Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

Εικόνα διάλυσης σε τράπεζες και Χρηματιστήριο

Εικόνα διάλυσης παρουσίασαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες βρέθηκαν στο μάτι του «κυκλώνα» που έπληξε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το —8,78% στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το οποίο ενδοσυνεδριακά υπερέβη το —11%, έφερε στην επιφάνεια όλα τα λανθάνοντα προβλήματα των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία αναντίρρητα δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδο.

Η προσοχή όλων στράφηκε στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία απώλεσε το 1/5 της αξίας της, σε διάστημα λίγων ωρών, κλείνοντας με απώλειες της τάξης του 21% και κατρακυλώντας στην τιμή των 1,30 ευρώ/μετοχή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μάλιστα, η πτώση άγγιξε ακόμη και το 30%.

Εκ του σύνεγγυς, η μετοχή της Eurobank διολίσθησε κατά 15%, ενώ η «βουτιά» στη μετοχή της Attica Bank ξεπέρασε το 13%. Ηπιότερης κλίμακας πιέσεις υπέστησαν η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, οι οποίοι υποχώρησαν κατά 3,30% και κατά 5,50%, αντίστοιχα.

Ο ρόλος των κόκκινων δανείων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, μία σειρά ξένων επενδυτικών οίκων και χρηματοπιστωτικών αναλυτών έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, θεωρώντας αναγκαία την εκ νέου ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ο λόγος έγκειται στην αδυναμία των ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τον «βραχνά» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, γνωστά και ως NPEs, τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά τον ετήσιο ισολογισμό.

Διόλου τυχαία άλλωστε, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος μιλώντας στο Reuters, προανήγγειλε την έκδοση εταιρικού ομολόγου, με στόχο την άντληση κεφαλαίων.

Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία αποσκοπούσε στην άμβλυνση των ανησυχιών των επενδυτών και στη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χρήση του ειδικού αποθεματικού ταμείου, καθώς τα απαιτούμενα κεφάλαια θα αντληθούν από ιδιωτικά funds, διαφυλάσσοντας τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται λίαν συντόμως να καταθέσουν στις ευρωπαϊκές αρχές ένα επικαιροποιημένο σχέδιο, στο οποίο θα ενυπάρχει ρητή δέσμευση για τη μείωση κατά 60% της έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) έως το τέλος του 2021.

Βάσει των προτεινόμενων σχεδίων, τα οποία φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Bloomberg, οι τράπεζες δεσμεύονται να περιορίσουν το «βάρος» των NPLs στο 15%-21% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού (assets).

Σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών το Χρηματιστήριο

Όπως ήταν φυσικό, το sell off στον τραπεζικό κλάδο δεν άφησε ανεπηρέαστο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. Ο Γενικός Δείκτης, συγκεκριμένα, διολίσθησε κατά 2,10% και διαμορφώθηκε στις 666,84 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κάμψη κατά 2,04% στις 1.759 μονάδες.

Πέραν των τραπεζών, πιέσεις παρατηρήθηκαν και στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία διολίσθησε κοντά στο 7%. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, συγχρόνως, σημείωσε απώλειες κατά 1,50%, του ΑΔΜΗΕ κατά 1,36%, της Jumbo κατά 4,50% και των ΕΛΠΕ κατά 2,76%.

Την ίδια ώρα, πέραν των εγχώριων προβλημάτων, οι επενδυτές φοβούνται και τον κίνδυνο μετάδοσης της ιταλικής κρίσης στην πλέον ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή στην ελληνική, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στην αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων στα επίπεδα του 4,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο μη ευκαταφρόνητο ποσό των 101,32 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών 35 ενισχύθηκαν, 67 υποχώρησαν, 21 παρέμειναν αμετάβλητες και 75 ήταν ανενεργές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τaxisnet: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν καν ανοίξει το Taxisnet προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής ανέφερε...

Καλάθι των νονών: Κατατέθηκε η τροπολογία-Πότε θα κάνει πρεμιέρα

Στις 22 Απριλίου θα κάνει “πρεμιέρα” το καλάθι των νονών στα καταστήματα παιχνιδιών, όπως αυτό προκύπτει από τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που...
ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το...

Συντάξεις: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την καταβολή αναδρομικών έως...

Σήμερα, Τετάρτη, 17 Απριλίου αναμένεται να γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών ποσών έως 4.000 ευρώ...
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σούπερ μάρκετ και τράπεζες: Ποιες ημέρες δεν θα λειτουργήσουν και γιατί

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ της χώρας για τους καταναλωτές λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.  Δηλαδή τα σούπερ μάρκετ...

Διασύνδεση POS: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ – Δρομολογήθηκαν τα πρώτα πρόστιμα

Προς ολοκλήρωση βαίνει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές των υπόχρεων προς διασύνδεση επιχειρήσεων. Ήδη το 90% των επιχειρήσεων είτε έχει διασυνδέσει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σούπερ μάρκετ και τράπεζες: Ποιες ημέρες δεν θα λειτουργήσουν και γιατί

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ της χώρας για τους...

Οι τράπεζες χαλάρωσαν τα κριτήρια χορήγησης των δανείων στα νοικοκυριά

Χαλαρότερα έγιναν τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά το πρώτο τρίμηνο του 2024,...

Κλειστές τράπεζες για 6 ημέρες – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις συναλλαγές σας

Ρολά αναμένεται να κατεβάσουν ξανά οι τράπεζες για διάστημα 6 ημερών λόγω της εορτής...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές χαμηλής αξίας

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες,...