο της Κομισιόν 1.000 σελίδων, σε σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο -όπως είπε- είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι- και σε δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup της Ρίγας περί plan B.

«Αν οι εταίροι και οι δανειστές προετοίμαζαν ένα σχέδιο Grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας, στο ενδεχόμενο που γίνονταν πράξη οι απειλές;» ρώτησε την κ. Γεννημαρά ο πρωθυπουργός. «Είναι σαν μια χώρα να είναι σε πόλεμο και να κατηγορείται το επιτελείο ότι σχεδίαζε τη διάταξη της άμυνας» τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ -αναφερόμενος στην περίοδο Βενιζέλου- λέγοντας ότι δεν διαπραγματεύθηκε και δεν προετοιμάστηκε ποτέ και για τίποτε, αλλά έκανε τα μνημόνια ιδεολογία του.

Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι λέει «σαχλαμάρες στο Κοινοβούλιο», σημειώνοντας: «Μάς κατηγορείτε για σχέδιο μυστικό που το σχεδιάζαμε σε μπουντρούμια. Τότε γιατί δεν το εκτελέσαμε το σχέδιο αυτό; Αν ο στόχος μας ήταν η έξοδος από το ευρώ, παίρνοντας 63% στο δημοψήφισμα, γιατί δεν το κάναμε τότε; Καταλαβαίνετε γιατί λέτε σαχλαμάρες στο Κοινοβούλιο;».

Διαβάστε επίσης:  Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Την παραβατικότητα των Τούρκων αλιέων στο Αιγαίο έθεσε ο Μάκης Βορίδης

Αναφορικά με το σχέδιο παρέμβασης στους κωδικούς των πολιτών, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το σχέδιο «εξαιρετικά χρήσιμο για το ευρώ», διότι μειώνει τη γραφειοκρατία, περιορίζει την ανάγκη για ρευστότητα που θα είναι διαρκής για πολύ χρονικό διάστημα. «Αν αυτό είναι το ύποπτο σχέδιο εξόδου από το ευρώ, τότε θα σας καλούσα να το φέρουμε μαζί το σχέδιο για την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, να το ψηφίζουμε μαζί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον τέως υπουργό Οικονομικών λέγοντας: «Μπορείτε να κατηγορείτε τον κ. Βαρουφάκη ότι έκανε λάθη, όπως όλοι κάναμε, ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα, ότι πηγαίνει για διακοπές στην Αίγινα. Όμως δεν μπορείτε να λέτε ότι είναι λαμόγιο, ότι είχε μυστικό σχέδιο να πάει τη χώρα στα βράχια. Ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού. Ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών, την ώρα που ήταν υπουργός και έκανε και τα λάθη του, δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως έκανε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός δεν έκρυβε τις λίστες των φορολογουμένων στα συρτάρια του, όπως έκαναν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και ο δικός μου συνεργάτης δεν είχε αφορολόγητα -όπως είχε ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά- αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας».

Όπως κατάληξε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη κα Γεννηματά «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».