Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Έκκληση απευθύνει το υπουργείο για διάλογο με τους ναυτικούς

Νέα έκκληση για διάλογο απηύθυνε προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ τα προβλήματα από τη συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης των ναυτικών, κυρίως στον αγροτικό τομέα, εντείνονται.

Σε δήλωσή του ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι προκαλεί έκπληξη η αδιάλλακτη στάση της ΠΝΟ που συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όχι μόνο έχει πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στα αιτήματα της Ομοσπονδίας, αλλά ζητεί να συνεχιστεί και ο διάλογος για να βρεθεί οριστική λύση.

Σε μια περίοδο δύσκολη για όλους και ειδικά για τους μόνιμους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αλλά και για τους νησιώτες παραγωγούς με ευπαθή προϊόντα, ο διάλογος είναι η λύση, τονίζει ο υπουργός.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο βασικός λόγος που η ΠΝΟ άρχισε την πανελλαδική απεργία ήταν η ενδεχόμενη αύξηση του υφιστάμενου φορολογικού καθεστώτος των κατώτερων πληρωμάτων και των αξιωματικών, από 10% και 15% που είναι σήμερα, μέχρι και το 45%, δηλαδή η ενδεχόμενη εξομοίωσή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Ο ίδιος τονίζει ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό. Μάλιστα, ο κ. Κουρουμπλής σημειώνει ότι η συζήτηση περιορίστηκε σε ενδεχόμενη αύξηση της τάξεως μόλις του 3%.

Ωστόσο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επανειλημμένως, τόσο σε προφορικό επίπεδο όσο και με γραπτές ανακοινώσεις, διαβεβαίωσε την ΠΝΟ πως η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην επιβληθεί ούτε και αυτό το 3%, εκφράζοντας παράλληλα τη σιγουριά ότι αυτό θα καταστεί εφικτό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΠΝΟ αντί μετά τα προαναφερόμενα να συναισθανθεί και το δικαίωμα άλλων πληθυσμιακών ομάδων να μην οδηγηθούν στην καταστροφή και να επανεκτιμήσει τη στάση της και να προσέλθει σε διάλογο, επανήλθε και έθεσε όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν για 10ετίες τον ναυτικό κόσμο. Για τα ζητήματα αυτά ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι κάλεσε την ΠΝΟ σε διάλογο και επιμένει ακόμη στην πρόσκληση αυτή.

Από την πλευρά της η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αποφάσισε «να καταγγείλει δημόσια τον κ. υπουργό και να του συστήσει να σταματήσει να προκαλεί και να δημιουργεί ευθέως καταστάσεις κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των ναυτεργατών, μετακυλώντας σε εμάς τις ευθύνες και αδυναμία του ιδίου και της  κυβέρνησής του να επιλύσουν τα καυτά προβλήματα του κλάδου μας, για τα οποία οι ίδιοι δεσμεύτηκαν προεκλογικά για την άμεση επίλυσή  τους».

Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. υπουργός ότι όχι μόνον δεν δεσμεύτηκε, αλλά απλά δήλωσε, χωρίς τίποτε συγκεκριμένο, ότι δεν πρόκειται να γίνει εξίσωση με τους εργαζόμενους της στεριάς, παραδεχόμενος όμως ότι, δυστυχώς, η τελική απόφαση και έγκριση ανήκει στην τρόικα και  στους θεσμούς οι οποίοι και έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

Αντιδράσεις από αγρότες

Στο μεταξύ, δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν ευπαθή αγροτικά προϊόντα είχαν συγκεντρωθεί χθες το βράδυ στο λιμάνι του Ηρακλείου και περίμεναν μήπως και δρομολογηθεί πλοίο για τη μεταφορά τους στην Αθήνα.
«Μετά τις προσπάθειες που κάναμε να πείσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο για πλοίο ασφαλείας, δεν το έχει κάνει» ανέφερε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής του Δήμου Ιεράπετρας. Σε σύσκεψη με όλους τους αγροτικούς συλλόγους της Κρήτης αποφασίστηκε να γίνει κάθοδος όλων των αγροτών της Κρήτης στο λιμάνι χθες το βράδυ και να πιέσουν για τη δρομολόγηση πλοίου.
Η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών μας, ενώ η συνέχισή της δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων σε μια κρίσιμη περίοδο για τη διάθεση της παραγωγής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αγροτικός τομέας του ΠΑΣΟΚ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Σαν σήμερα 29 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1430: Οι δυνάμεις του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ Β’ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. 1823: Συνέρχεται...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο, η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μάρκου...

Καιρός: Αποπνικτική ατμόσφαιρα με αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι και σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου, ο καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ έντονη...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: “Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ. Μία ημέρα που άλλαξε τον κόσμο”

Φωτογράφισα αυτό το όμορφο νεοκλασικό στολίδι,το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Βασιλίσσης Σοφίας,επειδή φιλοξενεί μία...

Δίκη Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. «Κηρύσσει ομόφωνα ένοχη την...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της...