Στο αρχείο, αλλά χωρίς να διαγράφονται, μπαίνουν από φέτος και για μια 10ετία επιπλέον ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 10 δισ.ευρώ τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο μερικές εκατοντάδες ανύπαρκτες η πτωχευμένες επιχειρήσεις, οφειλέτες χωρίς περιουσία, αποβιώσαντες και καταδικασμένους σε φυλάκιση μεγαλο-οφειλέτες.
Εως σήμερα τα χρέη αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος των 108 δισ.ευρώ στην εφορία που διατηρούν περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις , χαρακτηρίζονται ως “ανεπίδεκτα είσπραξης”, είναι 26 δισ.ευρώ μειώνοντας έτσι το τελικό ποσό των χρεών προς είσπραξη στα 82 δισ.ευρώ.
Ο χαρακτηρισμός των 10 δισ.ευρώ ως χρέη “ανεπίδεκτα προς είσπραξη” δεν θα σημάνει ωστόσο οριστική διαγραφή τους , αλλά την προσωρινή απένταξή τους από το ενεργό μητρώο οφειλών, προκειμένου να δοθεί έμφαση σε χιλιάδες άλλες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που μπορούν να αποδώσουν έσοδα και τα οποία θα κυμαίνονται πλέον στα 72 δισ.ευρώ.
Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ.Πιτσιλή για να ενταχθεί μια ληξιπρόθεσμη οφειλή στα ανεπίδεκτα, έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένα χρηματικά όρια και αρμοδιότητες, τα οποία πλέον τροποποιούνται ως εξής.Ειδικότερα για ανείσπρακτες οφειλές έως 300.000 ευρώ, η απόφαση “παγώματος” θα λαμβάνεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ ή τελωνειακής αρχής. Για ποσά από 300.000 έως 3 εκατομμύρια ευρώ,θα απαιτείται απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ύστερα από σχετική εισήγηση των προϊσταμένων των μεγάλων μονάδων ελέγχου και είσπραξης. Όταν η οφειλή ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ, η εισήγηση γίνεται πλέον αποκλειστικά από την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ), διασφαλίζοντας κεντρική εποπτεία και αυστηρό έλεγχο.
Σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία κατά την περίοδο που το ληξιπρόθεσμο χρέος παραμένει στα” ανεπίδεκτα είσπραξης”, ο οφειλέτης δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα, να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία, ενώ τυχόν τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες του ίδιου ή συνυπόχρεων προσώπων παραμένουν δεσμευμένοι. Αν στο μεταξύ προκύψει περιουσιακό στοιχείο ή εισόδημα, το Δημόσιο έχει πλήρες δικαίωμα να επανενεργοποιήσει την υπόθεση και να διεκδικήσει το ποσό, ακόμη και πριν την παρέλευση της δεκαετίας.
Στόχος της απόφασης της διοίκησης της ΑΑΔΕ είναι να αποσυμφορηθούν τα φορολογικά βάρη προς την εφορία από χρόνιες εκκρεμότητες για τις οποίες δεν προκύπτουν πιθανότητες να ανακτηθεί ένα μέρος η το όλον του χρέους, είτε μέσω ρυθμίσεων η με μέτρα όπως κατασχέσεις.