Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
14.7 C
Athens

Εφιάλτης στα Κύθηρα: Εκκενώθηκε ιστορικό μοναστήρι – Τη Δευτέρα στο νησί κλιμάκια του ΕΛΓΑ

Αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου στα δυτικά Κύθηρα προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι, που εξακολουθούν να δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής.

Αν και η κατάσταση την τελευταία ώρα είναι λίγο καλύτερη, λόγω της πυρκαγιάς για λόγους ασφαλείας, οι αρχές έδωσαν εντολή για άμεση εκκένωση του μοναστηριού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας από τις μοναχές και τους επισκέπτες.

Η Παναγιά Μυρτιδιώτισσα είναι η μεγαλύτερη μονή των Κυθήρων.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα.

Στο νησί βρίσκονται ήδη 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και την 1η ΕΜΑΚ και 5 υδροφόρα οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους και τα εναέρια μέσα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά μαίνεται στο δυτικό τμήμα του νησιού παρά τη σκληρή μάχη που δίνουν από την Παρασκευή οι συνεχώς ενισχυόμενες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η συνεχής αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

«Έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που έχει μεταβεί στο νησί.

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αποστόλου, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων.

Τη Δευτέρα θα μεταβούν στο νησί κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να αποτιμήσουν τις ζημιές.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης έκανε λόγο για «πυρκαγιά με ιδιαιτερότητες λόγω της συνεχούς εναλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, αλλά και της πυκνής καύσιμης ύλης».

Το μεσημέρι ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στο νησί με επιπλέον 32 πυροσβέστες και 8 οχήματα.

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Στην κατηγορία 3 (υψηλός κίνδυνος) βρίσκονται οι νομοί Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας. Επίσης, η Κρήτη, η Λέσβος, η Χίος και τα Κύθηρα.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 40 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ευαγγέλιο Κυριακής 17 Μαρτίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Η’ – Κατά Ιωάννη Κ'(20) 11-18 Μαρία δὲ εἱστήκει πρὸς τῷ μνημείῳ κλαίουσα ἔξω.ὡς οὖν ἔκλαιε, παρέκυψεν εἰς τὸ μνημεῖον καὶ θεωρεῖ...
Άδεια ειδικού σκοπού - Ποιοι γονείς δικαιούνται και ποιοι όχι

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: 4 Βήματα για να προσεγγίσουμε τα παιδιά μας όταν (οι σχέσεις μας μαζί...

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας* – Ψυχολόγος www.paidi-efivos.gr Τα παιδιά (μας) τα αγαπάμε. Τα παιδιά (μας) θέλουμε να είναι ευτυχισμένα. Θα κάναμε τα πάντα για τα παιδιά (μας). Κι όμως...

Άγιος Παΐσιος: Η απομάκρυνση από τον Θεό είναι κόλαση

– Δεν θυμάμαι μέρα να μην έχει παρηγοριά θεϊκή. Διακοπές γίνονται μερικές φορές και τότε νιώθω άσχημα, και έτσι μπορώ να καταλάβω πόσο άσχημα...

Μεγάλη Σαρακοστή: Μια μακρά και κοπιαστική πορεία προς το Πάσχα

Το Πάσχα δεν είναι για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς μια εκκλησιαστική εορτή όπως όλες οι άλλες, αλλά είναι αναμφίβολα η εορτή των εορτών και...

Τι είναι τελικά το Τριώδιο;

Από μικρό παιδί που ήμουνα μέχρι και σήμερα ακούω την έκφραση άνοιξε το τριώδιο, το οποίο συνδέουν οι άνθρωποι με τις Απόκριες, χορούς, πανηγύρια,...

«Θέλεις να γίνω η αγκαλιά για να ξεσπάσει η μπόρα της θλίψης»;

– Δεν καταλαβαίνουμε ότι όταν κάποιος είναι θλιμμένος η συμβουλή∙ «μη λυπάσαι, μη στεναχωριέσαι», είναι άκυρη. Λες και αυτός που το βιώνει δεν το ξέρει....

Το ξεχασμένο ορθόδοξο ήθος!

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΖΩΗ – Οι αγρυπνίες του Αγίου Ελισαίου σταθήκανε πνευματικό φυτώριο. Μέσα στο ταπεινό αυτό εκκλησάκι, στους Αγέρηδες, ο Όσιος παπα-Νικόλας ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΛΓΑ: Στο 100% οι αποζημιώσεις για το 2023 – Λ. Αυγενάκης: “Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες”

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στη σημερινή του συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου 2024, αποφάσισε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Νοεμβρίου ανακαλύφθηκε μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός στα Κύθηρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1900.... Μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύπτεται στα Κύθηρα, που χρονολογείται στα 300 π.Χ.

Τραπεζούντα: Ιστορική μέρα για την Παναγία Σουμελά – Σήμερα η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη

Σήμερα στις 10 το πρωί θα τελεστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη η θεία λειτουργία...

Κύθηρα: Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5.2 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και ώρα 18.36 στην...