Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Εφοδιαστική αλυσίδα: Ποιος είναι ο νέος εφιάλτης για τις γυναίκες

Το θέμα τράβηξε την προσοχή σε εθνικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα μετά από ένα άρθρο στο Time που αποκαλούσε την έλλειψη ταμπόν και σερβιέτας ως «την έλλειψη για τη οποία κανείς δεν μιλάει».

Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο πληθωρισμός έχουν πλήξει σχεδόν όλα τα καταναλωτικά αγαθά, αλλά οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση αντιμετωπίζουν τώρα μια πρόσθετη πίεση, καθώς μετά το μεγάλο πρόβλημα με το βρεφικό γάλα οι ΗΠΑ είναι πλέον αντιμέτωπες με ελλείψεις σε προϊόντα περιόδου.

Κορυφαίοι λιανοπωλητές και κατασκευαστές αναγνώρισαν τις ελλείψεις αυτή την εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ και μήνες.

Το θέμα τράβηξε την προσοχή σε εθνικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα μετά από ένα άρθρο στο Time που αποκαλούσε την έλλειψη ταμπόν και σερβιέτας ως «την έλλειψη για τη οποία κανείς δεν μιλάει».
Ράλι στις τιμές

«Δεν έχω δει κανένα προϊόν στα καταστήματα εδώ και μήνες», δημοσίευσε ένας χρήστης στο Reddit. «Παράγγειλα τα ταμπόν μου στο Amazon και έχουν αυξηθεί οι τιμές μου».

Οι τιμές των ταμπόν αυξήθηκαν σημαντικά — σχεδόν 10% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Amazon διέψευσε τις φήμες για αύξηση των τιμών, λέγοντας ότι οι πολιτικές της «βοηθούν να διασφαλίσουν ότι οι πωλητές τιμολογούν τα προϊόντα τους ανταγωνιστικά» και ότι η εταιρεία παρακολουθεί ενεργά τις τιμές και αφαιρεί προσφορές που παραβιάζουν την πολιτική της δίκαιης τιμολόγησης.
Πρώτες ύλες

Όπως επισημαίνει το CNN Business οι ελλείψεις φαίνεται να προέρχονται από περιορισμούς εφοδιασμού σχετικά με βασικά υλικά όπως το βαμβάκι και το πλαστικό, τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας και έχουν μεγάλη ζήτηση από την αρχή της πανδημίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει περιορίσει περαιτέρω την προσφορά επειδή η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο κύριοι εξαγωγείς λιπασμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια βαμβακιού.

Οι ελλείψεις πρώτων υλών και τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είναι μοναδικά για τα συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά όπως και η έλλειψη βρεφικών παρασκευασμάτων στις ΗΠΑ, υπάρχει μια αδιάκοπη και επείγουσα βιολογική ζήτηση για αυτά που δεν μπορεί να αντικατασταθούν εύκολα.

Οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση δεν μπορούν απλά να περιμένουν να ξαναγεμίσουν τα ράφια.


Ο ρόλος του stand up comedy

Όταν το Time ρώτησε την Procter & Gamble, στην οποία ανήκουν οι δημοφιλείς επωνυμίες Tampax και Always, σχετικά με την έλλειψη, εκπρόσωπος της εταιρείας κατηγόρησε την αυξημένη ζήτηση που συνδέεται με μια διαφημιστική καμπάνια με την κωμική ηθοποιό του stand up comedy Amy Schumer.

Από τότε που κυκλοφόρησαν οι διαφημίσεις τον Ιούλιο του 2020, «η αύξηση των λιανικών πωλήσεων έχει εκραγεί», είπε ο εκπρόσωπος στο Time.

Φυσικά, το να κατηγορείς τις διαφημίσεις της Schumer δεν εξηγεί γιατί είναι δύσκολο να βρεθούν και άλλες μάρκες. Ένας εκπρόσωπος της P&G είπε στο CNN Business ότι η ομάδα Tampax «παράγει ταμπόν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση».

«Κατανοούμε ότι είναι απογοητευτικό για τους καταναλωτές όταν δεν μπορούν να βρουν αυτό που χρειάζονται», είπε ο εκπρόσωπος της P&G σε ένα email.

«Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση».


Πώς σχολιάζει η Schumer

Καθώς οι τίτλοι σχετικά με το σχόλιο της Schumer κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα, η κωμικός, η οποία μίλησε δημόσια για την υστερεκτομή της πέρυσι, απάντησε με ένα αστείο στα social media.

«Ουάου, δεν έχω καν μήτρα», έγραψε στο Instagram την Πέμπτη κάτω από ένα στιγμιότυπο ενός τίτλου που έγραφε: «Γιατί η Amy Schumer κατηγορείται για την εθνική έλλειψη ταμπόν».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΚΑΛΑΙ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Βιομήχανοι: «Φέρτε πρόσφυγες, φέρτε μετανάστες για τις κενές θέσεις»

«Ψηφιακή πλατφόρμα για προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν κενά στην ελληνική βιομηχανία σχεδιάζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με...

Σούπερ μάρκετ: Κάνουν χρυσές δουλειές – Αυξήθηκε ο τζίρος τους κατά 9,5% το 2023

Την αύξηση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ έφερε ο πληθωρισμός το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023, την ώρα που οι καταναλωτές κάνουν φθηνότερες επιλογές...

Είκοσι βιομηχανικά πάρκα εντάσσονται στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Ποιες περιοχές αφορά

Είκοσι βιομηχανικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα (υφιστάμενα και νέα), εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως προβλέπει απόφαση που υπέγραψε η Υφυπουργός...

Θα είναι η Vodafone ο επόμενος στόχος της ΔΕΗ;

H εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ έχει νόημα μόνον αν η τελευταία μπει στη λιανική αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η άποψη αυτή κυκλοφορεί τις...

H ΔΕΗ εξαγοράζει Κωτσόβολο

Την υπογραφή συμφωνίας με την Currys plc για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να...

Τι σημαίνει ο πόλεμος στο Ισραήλ για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Λίγα εικοσιτετράωρα από την εισβολή των δυνάμεων της Χαμάς στο Ισραήλ και με την αιματοχυσία να συνεχίζεται, ο αντίκτυπος σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο...

Αλλάζει πρόσωπο η Ακτή Βάρκιζας – Πλάνο 15 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Γιαννακόπουλου

Η Ακτή Βάρκιζας πρόκειται να υπεκμισθωθεί σε εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με το πλάνο να περιλαμβάνει επενδύσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Προ των πυλών μεγάλη εκπτωτική αλυσίδα στην Ελλάδα

Η αλυσίδας καταστημάτων Pepco στην Ελλάδα έρχεται στην Ελλάδα, με το πρώτο κατάστημα να...

Φρίκη στον Βόλο: Είχαν δεμένο με αλυσίδα τον 55χρονο γιο τους

Δεμένο με αλυσίδα 15 μέτρων είχαν στην αυλή του σπιτιού τους στον Βόλο τον...

Λάρισα: Το τραγικό λάθος που στοίχισε σε μητέρα 15.000 ευρώ – Κατάλαβε αργά την αλυσίδα της εξαπάτησης!

Πλέον γνωρίζει καλά τα λάθη που έκανε αλλά από τον τραπεζικό της λογαριασμό λείπουν...