Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Έφυγε από τη ζωή η σκηνοθέτις Ηρώ Σγουράκη

Έφυγε από τη ζωή, έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο, η σκηνοθέτις Ηρώ Σγουράκη, η οποία μαζί με τον άνδρα της, Γιώργο Σγουράκη, είχαν δημιουργήσει δεκάδες εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση.

Από τα πιο εμβληματικά τους έργα ήταν το «Μονόγραμμα», όπου παρουσιάζονταν οι αυτοβιογραφίες των προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας.

Γεννημένη στην Αθήνα, η μικρασιατικής καταγωγής Ηρώ Σγουράκη έκανε τις γυμνασιακές σπουδές της στο Αρσάκειο, ενώ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην «Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών», καθώς και σκηνοθεσία.

Ήταν μέλος του «Ιδρύματος Μελετών Νίκος Καζαντζάκης» και διετέλεσε μέλος των διοικητικών συμβουλίων του «Πολιτιστικού οργανισμού δήμου Αθηναίων», του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84». Ήταν επίσης εταίρος της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας» των Αρσακείων Σχολείων και συνεργάτης του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών», ενώ διετέλεσε και σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας, Μίκη Θεοδωράκη.

Το συγγραφικό έργο της είχε ερευνητικό χαρακτήρα, όπως το βιβλίο – λεύκωμα «Γαύδος, οδοιπορικό στο χώρο και στον χρόνο».

Το έργο του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη στην ελληνική τηλεόραση αποτελείται από περίπου 800 ταινίες-ντοκουμέντα, μεταξύ των οποίων το «Μονόγραμμα», το οποίο έχει αποκληθεί από τον Τύπο ως το «εθνικό αρχείο». Επίσης, δημιούργησαν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αρχείο Κρήτης» και εξέδωσαν τα λευκώματα με dvd «Μίκης Θεοδωράκης – ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του», «Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία», την ταινία «Βιογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου», τα βιβλία «Κρητικά Ημερολόγια», καθώς και την ειδική έκδοση σε cd με όλα τα διασωθέντα ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η ΕΡΤ σε ειδική εκδήλωση, τον Φεβρουάριο 2012, βράβευσε τους δυο δημιουργούς για τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της εκπομπής «Μονόγραμμα» στην ελληνική τηλεόραση.

Οι παραγωγές τους έχουν αποσπάσει ελληνικά και διεθνή βραβεία, όπως η ταινία «Θεόφιλος Γ. Χ Μιχαήλ» – Α’ Βραβείο 20ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Μίκης Θεοδωράκης – αυτοβιογραφία» κ.ά. Σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ταινίες από το έργο τους αποτελούν θέματα μελέτης και διδασκαλίας, όπως από τις σειρές «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική…», «Μονόγραμμα», καθώς και από τα ντοκιμαντέρ «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη», «Η άλλη Ελλάδα» και «Αυτή είναι η Κρήτη».

Το 2012, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τους παραγωγούς εκπομπών και κινηματογραφιστές Γεώργιο και Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του έργου τους που αφορά στη δημιουργία εκπομπών πνευματικού, ιστορικού-καλλιτεχνικού περιεχομένου, με τα οποία προάγεται η ελληνική ποιοτική τηλεόραση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Νίκη.

Πάσχα: Αρχίζει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας για το Πάσχα στα εμπορικά καταστήματα, ενώ την Κυριακή, 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα είναι...

Καιρός: Σκόνη, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

Άστατος αναμένεται να είναι σήμερα Πέμπτη, 25 Απριλίου, ο καιρός. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και...

Τροχαίο στην Λεωφόρο Ποσειδώνος – Δύο τραυματίες

Tροχαίο με το… καλημέρα στην Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο Παλαιό Φάληρο, στο ρεύμα προς Πειραιά, με ανατροπή οχήματος. Ήταν λίγο μετά τις 6 το πρωί όταν ο...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου: Πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς...

“Θα καλέσω όλα τα Σεπόλια”: Ντύνεται γαμπρός ο Αντετοκούνμπο – Πού και πότε θα γίνει ο γάμος της χρονιάς

Το καλοκαίρι θα γίνει, όπως όλα δείχνουν ο γάμος του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σύμφωνα με το...