Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
17.1 C
Athens

Εισφορά αλληλεγγύης: Όσα κερδίζουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι με την κατάργηση

Μετά τους ιδιωτικούς υπαλλήλους

που εδώ και μια διετία δεν πληρώνουν την εισφορά αλληλεγγύης έρχεται και η σειρά των δημοσίων υπαλλήλων.

Από το 2023, όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα «παγώσει» και για τους Κρατικούς λειτουργούς η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, ο οποίος επιβαρύνει και τους συνταξιούχους. Μια τέτοια εξέλιξη πάντως θα φέρει έμμεσες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς θα περιοριστούν οι κρατήσεις. Αυξήσεις που ήδη έχουν δει στις αποδοχές τους οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Σήμερα στους «χαμένους» -εκείνους δηλαδή που συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης- συγκαταλέγονται Δημόσιοι Υπάλληλοι και συνταξιούχοι.

Αυτό συμβαίνει γιατί η προσωρινή της κατάργηση (για το 2021 και το 2022) στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα «συνδέθηκε» με την πανδημία και τις οικονομικές της συνέπειες. Υιοθετήθηκε λοιπόν ως ένα μέτρο στήριξης στους ιδιωτικούς υπαλλήλους οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στις αναταράξεις που προκαλούνται στην οικονομία και εκτεθειμένοι σε μειώσεις μισθών και σε αναστολές εργασίας, όταν τέτοιο κίνδυνο δεν αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του Κράτους και φυσικά οι συνταξιούχοι.

Εισφορά αλληλεγγύης- τελεσίγραφο δικαστών

Τι αλλάζει με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού

Πλέον ο Πρωθυπουργός άνοιξε παράθυρο για επέκταση της αναστολής καταβολής της εισφοράς και σε αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων, πιθανότατα και στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για γενική και.. οριστική κατάργηση του φόρου!  Μόνο που οι δημόσιοι υπάλληλοι για να απαλλαγούν από τον φόρο θα πρέπει να… περιμένουν … ως το 2023!

Έτσι, κάποιοι ήδη βλέπουν αυξήσεις… δια της πλαγίας στους μισθούς τους και κάποιοι άλλοι… απλά συνεχίζουν να πληρώνουν αυτόν τον βαρύ φόρο: Με άλλα λόγια στους κερδισμένους είναι όσοι αποκτούν εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.

Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το όφελος για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ ανέρχεται σε 426 ευρώ, ένας μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ κερδίζει 676 ευρώ ενώ για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ το ετήσιο όφελος για τον φορολογούμενο φθάνει τα 1.326 ευρώ.

Τι διαφοροποιείται με τον «πάγο» στην εισφορά αλληλεγγύης

Η περιβόητη εισφορά αλληλεγγύης έχει  «παγώσει» λοιπόν για το 2022 στον ιδιωτικό τομέα και οι σχετικές κρατήσεις μηδενίζονται.

Έτσι, τα χρήματα αυτά, που ξεκινούσαν από 1,07 ευρώ και ξεπερνούσαν και τα 306 ευρώ μηνιαίως, αντί να τα παρακρατά η εφορία, συνεχίζουν να πηγαίνουν απευθείας στην τσέπη του κάθε μισθωτού.

Εδώ πρέπει να γίνει καθαρό ότι οι συγκεκριμένες έμμεσες αυξήσεις μισθών -λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης- αφορούν σε όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και είναι επιπλέον των αυξήσεων «δια της πλαγίας» που θα προκύψουν από την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%.

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης «πιάνει» ολόκληρο το 2022 -με άλλα λόγια «μηδενίζεται» η σχετική παρακράτηση για ολόκληρη την νέα χρονιά – και αφορά μόνο στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα: Διευκρινίζεται επίσης ότι «κερδισμένοι» από αυτή την εξέλιξη θα είναι όσοι παίρνουν πάνω από 858 ευρώ «καθαρά» χρήματα στο χέρι.

Χαμηλότερες από αυτό το επίπεδο αποδοχές ήταν έτσι και αλλιώς «γυμνές» από κρατήσεις εισφοράς αλληλεγγύης, οι κρατήσεις δηλαδή ήταν μηδενικές.

