Έγινε σχολείο η Βίλα «Αμαλία»

47

Στη δημόσια εκπαίδευση επιστρέφει από την ερχόμενη Δευτέρα το κτιριακό συγκρότημα στην πλατεία Βικτωρίας, που αφού ανέθρεψε επί 40 και πλέον χρόνια γενιές μαθητών έμεινε για άλλα τόσα έρημο στεγάζοντας την τελευταία 20ετία την αποκαλούμενη κατάληψη της Βίλας «Αμαλία».

Το συγκρότημα που ανακατασκευάστηκε πλήρως κρατώντας μόνο τους εξωτερικούς τοίχους πήρε την ονομασία «2ο Λύκειο Αθηνών-Θεόδωρος Αγγελόπουλος» προς τιμήν του διάσημου αδικοχαμένου σκηνοθέτη, που ήταν ένας από τους χιλιάδες μαθητές που αποφοίτησαν από αυτό.

Στις αίθουσές του θα στεγασθούν την επόμενη σχολική χρονιά οι 180 μαθητές του 67ου Λυκείου Αθηνών (περισσότεροι από τους μισούς παιδιά μεταναστών), που έως και πέρυσι φιλοξενούνταν σε μισθωμένο κτίριο χαμηλά στην Αγίου Μελετίου.

Το κτίριο επισκέφθηκε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και μίλησε για την ολοκληρωμένη όπως την αποκάλεσε πολιτική που εφαρμόζει ο δήμος, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα «το παιδί ως πολίτη». Η ανακατασκευή έγινε από το δήμο και το κόστος ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος καλύφθηκε από το ΕΣΠΑ. Το έργο ξεκίνησε αφού προηγουμένως εκκενώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 η κατάληψη από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ χρειάστηκε η αρχική σύμβαση να επεκταθεί προκειμένου να καλυφθούν αντικείμενα που δεν προβλέπονταν αρχικώς.

Διαβάστε επίσης:  Βροχές και καταιγίδες την Τρίτη

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και σήμερα οι πλευρές του κτιρίου προς τις οδούς Αχαρνών και Χέυδεν παραμένουν καλυμμένες με σκαλωσιές και λινάτσες καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επιστρώσεις στους τοίχους με τις ειδικές βαφές αντι-γκράφιτι. Ο λόγος είναι ότι, παρά τη βαριά ιστορία καταλήψεων του κτιρίου (ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1990), αλλά και το γενικότερο πρόβλημα με τα γκράφιτι στην πόλη, δεν προβλεπόταν αντι-γκράφιτι βαφή και ο δήμος ανέλαβε το σχετικό κόστος εκ των υστέρων.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος