Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
26 C
Athens

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τη Ρωσία και την Ουκρανία

To πόσο βαθιά έχουν διεισδύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ρωσίας, καταδεικνύοντας την ικανότητα της Ουάσινγκτον να προειδοποιεί την Ουκρανία για σχεδιαζόμενα πλήγματα και να παρέχει εκτιμήσεις για τα αποθέματα πολεμικού εξοπλισμού της Μόσχας αποκαλύπτουν έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν, σύμφωνα με τους New York Times.

Τα έγγραφα σκιαγραφούν το πορτρέτο ενός εξαντλημένου ρωσικού στρατού από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ενός στρατιωτικού μηχανισμού που είναι βαθιά εκτεθειμένος.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως το Πεντάγωνο γνωρίζει συγκεκριμένα «πότε και πού» σκόπευαν να χτυπήσουν οι Ρώσοι, δίνοντας έτσι στην Ουκρανία χρήσιμες πληροφορίες για το πως να αμυνθεί.

Τα έγγραφα, που χρονολογούνται από τα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου, αλλά βρέθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες, περιγράφουν κρίσιμες ελλείψεις της Ουκρανίας σε πυρομαχικά αεράμυνας, καθώς και την πορεία των ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την ανατολική πόλη Μπαχμούτ.

Οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκοπεύουν τους κορυφαίους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της Ουκρανίας, γεγονός που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να αποκτήσει σαφή εικόνα για την στρατηγική της χώρας στον πόλεμο.

Τα έγγραφα, επίσης, ενισχύουν μια ιδέα που οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σαφέστερη κατανόηση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων παρά των ουκρανικών σχεδιασμών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, ενώ τα έγγραφα προσφέρουν ενδείξεις σχετικά με τις μεθόδους των ΗΠΑ για τη συλλογή πληροφοριών σχετικές με τα ρωσικά σχέδια, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν ακόμη αν κάποια από τις πηγές τους θα αποκοπεί ως αποτέλεσμα της διαρροής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί ότι έχουν χάσει κάποιες πηγές πληροφοριών από την έναρξη του πολέμου, αλλά τα νέα έγγραφα φαίνεται να δείχνουν ότι η γνώση των ΗΠΑ για τους ρωσικούς σχεδιασμούς παραμένει μεγάλη.

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη διαρροή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πραγματική ζημιά στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, δίνοντας στη Μόσχα μια πιθανή ευκαιρία να αποκόψει τις πηγές πληροφοριών της.

Οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τη Ρωσία και την Ουκρανία

Ωστόσο η διαρροή έχει ήδη περιπλέξει τις σχέσεις με τις συμμαχικές χώρες και έχει εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα της Αμερικής να διατηρεί τα μυστικά της. «Για να παρέχουν οι διάφορες υπηρεσίες υλικό, η μία στην άλλη, απαιτείται εμπιστοσύνη και διαβεβαιώσεις ότι ορισμένες ευαίσθητες πληροφορίες θα παραμείνουν μυστικές», αναφέρει στους NYT ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

Τα έγγραφα θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν τις διπλωματικές σχέσεις με διάφορους τρόπους, καθώς καθιστούν σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν κατασκοπεύουν μόνο τη Ρωσία, αλλά και τους συμμάχους τους. Αν και αυτό δύσκολα θα εκπλήξει τους αξιωματούχους, η δημοσιοποίηση τέτοιων υποκλοπών δυσχεραίνει πάντα τις σχέσεις με βασικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Νότια Κορέα, η βοήθεια της οποίας είναι απαραίτητη για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα.

Από τα έγγραφα που διέρρευσαν, πάντως, υπάρχει και ένα το οποίο αναφέρεται στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο διαμόρφωνε σχέδια για τη διεξαγωγή πυραυλικών επιθέσεων κατά των ουκρανικών δυνάμεων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Οδησσό και το Μίκολαϊβ στις 3 Μαρτίου. Μάλιστα οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πίστευαν ότι η συγκεκριμένη επίθεση είχε σχεδιαστεί για να καταστρέψει έναν χώρο αποθήκευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο και να σκοτώσει Ουκρανούς στρατιώτες.

