Εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές

...από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το European Election Monitoring Centre

32
Εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, 6-9 μμ στην αίθουσα 302, στο Τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ), του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα τις ευρωεκλογές και την ίδρυση του European Election Monitoring Center, ενός διεθνούς ερευνητικού φορέα, ο οποίος αποτελείται από ερευνητικές ομάδες προερχόμενες από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Το European Election Monitoring Center αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος “Platform Europe”, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην προώθηση της γνώσης γύρω από τις Ευρωεκλογές αλλά και την πρόσβαση στο προεκλογικό προωθητικό υλικό των κομμάτων των 28 κρατών μελών που συμμετέχουν σε αυτές.

Βασικός πυρήνας του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων προεκλογικού υλικού, η οποία είναι διαθέσιμη και δημόσια προσβάσιμη διαδικτυακά.

Το European Election Monitoring Center (https://www.electionsmonitoringcenter.eu/index) αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για ερευνητές, δημοσιογράφους, πολίτες και όποιον άλλο επιθυμεί την εξέταση του προεκλογικού υλικού των κομμάτων (τηλεοπτικά σποτ, αφίσες και Facebook αναρτήσεις των επίσημων λογαριασμών των κομμάτων).

Κάθε κράτος μέλος διαθέτει τη δική του εθνική ερευνητική ομάδα και ο κεντρικός συντονισμός πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Roma Tre, Ρώμη, Ιταλία. Η ελληνική ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον Δρ. Σταμάτη Πουλακιδάκο (Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ), την Επίκουρη Καθηγήτρια Αναστασία Βενετή (Bournemouth University), τον Επίκουρο Καθηγητή Αντώνη Αρμενάκη (Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ) και την Υποψήφια Διδάκτορα Ηλιάνα Γιαννούλη (Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ). Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Γραφείο Συνδέσμου Ελλάδας, ο κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Πέτρος Ιωαννίδης, Πολιτικός αναλυτής, About People, καθώς και μέλη της εθνικής ερευνητικής ομάδας.

Διαβάστε επίσης:  Κορονοϊός: Πέντε επιπλέον νεκροί - 37 συνολικά στη χώρα

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσουτσοπλίδης τόνισε πως «το πραγματικό διακύβευμα είναι εάν σε έναν πολύπλοκο κόσμο, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί η χώρια». Ο κ. Ιωαννίδης παρουσίασε έρευνα της aboutpeople. Στο ερώτημα «Ποιο θα είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο θα επιλέξετε το τι θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου;», 55% των ερωτηθέντων απάντησε «το κόμμα που έχει καλύτερες προτάσεις για τα ζητήματα της Ελλάδας –εσωτερικά θέματα» και το 34,1% «το κόμμα που έχει καλύτερες προτάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Παπαγιαννάκης σχολίασε πως «οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα λειτουργούν ως πρόκριμα για τις εθνικές και τα κόμματα εστιάζουν σε εσωτερικά θέματα»