1.200 ευρώ

Τι «κερδίζουν» οι μισθωτοί από τον «πάγο» στην εισφορά αλληλεγγύης

Για να δούμε όμως πόσο περισσότερα χρήματα θα πάρει κάθε εργαζόμενος ανάλογα με τον μισθό του:

  • Για μεικτό μισθό της τάξεως των 1.070 € η κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης είναι η ελάχιστη και διαμορφώνεται στο 1,07 €/μήνα: Αυτό το μικρό ποσό θα πηγαίνει πια στην τσέπη του εργαζόμενου.
  • Μεικτές αποδοχές των 1.630 €, έχουν σήμερα παρακράτηση 11,5 € τον μήνα, άρα και αντίστοιχη μηναία αύξηση από τη νέα χρονιά.
  • Μεικτός μισθός 1.980 €, πληρώνει κάθε μήνα 24,94 € για την εισφορά αλληλεγγύης. Μετά την προσωρινή κατάργησή της το ποσό αυτό θα μεταφραστεί πια σε έμμεση αύξηση αποδοχών.
  • Μεικτές αποδοχές 2.330 €, η μηνιαία αύξηση θα είναι 39,79 € όσο είναι σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης.
  • Μεικτός μισθός 2.820 €, πληρώνει κάθε μήνα 64,22 € για την εισφορά αλληλεγγύης. Μετά την κατάργησή της το ποσό αυτό θα μεταφραστεί πια σε έμμεση αύξηση.
  • Μεικτές αποδοχές των 3.180€, έχουν σήμερα παρακράτηση 84,05 € τον μήνα, άρα και αντίστοιχη μηναία αύξηση από τη νέα χρονιά.
  • Για μεικτό μισθό της τάξεως των 3.590 € η κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται στα 108,43 €/μήνα: Αυτό το ποσό θα πηγαίνει πια στην τσέπη του εργαζόμενου.

Και όσο αυξάνει ο μισθός τόσο ανεβαίνει και η εισφορά αλληλεγγύης: Είναι ενδεικτικό ότι σε μεικτές αποδοχές 6.500 € η εισφορά διαμορφώνεται στα 306,15 €/μήνα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σε επιφυλακή Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό για τα «νταηλίκια» Ερντογάν – 3 σενάρια αντίδρασης...

Οπλισμένοι και έτοιμοι, περιμένοντας τον «σύμμαχο» Ερντογάν. Ο Ερντογάν και οι φίλοι του «βρυχώνται», αλλά έως τώρα η Τουρκική ενόχληση περιορίζεται σε επίπεδο λεκτικών απειλών....
Επίδομα Θέρμανσης: Περίπου 700.000 νοικοκυριά θα το λάβουν - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Πετρέλαιο θέρμανσης: Διπλή έκπτωση έως το τέλος της χρονιάς – Έρχεται νέα αποκλιμάκωση των...

Διπλή έκπτωση θα συνοδεύει το πετρέλαιο θέρμανσης έως το τέλος της χρονιάς: Πέρα από την κρατική επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο που είναι σε...
Καραμανλής Σαμαράς, γέλια,

Δείπνο Καραμανλή-Σαμαρά στα βόρεια προάστια

Ένα πολύ ενδιαφέρον δείπνο έγινε στα βόρεια προάστια της Αθήνας, στο οποίο συνέφαγαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς,...

Σομαλία: Ερευνητές ανακάλυψαν δύο νέα ορυκτά σε μετεωρίτη που έπεσε

Μια ομάδα ερευνητών στον Καναδά ανακάλυψε δύο νέα ορυκτά -και ενδεχομένως ένα τρίτο- σε κομμάτι μετεωρίτη 15 τόνων που έπεσε στην ανατολική Αφρική. Ο μετεωρίτης,...
Λέκκας: Η μετασεισμική ακολουθία στη Σάμο εξελίσσεται ομαλά

Λέκκας για τον σεισμό: Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην...
ΕΦΚΑ: Καμιά μετακίνηση υπαλλήλου για δύο χρόνια

e-ΕΦΚΑ: Σε 24 δόσεις μπορούν πλέον να ρυθμίζονται οι οφειλές

Σε 24, αντί 12 που ίσχυε μέχρι σήμερα, αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50...

Μητσοτάκης στο LSE: Μπορούμε στις δεύτερες εκλογές να πιάσουμε το 37%-38% και να σχηματίσουμε...

Στην εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,237ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης για όλους – Μειώνεται κατά 25 λεπτά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Εξαιρέσεις από τέλος επιτηδεύματος

Το οριστικό τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ...

Κατάργησης εισφοράς αλληλεγγύης: Τι κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από 1η Ιανουαρίου 2023 – Παραδείγματα

Αυξημένα θα είναι τα εισοδήματα για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, που από την 1η...

Εισφορά Αλληλεγγύης: Πώς θα “σβήσει” από τα εισοδήματα το 2023 – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Τέλος και επισήμως από την 1η Ιανουαρίου του 2023 η εισφορά αλληλεγγύης για όλους...

Μητσοτάκης: Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και ξεπάγωμα συντάξεων από 1/1/2023

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από 1/1/2023 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή,...