Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

«Εφιάλτης» η συμπλήρωση του νέου Ε3 – Ποιες είναι οι παγίδες

Εξαιρετικά επίπονη και δύσκολη θα είναι φέτος η διαδικασία συμπλήρωσης του νέου αναμορφωμένου εντύπου Ε3, το οποίο πρέπει να συνυποβληθεί φέτος μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 1,5 εκατομμυρίου επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.

Οι λογιστές που παρέλαβαν το νέο έντυπο σε ηλεκτρονική μορφή διαπίστωσαν ότι φέτος θα χρειαστεί να εμπλακούν με εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες και να υποβληθούν σε απίστευτη ταλαιπωρία για να το συμπληρώσουν σωστά.

Ως το πλέον δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας συμπλήρωσης του νέου εντύπου Ε3 θεωρείται η αναλυτική δήλωση των λειτουργικών δαπανών κάθε επιχείρησης, ελεύθερου επαγγελματία και αγρότη, δηλαδή η συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν στα «διάφορα λειτουργικά έξοδα».

Η αναλυτική δήλωση των δαπανών αυτών οι οποίες αφορούν ενοίκια, ασφάλιστρα, ηλεκτρικό ρεύμα φυσικό αέριο, ύδρευση, τηλεφωνικά τέλη, προμήθειες, διαφήμιση, κ.λπ. ζητείται για πρώτη φορά στο Ε3, εξέλιξη η οποία έχει βρει απροετοίμαστους σχεδόν όλους τους υπόχρεους φορολογουμένους και τους λογιστές τους.

Ο φόρτος εργασίας που αναμένεται να προκαλέσει αυτή και μόνο η υποχρέωση στα λογιστικά γραφεία εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που απαιτείτο τα προηγούμενα χρόνια για την συμπλήρωση ολόκληρου του Ε3.

Κι αυτό διότι κάθε λογιστής δεν έχει πουθενά καταγεγραμμένες τόσο αναλυτικά αυτές τις δαπάνες για το προηγούμενο έτος και θα χρειαστεί πλέον να τις ξεχωρίσει μία προς μία για κάθε πελάτη του για να δηλώσει την κάθε μία από αυτές σε ξεχωριστό κωδικό σε αναλυτικό «υποπίνακα» δαπανών που θα αναδύεται κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του πίνακα Ζ2 του Ε3 στο taxisnet.

Δυσκολίες στη συμπλήρωση του νέου Ε3 αναμένεται να προκύψουν και εξαιτίας των απαιτήσεων της ΑΑΔΕ για αναλυτική δήλωση των εσόδων και των δαπανών προσωπικού των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών καθώς επίσης και λόγω της νέας υποχρέωσης με την οποία επιβαρύνονται φέτος οι εν λόγω φορολογούμενοι για αναγραφή πλήθους πρόσθετων πληροφοριακών στοιχείων.

Συγκεκριμένα στο νέο Ε3 θα πρέπει να δηλωθούν για πρώτη φορά φέτος από κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία:

Ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται και ποιοι από αυτούς είναι μισθωτοί, ποιοι είναι αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» και ποιοι είναι εποχικά απασχολούμενοι.

Ο κύκλος εργασιών, το σύνολο του ενεργητικού και ο μέσος όρος προσωπικού της τελευταίας τριετίας.

Οι ιστοσελίδες μέσω των οποίων προβάλλονται οι ασκούμενες επιχειρήσεις καθώς και οι ενεργές διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της επιχείρησης ή του επαγγελματία.

Τα στοιχεία επωνυμίας και ΑΦΜ κάθε συνδεδεμένης επιχείρησης καθώς επίσης και το ποσοστό συμμετοχής σε κάθε μία από αυτές.

Οι επαγγελματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί και τα ενεργά τερματικά POS.

Το εάν πραγματοποιεί ή όχι συναλλαγές μέσω Διαδικτύου.

Οι ηλεκτρονικές «πλατφόρμες» μέσω των οποίων πραγματοποιεί συναλλαγές σο εξωτερικό ή στο εσωτερικό.

Αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές εργοδοτικών εισφορών, τις καταβληθείσες μικτές αποδοχές των εργαζομένων, τις παροχές σε είδος και τα δάνεια προς τους εργαζόμενους.

Ειδικά οι μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ανώνυμες εταιρείες καλούνται επιπλέον σε ειδικό πίνακα να συμπληρώσουν και τα στοιχεία των μετόχων τους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

ΑΣΕΠ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις πρόσληψης στην Δημοτική Αστυνομία

Άνοιξαν την Πέμπτη 7/3 οι αιτήσεις για την προκήρυξη 1Κ/2024 του ΑΣΕΠ που αφορούν στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων διακοσίων δεκατριών (1.213) θέσεων μόνιμου προσωπικού...

Καθαρά Δευτέρα: Πως θα λειτουργήσει η Βαρβάκειος Αγορά

Ανοικτή από την Κυριακή στις 21:00 έως τις 15:00 της Καθαράς Δευτέρας, θα είναι η Βαρβάκειος αγορά. Και η Αγορά του Ρέντη είναι ανοιχτή από...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Μονάδα «εφιάλτης» των Τούρκων: ΕΤΑ, Ζ’ ΜΑΚ και Κύπριοι κομάντος ταπείνωσαν και έτρεψαν τους Τούρκους SOF σε άτακτη φυγή

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε 7 ημέρες με δοκιμασίες σε πολλαπλά αντικείμενα ενώ όλες οι...

Απίστευτος εφιάλτης για 22χρονη στην Κυψέλη: Πατέρας και αδελφός την άρπαξαν με τη βία ενώ ήταν με τον σύντροφό της και την κλείδωσαν σε...

Με μεσαιωνικές πρακτικές προσπάθησαν να επιβληθούν σε μια 22χρονη στην Κυψέλη ο πατέρας και...

Ο εφιάλτης του lockdown επιστρέφει στην Ελλάδα

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας προκαλεί ανησυχία Η αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση του...

Σεξ: Ποιος είναι ο εφιάλτης των ανδρών στο κρεβάτι;

Ποιο σεξουαλικό θέμα απασχολεί τους περισσότερους άνδρες; Ποια είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία που τους...