ΑΙΓΥΠΤΟΣ: «Προσκυνητής της ειρήνης» ο Πάπας Φραγκίσκος

65
Ο Πάπας Φραγκίσκος με το Μεγάλο Ιμάμη του Αλ Αζάρ, Αχμέντ Ελ Ταγιέμπ στο πανεπιστήμιο του Καίρου

Έκκληση στους ηγέτες όλων των θρησκειών έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος από την Αίγυπτο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψή του, να ξεσκεπάσουν απόπειρες να χρησιμοποιηθεί η πίστη για τη δικαιολόγηση βίας και μίσους.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Καίρου, τον Πάπα υποδέχθηκαν ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ, και ο Ιμπραχίμ Ισαάκ Σιντράκ, Πατριάρχης των Κοπτών Καθολικών της Αλεξάνδρειας.  Στο προεδρικό παλάτι, ο Πάπας συνάντησε τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ επισκέφθηκε και το Μεγάλο Ιμάμη του αλ Αζάρ. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες, παρακολούθησαν στη συνέχεια διάσκεψη ειρήνης, στο πανεπιστήμιο Αλ Αλάζ του Καίρου. Ο Μεγάλος Ιμάμης του Αλ Αζάρ, Αχμέντ Ελ Ταγιέμπ, είναι από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες του σουνιτικού Ισλάμ. Ο Πάπας ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας, «As-salamu alaykum», Ειρήνη μαζί σας!

Ειδωλολατρικές καρικατούρες πρεσβεύουν τη βία

«Η βία είναι άρνηση κάθε αυθεντικής θρησκευτικής έκφρασης» τόνισε ο Ποντίφικας. «Ως θρησκευτικοί ηγέτες καλούμαστε να ξεσκεπάσουμε τη βία που μασκαρεύεται ως δήλωση ιερότητας αλλά βασίζεται περισσότερο στην άφεση αμαρτιών του εγωισμού, παρά στο αυθεντικό άνοιγμα στο Απόλυτο. Έχουμε υποχρέωση να καταγγείλουμε τις παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να εκθέτουμε τις προσπάθειες δικαιολόγησης κάθε μορφής βίας στο όνομα της θρησκείας και να καταδικάζουμε αυτές τις απόπειρες, ως ειδωλολα

Διαβάστε επίσης:  «Ήττα» Ερντογάν! «Παγώνουν» οι έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο

τρικές καρικατούρες του Θεού… Μόνο η ειρήνη είναι ιερή και καμία πράξη βίας δεν πρέπει να διαπράττεται στο όνομα του Θεού, γιατί θα βεβήλωνε το όνομά του». Ο Πάπας είπε ότι ταξιδεύει στην Αίγυπτο, ως προσκυνητής της ειρήνης. Στις αρχές του μήνα δεκάδες πιστοί σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις σε δύο κοπτικές εκκλησίες της Αιγύπτου, ανήμερα της Κυριακής των Βαίων.