Αντιμέτωπος με νέες αποκαλύψεις βρέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, επιστρέφοντας από την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό. Το φάντασμα των σχέσεων με τη Ρωσία σκιάζει κάθε απόπειρα συνεργατών του να παρουσιάσουν την περιοδεία του ως εντυπωσιακή επιτυχία, παρά τις διαφωνίες με τους άλλους ηγέτες για το κλίμα.
Ο Τραμπ επέστρεψε στην Ουάσιγκτον το βράδυ του Σαββάτου συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ. Χαιρέτισε από μακριά τους δημοσιογράφους ενώ κατευθυνόταν προς το Λευκό Οίκο, χωρίς να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Μετά από αρκετή καθυστέρηση αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ ενημέρωσε για περίπου 25 λεπτά τους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή της αποστολής στην Ουάσιγκτον, χωρίς να αναφερθεί στην υπόθεση Κούσνερ. Μίλησε για ζητήματα συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας, ενώ ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα προβεί σε ανακοίνωση μέσα στην εβδομάδα, αναφορικά με τη θέση του για το κλίμα.
Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη, επίσης από την Ουάσιγκτον Ποστ, αφορά πρόταση που φέρεται να είχε κάνει ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, για μυστική γραμμή επικοινωνιών με τη Μόσχα. Ο 36χρονος μεγιστάνας σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ, πρότεινε, κατά το δημοσίευμα – που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι ενημερώθηκαν από εκθέσεις πληροφοριών – ακόμη και να χρησιμοποιηθούν ρωσικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, για να αποφευχθεί εντοπισμός αυτής της διόδου επικοινωνίας.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μακμάστερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις, αλλά υποστήριξε, γενικά, «έχουμε ένα πίσω κανάλι επικοινωνιών με μια σειρά χώρες. Αυτό μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με διακριτικότητα. Δεν θα ανησυχούσα γι αυτό».
Με Φλυν και Κισλιάκ στον Πύργο Τραμπ
Η πρόταση για την ελεύθερη από κοριούς μυστική γραμμή με το Κρεμλίνο, έγινε από τον Κούσνερ πριν την ορκωμοσία του Τραμπ στη διάρκεια συνάντησής του με τον πρέσβη Σεργκέι Κισλιάκ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 1 ή 2 Δεκεμβρίου στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με παρακολούθηση ρωσικών επικοινωνιών. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Μάικλ Φλυν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ για μόλις 24 μέρες, πριν απολυθεί μετά τις αποκαλύψεις των επαφών του με το Ρώσο πρέσβη.
Ο Κισλιάκ “εξεπλάγη”
Η Ποστ έγραψε ότι ο Κισλιάκ εξεπλάγη από την ιδέα του μελλοντικού συμβούλου του Λευκού Οίκου για μυστική δίοδο επικοινωνιών και υποσχέθηκε να μεταφέρει την πρόταση στο Κρεμλίνο. Κατά τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, αυτό το μυστικό κανάλι, δε δημιουργήθηκε ποτέ. Πληροφορίες θέλουν το Λευκό Οίκο να δημιουργεί μία νέα μάδα ταχείας παρέμβασης σε θέματα επικοινωνιών για να αντιμετωπίσει τις νέες αποκαλύψεις. Επικεφαλής της θα είναι ο… Κούσνερ, ο ακροδεξιός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ Στιβ Μπάνον και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους.
Άγνοια ή αφέλεια;
Ο Μάικλ Χέιντεν πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ, NSA, δήλωσε πως αν αληθεύει η πληροφορία για τον Κούσνερ, αποκαλύπτει έναν επικίνδυνο βαθμό άγνοιας ή αφέλειας. Μιλώντας στο CNN εξανέστη, «τι είδους άγνοια, χάος, ύβρις, υποψία, περιφρόνηση πρέπει να διαθέτεις για να σκεφτείς ότι κάνοντας αυτό με το Ρώσο πρέσβη θα ήταν καλή και κατάλληλη ιδέα;». Ο ίδιος κλίνει να εκτιμήσει πως πρόκειται για αφέλεια, αλλά αυτό είναι ελάχιστα καθησυχαστικό.
Κι ο Μάλκολμ Νανς, απόστρατος αξιωματούχος του Ναυτικού, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας και πληροφοριών, είπε, «Τώρα αυτό είναι σοβαρό. Δεν μπορεί να εξηγηθεί κατά κανένα τρόπο από την πλευρά των πληροφοριών. Είναι ενδεικτικό κατασκοπευτικής δραστηριότητας Αμερικανού πολίτη που συνεργάζεται με εχθρική κυβέρνηση», είπε στο MSNBC.
Άλλος πονοκέφαλος για τον Τραμπ, είναι η επικείμενη κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμι, σε επιτροπή της Γερουσίας. Σε άλλη εξέλιξη, οι Τάμις της Νέας Υόρκης έγραφαν την Παρασκευή ότι ο Ρώσος Όλεγκ Ντεριπάσκα, άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Πωλ Μάναφορτ, προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τα σώματα του Κογκρέσου που διερευνούν πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Οι συναντήσεις του Κούσνερ με Ρώσους δεν είναι οι μόνες ανεξήγητες και περίεργες. Ανάλογες έχουν κάνει και ο Φλυν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, ο Μάναφορτ και άλλοι.