Στα αζήτητα βρίσκονται, εδώ και αρκετά χρόνια, προς επιστροφή εκατομμύρια ευρώ τα οποία αποτελούν επιστροφές φόρου με τη διαφορά ότι η φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να εντοπίσει τους παραλήπτες τους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) παρά τα μηνύματα στο προσωπικό του ταχυδρομείο στο taxis που τους έχει αποστείλει.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ αναζητούνται ,ώστε να λάβουν επιστροφές φόρου η κέρδη π.χ από την φορολοταρία 38.000 φορολογούμενοι άνω των 70 ετών κι αυτό γιατί δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού ώστε να τους πιστώσει η ΑΑΔΕ τα χρηματικά ποσά που δικαιούνται.
Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι αποδέκτες επιστροφών φόρων που αναζητά η ΑΑΔΕ . Συνολικά “ψάχνει” 130.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα για να επιστρέψει 93 εκατ. ευρώ τα οποία “λιμνάζουν”.
Συγκεκριμένα 3.000 επιχειρήσεις έχουν λαμβάνειν 77 εκατ. ευρώ, ενώ 127.000 φυσικά πρόσωπα έχουν εκκρεμείς επιστροφές 16 εκατ. ευρώ. Λύση στο πρόβλημα,ώστε να επιστραφούν τα ποσά στους δικαιούχους της εφορίας, δόθηκε φέτος καθώς χωρίς το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού δεν μπορεί να προχωρήσει η δήλωση και να γίνει αποδεκτή από το ηλεκτρονικό σύστημα, με εξαίρεση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίες υποβάλλονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ.
Όσοι δηλαδή προσπαθήσουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς να έχουν καταχωρήσει το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, διαπιστώνουν ότι η δήλωση τους δεν γίνεται αποδεκτή.
Ετσι..
– Είναι υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
– Αντίστοιχα, είναι υποχρεωτική η καταχώρηση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.