Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Έγκλημα στου Φιλοπάππου: Τι είπε για την πτώση του Νίκου από το βράχο η φίλη του

«Καθόμασταν με τον Νίκο και απολαμβάναμε το νυχτερινό φεγγάρι. Ξαφνικά ήρθαν από το πουθενά τρία άτομα. Δεν καταλάβαινα τι γλώσσα μιλούσαν. Ήταν μελαψοί. Έμοιαζαν να είναι Πακιστανοί ή Αφγανοί. Κρατούσαν σπασμένα γυάλινα μπουκάλια και ο ένας μαχαίρι. Ένας ήρθε σε εμένα.

Με απείλησε και έψαχνε την τσάντα μου. Οι άλλοι δύο είχαν πάει στον Νίκο. Δεν έβλεπα τι γινόταν, γιατί ήταν πίσω μου. Άκουγα τη λογομαχία. Δεν είδα αν τον έσπρωξαν. Άκουσα τον Νίκο να πέφτει και αυτοί να φεύγουν τρέχοντας», κατέθεσε η 23χρονη Ναταλία από την Πορτογαλία, φανερά σοκαρισμένη, σε σύγχυση, στους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής.

Νωρίτερα η κοπέλα είχε κληθεί να δει τα οκτώ άτομα που είχαν προσαχθεί μετά το περιστατικό, χωρίς να αναγνωρίζει σε αυτούς τα πρόσωπα των δραστών, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών προκειμένου να δει φωτογραφίες σεσημασμένων υπόπτων.

«Άκουγα λογομαχία»

Ο 25χρονος, που σπουδάζει μάνατζμεντ στη Γλασκώβη της Σκωτίας, είχε έρθει για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα, ενώ η 23χρονη φίλη του από την Πορτογαλία εργάζεται σε εταιρεία στη χώρα μας. Αργά το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου πήγαν στον Λόφο Φιλοπάππου. Περπάτησαν περίπου 10 λεπτά από τον Λουμπαρδιάρη προς τα βράχια της περιοχής. Λίγο μετά τις 22:00 δέχθηκαν την επίθεση των τριών αγνώστων. Ο ένας κατευθύνθηκε προς την κοπέλα και άρχισε να ψάχνει την τσάντα της. Αφαίρεσε 60 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, διαβατήριο και κάρτες.

Οι δύο συνεργοί του απειλούσαν τον 25χρονο Νίκο, όταν μετά από λογομαχία, και κάτω από άγνωστες συνθήκες, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν υπήρξε συμπλοκή και πιθανή απώθησή του, βρέθηκε στο κενό και έπεσε από ύψος περίπου 20 μέτρων πάνω στα βράχια, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Η 23χρονη κατάφερε και ειδοποίησε την αστυνομία, ενώ λίγη ώρα αργότερα έγιναν 8 προσαγωγές ατόμων από το Πακιστάν και Αφγανιστάν, τα οποία δεν είχαν έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα και διατάχθηκε η διοικητική τους απέλαση.

«Δεν είδε σπρώξιμο»
Η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού, που προέβη στη νεκροψία-νεκροτομή, διαπίστωσε ότι ο θάνατος οφείλεται σε βαριές εσωτερικές κακώσεις θώρακα συνεπεία της πτώσης από ύψος, ενώ δεν εντόπισε εξωτερικές κακώσεις που θα μπορούσαν να προέρχονται από μαχαίρι ή σπασμένο μπουκάλι. Από τη νεκροτομή δεν μπορούν να προκύψουν στοιχεία απώθησης του νεαρού, ενώ και η 23χρονη δεν είδε κάποιο σπρώξιμο του φίλου της από τους δράστες. «Υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ αποτελέσματος και πράξης», δηλώνουν οι αστυνομικοί, δηλαδή αν δεν υπήρχε ληστεία ή απόπειρα δεν θα υπήρχε πτώση και θάνατος. Ωστόσο μοναδική αυτόπτης μάρτυρας είναι η 23χρονη κοπέλα, την οποία «απασχολούσε» ο ένας δράστης, και δεν είχε οπτική εικόνα απώθησης που οδήγησε στη μοιραία πτώση θανάτου. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αυτή η πτυχή, που ενδεχομένως αλλάζει την κατηγορία, θα ξεκαθαρίσει περισσότερο στην περίπτωση σύλληψης των δραστών και τις καταθέσεις τους.

