To πόσο βαθιά έχουν διεισδύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ρωσίας, καταδεικνύοντας την ικανότητα της Ουάσινγκτον να προειδοποιεί την Ουκρανία για σχεδιαζόμενα πλήγματα και να παρέχει εκτιμήσεις για τα αποθέματα πολεμικού εξοπλισμού της Μόσχας αποκαλύπτουν έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν, σύμφωνα με τους New York Times.
Τα έγγραφα σκιαγραφούν το πορτρέτο ενός εξαντλημένου ρωσικού στρατού από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ενός στρατιωτικού μηχανισμού που είναι βαθιά εκτεθειμένος.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το Πεντάγωνο γνωρίζει συγκεκριμένα «πότε και πού» σκόπευαν να χτυπήσουν οι Ρώσοι, δίνοντας έτσι στην Ουκρανία χρήσιμες πληροφορίες για το πως να αμυνθεί.
Τα έγγραφα, που χρονολογούνται από τα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου, αλλά βρέθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες, περιγράφουν κρίσιμες ελλείψεις της Ουκρανίας σε πυρομαχικά αεράμυνας, καθώς και την πορεία των ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την ανατολική πόλη Μπαχμούτ.
Οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκοπεύουν τους κορυφαίους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της Ουκρανίας, γεγονός που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να αποκτήσει σαφή εικόνα για την στρατηγική της χώρας στον πόλεμο.
Τα έγγραφα, επίσης, ενισχύουν μια ιδέα που οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σαφέστερη κατανόηση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων παρά των ουκρανικών σχεδιασμών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, ενώ τα έγγραφα προσφέρουν ενδείξεις σχετικά με τις μεθόδους των ΗΠΑ για τη συλλογή πληροφοριών σχετικές με τα ρωσικά σχέδια, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν ακόμη αν κάποια από τις πηγές τους θα αποκοπεί ως αποτέλεσμα της διαρροής.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί ότι έχουν χάσει κάποιες πηγές πληροφοριών από την έναρξη του πολέμου, αλλά τα νέα έγγραφα φαίνεται να δείχνουν ότι η γνώση των ΗΠΑ για τους ρωσικούς σχεδιασμούς παραμένει μεγάλη.
Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη διαρροή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πραγματική ζημιά στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, δίνοντας στη Μόσχα μια πιθανή ευκαιρία να αποκόψει τις πηγές πληροφοριών της.
Οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τη Ρωσία και την Ουκρανία
Ωστόσο η διαρροή έχει ήδη περιπλέξει τις σχέσεις με τις συμμαχικές χώρες και έχει εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα της Αμερικής να διατηρεί τα μυστικά της. «Για να παρέχουν οι διάφορες υπηρεσίες υλικό, η μία στην άλλη, απαιτείται εμπιστοσύνη και διαβεβαιώσεις ότι ορισμένες ευαίσθητες πληροφορίες θα παραμείνουν μυστικές», αναφέρει στους NYT ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.
Τα έγγραφα θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν τις διπλωματικές σχέσεις με διάφορους τρόπους, καθώς καθιστούν σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν κατασκοπεύουν μόνο τη Ρωσία, αλλά και τους συμμάχους τους. Αν και αυτό δύσκολα θα εκπλήξει τους αξιωματούχους, η δημοσιοποίηση τέτοιων υποκλοπών δυσχεραίνει πάντα τις σχέσεις με βασικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Νότια Κορέα, η βοήθεια της οποίας είναι απαραίτητη για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα.
Από τα έγγραφα που διέρρευσαν, πάντως, υπάρχει και ένα το οποίο αναφέρεται στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο διαμόρφωνε σχέδια για τη διεξαγωγή πυραυλικών επιθέσεων κατά των ουκρανικών δυνάμεων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Οδησσό και το Μίκολαϊβ στις 3 Μαρτίου. Μάλιστα οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πίστευαν ότι η συγκεκριμένη επίθεση είχε σχεδιαστεί για να καταστρέψει έναν χώρο αποθήκευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο και να σκοτώσει Ουκρανούς στρατιώτες.
Μειωμένη μαχητική ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων
Σε ένα άλλο έγγραφο γίνεται ανάλυση μίας έκθεσης του Φεβρουαρίου που διαδόθηκε από το Κέντρο Διοίκησης Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας σχετικά με τη «μειωμένη μαχητική ικανότητα» των ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία.
Σημειώνεται πως παρ΄ό,τι τα έγγραφα συντάχθηκαν από το Κοινό Επιτελείο του Πενταγώνου, υπάρχουν πληροφορίες κι από πολλές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, του Γραφείου Πληροφοριών και Έρευνας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Κάποιο από το υλικό έχει συλλεχθεί βάσει του Ομοσπονδιακού Νόμου για την Παρακολούθηση των Πληροφοριών, ή F.I.S.A., σημειώνοντας ότι δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση και διανομή του χωρίς την άδεια του γενικού εισαγγελέα.
Ένα τμήμα των εγγράφων προέρχεται από την Ενημέρωση Πληροφοριών του Κέντρου Επιχειρήσεων της CIA, που διεξήχθη στις 2 Μαρτίου. Υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με το πώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδίαζε να διαχειριστεί την είδηση ότι δεν προμήθευε πυρομαχικά στα στρατεύματα της ομάδας Βάγκνερ στην Ουκρανία.
Πηγή: New York Times