Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.4 C
Athens

Έκλεισε το σημαντικό deal Σκλαβενίτη- Μαρινόπουλου

Υπεγράφη τις πρώτες πρωινές ώρες, μεταξύ της Σκλαβενίτης, των Τραπεζών και της Μαρινόπουλος, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.

Είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του.

Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την Σκλαβενίτης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

Η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου.

Τι προβλέπει το συμφωνητικό

Όροι Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης

Ύψος Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης: 80 εκατ. ευρώ

Κάλυψη Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης: Η Σκλαβενίτης θα βάλει 15 εκατ. ευρώ. Οι Μαρινόπουλοι (ή και εταιρείες ελεγχόμενες από αυτούς) 10 εκατ. ευρώ και τα πιστωτικά ιδρύματα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ με την εταιρική εγγύηση του Επενδυτή.

Ως εξασφάλιση για την πλήρη και ολοσχερή αποπληρωμή του ποσού των 15 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τη μερική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων των καταστημάτων των Εταιρειών, με σκοπό την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων των ακινήτων, θα χορηγηθεί κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον Επενδυτή υπέρ των Πιστωτικών Ιδρυμάτων ισόποση εταιρική εγγύηση του Επενδυτή με επιτόκιο Euribor +1,5%. Σε περίπτωση αρνητικών τιμών Euribor, θα εφαρμόζεται μηδενικό επιτόκιο βάσης.

Τα 15 εκατ. ευρώ που θα βάλει η Σκλαβενίτης θα κατευθυνθούν αποκλειστικά και μόνον για αγορά εμπορευμάτων τοις μετρητοίς.

Μηχανισμός Εκταμιεύσεων Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης:

1. Μέχρι την 05.09.2016:

– 15 εκατ. ευρώ από τον Επενδυτή για αγορά εμπορευμάτων των Εταιρειών.

– 10 εκατ. ευρώ από τους Μετόχους για πληρωμή μισθοδοσίας και λοιπών λειτουργικών εξόδων των Εταιρειών.

– 15 εκατ. ευρώ από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων ακινήτων των Εταιρειών.

– 25 εκατ. ευρώ από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την κάλυψη των δαπανών.

2. Μέχρι την 30.09.2016:

– 7,5 εκατ. ευρώ από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την κάλυψη των δαπανών αναφορικά με τις ανάγκες του μήνα Οκτωβρίου 2016.

3. Μέχρι την 31.10.2016:

– 7,5 εκατ. ευρώ από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την κάλυψη των δαπανών αναφορικά με τις ανάγκες του μήνα Νοεμβρίου 2016, υπό τον όρο ότι ποσοστό 35% των λοιπών πιστωτών πλην των Πιστωτικών Ιδρυμάτων έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες Εξυγίανσης. Σε περίπτωση κατάθεσης των Συμφωνιών Εξυγίανσης ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, το ανωτέρω ποσό θα καταβάλλεται εντός δύο ημερών από την κατάθεση της Συμφωνίας Εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ΓΕ.

Το πρόγραμμα εκταμιεύσεων θα προεπισκοπείται από την EY για λογαριασμό των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, σε συνεργασία με τον Eπενδυτή.

Εργαζόμενοι

Όλες οι ενεργές την 30.06.2016 συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, συμβάσεις εργαζομένων αμειβόμενων με ΑΠΥ/ΤΠΥ και συμβάσεις Διευθυντικών Στελεχών θα μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής και θα περιλαμβάνουν το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων εκάστης υπό εξυγίανση εταιρείας έναντι εκάστου εργαζόμενου, με ενεργή κατά την 30.06.2016 σύμβαση.

Οφειλές

Μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία το σύνολο των οφειλών προς εκμισθωτές – εταιρείες leasing για μισθώσεις καταστημάτων που ήταν ενεργές την 30.06.2016. Επίσης στη Νέα Εταιρεία μεταφέρονται το σύνολο των ενεργών κατά την 30.6.2016 συμβάσεων μισθώσεων και υπομισθώσεων σε εμπορικές στοές. Συγκεκριμένα μεταφέρονται οι υποχρεώσεις από financial leases προς Ζήνων, Πανγαία, Εθνική Leasing, Πειραιώς Leasing, Helens.

Στη Νέα Εταιρεία δεν μεταφέρεται η υποχρέωση αγοράς των ακινήτων που εκμισθώνονται από τις εταιρείες Helens σε προκαθορισμένη τιμή (σύνολο €116 εκατ.).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...
ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το...

Υπόθεση Μπελέρη: Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών – Αν δεν μειωθεί η ποινή θα...

Εκδόθηκε και επισήμως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας κατά της διαφθοράς (SPAK) για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη και του συνεργάτη του...

Μαύρο, εύφορο χώμα, γεμάτο ψάρια: Στο άγριο, ελληνικό νησί της πρωτόγονης ζωής, η τεχνολογία...

Ένας ιερός επίγειος παράδεισος Αν και η απόσταση που χωρίζει τα νησιά είτε από το λιμάνι της Ζακύνθου είτε από αυτά της δυτικής Πελοποννήσου είναι...

Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε το ειδικό Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά – Έως 2 δισ....

Στο 9ο «Our Ocean Conference» μίλησε το απόγευμα της Τρίτης (16/04) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οπότε και ανακοίνωσε την εκκίνηση του ειδικού «Ταμείου Απανθρακοποίησης»...
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Ποιοι απεργούν, τι ώρα είναι οι πορείες

Πανελλαδική απεργία σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος απο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το deal του Alpha με την Motor Oil! (Βίντεο)

Στη συμφωνία στου τηλεοπτικού σταθμού Alpha με την την Motor Oil ξεκίνησε το κεντρικό...

Βόμβα στην αγορά με τον… “νέο” Σκλαβενίτη!

  Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Joker ο "νέος" Σκλαβενίτης (τα καταστήματα δηλαδή που...

Η καυτή Μπέλλα από το Deal άναψε φωτιές στην Μύκονο με τις καμπύλες της (βίντεο)

Η καυτή Μπέλλα από το Deal άναψε φωτιές στην Μύκονο με τις καμπύλες της     https://www.youtube.com/watch?v=OnkcUngMz2E

Τέλος για τα καταστήματα «Μαρινόπουλος» – Κλείνουν την Τρίτη

Τέλος εποχής για τα καταστήματα Μαρινόπουλος την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου καθότι τα καταστήματα κλείνουν...