Οι αστυνομικοί μετέφεραν άμεσα την τσάντα της κοπέλας, όπως επίσης τα ρούχα της ίδιας και του 25χρονου θύματος, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ευελπιστώντας στον εντοπισμό DNA ή αποτυπωμάτων των δραστών. Παράλληλα χαρτογραφούν τις πιθανές διαδρομές διαφυγής των δραστών ευελπιστώντας να έχουν αποτυπωθεί εικόνες τους σε κάμερες ασφαλείας καταστημάτων ή σπιτιών στην ευρύτερη περιοχή.

Στο έλεος των ληστών οι τουριστικές περιοχές
Μειωμένη είναι η αστυνομική παρουσία στο ιστορικό κέντρο και στις τουριστικές περιοχές, παρά το ειδικό σχέδιο που είχε εκπονήσει η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα κρούσματα ληστειών με θύματα τουρίστες και ζευγάρια στην περιοχή του Φιλοπάππου έχουν αυξηθεί, με δράστες υπηκόους Πακιστάν, Αφγανιστάν και Αλγερίας. Συνήθως χρησιμοποιούν σπασμένα μπουκάλια για να απειλήσουν τα θύματά τους, τα οποία πετούν στη συνέχεια, καθώς θέλουν να αποφύγουν τη σύλληψη έχοντας στην κατοχή τους μαχαίρια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

Το ειδικό σχέδιο αστυνόμευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που είχε καταρτιστεί την άνοιξη για την προστασία των περιοχών με μεγάλη τουριστική κίνηση όπως Φιλοπάππου, Ακρόπολη και Ιστορικό Κέντρο, φαίνεται πως δεν είχε αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ καταστηματάρχες και κάτοικοι αυτών των περιοχών αναφέρουν ότι έχει ατονήσει η ένστολη παρουσία και αστυνόμευση της περιοχής. Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε χωρίσει την πρωτεύουσα σε 6 τομείς εποχούμενης αστυνόμευσης και 8 πεζών περιπολιών. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι η περιοχή είναι μεγάλη από την Πνύκα έως Φιλοπάππου, δεν μπορεί να υπάρχει εποχούμενη περιπολία παρά μόνο πεζή, ενώ ο φωτισμός είναι ανεπαρκής.

«Το σύνηθες που γίνεται εδώ είναι να αρπάζουν την τσάντα και να το βάζουν στα πόδια. Στου Φιλοπάππου, στην Ακρόπολη, παντού. Αυτά είναι περιστατικά τα οποία γίνονται. Και δεν φυλάσσεται ο χώρος, όση αστυνομία και να υπάρχει δεν μπορεί να κάνει τίποτα», μας είπε χαρακτηριστικά καταστηματάρχης της περιοχής.

Τον Ιανουάριο ομάδα Ρομά επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν Ινδό τουρίστα και δύο φίλες του για να τους ληστέψουν. Ενα μήνα αργότερα ομάδα πέντε Αλβανών επιτέθηκε με τον ίδιο τρόπο σε ένα ζευγάρι για να τους αρπάξουν τελικά τα κινητά τους τηλέφωνα και όσα χρήματα είχαν πάνω τους. Αντίστοιχα, τον Μάρτιο αλλοδαποί επιτέθηκαν σε 26χρονη νοσηλεύτρια στο ίδιο σημείο. Οπως κατήγγειλε στην αστυνομία, της έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό για να τη ληστέψουν. Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν καταγγελθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», δεκάδες επιθέσεις και ληστείες κι έχουν συλληφθεί 40 άτομα από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, ενώ έχουν κάνει αρκετές συλλήψεις και άνδρες της oμάδας ΔΙΑΣ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...

Πότε μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ –  Νέες ώρες εισόδου

Νέες ώρες εισόδου του κοινού στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, προβλέπει εγκύκλιος της Διοίκησης του Φορέα, βάσει απόφασης του...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...
ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το...
Φυλακές Αυλώνα: Εντοπίστηκαν αυτοσχέδια σπαθιά και μαχαίρια

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή o 63χρονος που βίαζε την 7χρονη ανιψιά του

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 63χρονος που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε βάρος της 7χρονης ανιψιάς του, την οποία φέρεται επιπλέον να...

Υπόθεση Μπελέρη: Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών – Αν δεν μειωθεί η ποινή θα...

Εκδόθηκε και επισήμως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατά της διαφθοράς (SPAK) για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του...
Ξεχάστε ότι ξέρατε για την άδεια μητρότητας - Τι αλλάζει για τις εργαζόμενες

Επίδομα μητρότητας: Ποιες το δικαιούνται

Εντός της ημέρας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα μέσω του dypa.gov.gr για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες. Τουλάχιστον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες...

Ρωμανός: Υποκρισία από κ. Κασσελάκη

Για υποκρισία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός σχολιάζοντας την ανάρτηση...