Μειωμένη μαχητική ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων

Σε ένα άλλο έγγραφο γίνεται ανάλυση μίας έκθεσης του Φεβρουαρίου που διαδόθηκε από το Κέντρο Διοίκησης Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας σχετικά με τη «μειωμένη μαχητική ικανότητα» των ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία.

Σημειώνεται πως παρ΄ό,τι τα έγγραφα συντάχθηκαν από το Κοινό Επιτελείο του Πενταγώνου, υπάρχουν πληροφορίες κι από πολλές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, του Γραφείου Πληροφοριών και Έρευνας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Κάποιο από το υλικό έχει συλλεχθεί βάσει του Ομοσπονδιακού Νόμου για την Παρακολούθηση των Πληροφοριών, ή F.I.S.A., σημειώνοντας ότι δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση και διανομή του χωρίς την άδεια του γενικού εισαγγελέα.

Ένα τμήμα των εγγράφων προέρχεται από την Ενημέρωση Πληροφοριών του Κέντρου Επιχειρήσεων της CIA, που διεξήχθη στις 2 Μαρτίου. Υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με το πώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδίαζε να διαχειριστεί την είδηση ότι δεν προμήθευε πυρομαχικά στα στρατεύματα της ομάδας Βάγκνερ στην Ουκρανία.

Πηγή: New York Times

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Λιβύη: Τουλάχιστον 43.059 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πλημμυρών 

Πάνω από 43.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μετά τις φονικές πλημμύρες που κατέστρεψαν την ανατολική Λιβύη, κυρίως την πόλη Ντέρνα, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης...
Αχτσιόγλου: Απώλειες για 9 στους 10 συνταξιούχους με το νέο ασφαλιστικό

Αχτσιόγλου: Ο Κασσελάκης μου απευθύνθηκε με υποτιμητικό στυλάκι επειδή είμαι γυναίκα

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο υποψηφίων, αλλά και των υποστηρικτών τους έχουν...
H ΟΤΟΕ θα συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου

Απεργιακό “λουκέτο”

Απεργιακό λουκέτο αύριο στη χώρα εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα  και το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο...

Συνάτηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Θετική ατμόσφαιρα – Συμφώνησαν οδικό χάρτη επαφών

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία...

Μητσοτάκης στο CNN: “Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία στα εδαφικά θέματα”...

Συνέντευξη παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και λίγο πριν από...
Βουλή: Ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη

Η πρώτη αντίδραση Πολάκη μετά τα “πυρά” Αχτσιόγλου – “Όλοι στις κάλπες την Κυριακή”

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Έφης Αχτσιόγλου, με τον βουλευτή Χανίων να απαντάει με ανάρτησή του στο Twitter. «Όλοι...

Airbnb: Αλλαγές στη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και πρόστιμα για τους παραβάτες

Ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο, που ουσιαστικά σημαίνει φορολόγηση με τους ίδιους όρους που φορολογούνται και τα ξενοδοχεία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σύλληψη δύο Τούρκων στον Πόρο – Παρακολουθούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις με drone

Στη σύλληψη δύο Τούρκων με την κατηγορία της κατασκοπείας προχώρησαν Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι...

Ρωσία και αγορές σιτηρών: Σοδειά-ρεκόρ και πτώση των τιμών στο μισό

Στην παγκόσμια αγορά σιταριού καταγράφονται δύο αντικρουόμενες δυνάμεις: Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής της...

Μουντομπάσκετ 2023: Η Γερμανία πέταξε εκτός τις ΗΠΑ και προκρίθηκε στον τελικό

Η απίθανη Γερμανία ολοκλήρωσε το «μπαμ» του Mundobasket, έριξε στο καναβάτσο τους Αμερικανούς (111-113)...

Ουκρανία: «Είμαστε στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο», Ρωσία: «Το αντιλήφθηκαν»

Ο Αλεξέι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι...