Ειδομένη: Έτοιμη να λειτουργήσει ξανά η σιδηροδρομική γραμμή

16
Ειδομένη, λειτουργεί, γραμμή,

Να τεθεί ξανά σε λειτουργία είναι έτοιμη η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών ενώ την Πέμπτη αναμένεται η επιθεώρησή της από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας των συρμών.

Την είδηση της απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού που διατηρεί στο twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Η σχετική δημοσίευση αναφέρει: «Ειδομένη: ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση από τη σιδηροδρομική γραμμή. Αύριο επιθεώρηση από ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την αποκατάσταση της λειτουργίας της».

Παράλληλα, συνεχίζεται αλλά με αρκετά πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την Τρίτη η αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιείται με στόχο την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης.

Να σημειωθεί πως την Τετάρτη έχουν αποχαιρετήσει τον καταυλισμό και έχουν αναχωρήσει για τις δομές φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης έξι ακόμα λεωφορεία στα οποία επιβαίνουν 295 Κούρδοι και Σύροι.

Όπως τονίζει η αστυνομία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αποβιβαστούν σε κέντρα τα οποία βρίσκονται στη Σίνδο, το Ωραιόκαστρο και το παλιό κτίριο της Softex αλλά και στα Διαβατά.

Να σημειωθεί πως όπως δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας απαντώντας στον Απόστολο Τζιτζικώστα «τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο επιμερισμού του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας».

Διαβάστε επίσης:  Στο Νοσοκομείο η Νόρα Βαλσάμη

Ο Γιάννης Μουζάλας:

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πολλά από τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας στη Μακεδονία θα διαλυθούν και θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις στις περιφέρειες όλης της χώρας, όπου θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες και από όπου πάρα πολλοί από αυτούς θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη και εμείς ως χώρα θα δεχτούμε τους πρόσφυγες που μας αναλογούν, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Την Τρίτη από τον καταυλισμό της Ειδομένης μεταφέρθηκαν παραπάνω από 2.000 άτομα με 42 λεωφορεία σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

Οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν ήταν 662 Σύροι, 1.273 Κούρδοι και 96 Γιαζίντι.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων άρχισε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας.

Ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία στον καταυλισμό, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί εντάσεις κατά τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διαμεταφορέων Βορείου Ελλάδος εκτίμησε πως η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη θα τεθεί ξανά σε λειτουργία την Παρασκευή 27 του μήνα.