Εκδόσεις Ινφογνώμων:«Η Κιβωτός του Πόντου»

Ιστορία και πολιτισμός του Ποντιακού Ελληνισμού, του δημοσιογράφου Τάσου Κοντογιαννίδη

22
Εκδόσεις Ινφογνώμων:«Η Κιβωτός του Πόντου»

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, (Ακαδημίας 20), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου- συγγραφέα Τάσου Κοντογιαννίδη «η Κιβωτός του Πόντου» Ιστορία και πολιτισμός του Ποντιακού Ελληνισμού, εκδόσεις «Ινφογνώμων».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου, ο συγγραφέας κ. Χάρης Πασβαντίδης, ο εκδότης του βιβλίου κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Τάσος Κοντογιαννίδης  ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν μεγάλες ποντιακές  προσωπικότητες.

Περιεχόμενα βιβλίου

Το βιβλίο αναφέρεται στην μυθολογία που έχει σχέση με τον Πόντο, όπως η Αργοναυτική εκστρατεία, το ταξίδι του  Φρίξου και της ΄Ελλης, ο Προμηθέας Δεσμώτης που ελευθέρωσε ο Ηρακλής, οι  Αμαζόνες και συνεχίζει με την εγκατάσταση των Ελλήνων Αρκάδων στην Μίλητο  και μετά στον Πόντο, ιδρύοντας πρώτα την Σινώπη και μετά την Τραπεζούντα, Αμισό,  Κερασούντα κ.ά.  Αναφέρεται  στις  επαφές που είχε  η Αθήνα  με τις πόλεις του Πόντου,  με τις  εμπορικές συμφωνίες που συνήψε ο Περικλής αλλά και στην βοήθεια που παρείχαν οι Έλληνες του Πόντου στον Ξενοφώντα στην κάθοδο των Μυρίων και το «θάλαττα, θάλαττα».

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Απριλίου

Το βιβλίο παρουσιάζει τις μεγάλες προσωπικότητες που ανέδειξε διαχρονικά ο Πόντος, όπως ο Διογένης ο κυνικός, ο Στράβων ο Γεωγράφος, οι  Αυτοκράτορες του Βυζαντίου Κομνηνοί, ο Βησσαρίων, ο Γεώργιος Τραπεζούντιος,  ο αρχηγός της Επαναστάσεως του 1821 Αλέξανδρος Υψηλάντης και ο στρατηγός αδελφός του Δημήτριος. ενώ γίνεται η παρουσίαση  όλων των μεγάλων ποντιακών προσωπικοτήτων που αναδείχθηκαν σε όλους τους τομές μέχρι σήμερα, επιστημονικούς, πολιτικούς, καλλιτεχνικούς και αθλητικούς .

Αναφέρεται  επίσης στις Μεγάλες  Μονές που στήριξαν γλωσσικά και χριστιανικά τον πληθυσμό, στον πολιτισμό που αναπτύχθηκε με τα σχολαρχεία και τα φροντιστήρια, με την μουσική και τους χορούς, την λύρα που διατήρησαν από την αρχαιότητα, με τα θέατρα που παράσταιναν ποντιακά έργα  και ελληνικά αναφερόμενα στην επανάσταση του 21.

Τέλος στο βιβλίο  γίνεται  αναφορά στην Γενοκτονία, με τον Κεμάλ να δίνει  το 1919 το σύνθημα στους μουσουλμάνους, «αφανίστε τους γκιαούρηδες και οι περιουσίες που έχουν θα γίνουν δικές σας». Έτσι εξολόθρευσαν   353.000 Έλληνες του Πόντου και φτάσαμε  μετά στην ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 και την εγκατάσταση των Ποντίων στην Μητροπολιτική  Ελλάδα.