Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Εκλογές 2023 – Debate: Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για οικονομία, ανάπτυξη και απασχόληση

«Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση» ήταν η πρώτη θεματική ενότητα του debate των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Μητσοτάκης: Διατεθειμένος να συζητήσω επέκταση του market pass και για το β’ εξάμηνο του έτους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε την πρώτη ερώτηση από την Σία Κοσιώνη, τι προτίθεται να κάνει για να πέσουν οι τιμές, με δεδομένο ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει, όπως και ο πληθωρισμός αλλά οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται.

«Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες», είπε αρχικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει επέκταση του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β’ εξάμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή», είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε ερώτηση από τον Αντώνη Σρόιτερ σχετικά με το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο δύσκολο θα ήταν να έχει γίνει μία αναλυτική κοστολόγηση μέτρο-μέτρο.

Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, «πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα. Υπάρχουν έσοδα, όπως είπε, «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ. η καθεμία».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισ. την περίοδο της κρίσης. «Είναι ντροπή αυτοί που έχουν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και συντάξεις στους συνταξιούχους. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δισ. τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρείες, να μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά για να δώσουμε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Ανδρουλάκης: Όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε σε ερώτημα του Παναγιώτη Στάθη εάν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από το βέτο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού σχετικά με κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις από την πρώτη κάλπη.

Ναι στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική κι όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για στα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.

Κουτσούμπας: Δεν είναι ανεφάρμοστα όσα λέει το ΚΚΕ, όταν υπηρετείς τους παραγωγούς του πλούτου

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε σε ερώτημα του Γιώργου Παπαδάκη σχετικά με το εάν το ΚΚΕ έχει στο πρόγραμμα του ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που δεν θα απομονώνει τη χώρα από το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο, αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού, είπε αρχικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας και συνέχισε λέγοντας ότι «όλα τα άλλα κόμματα στα πρόγραμμά τους μιλάνε για ματωμένα πλεονάσματα και για 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό».

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν ΣΣΕ, κατώτατο μισθό και ζητήματα των φόρων που τα άλλα κόμματα και της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν, τόνισε, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ εντούτοις δεν ψήφισαν για αύξηση του κατώτατου μισθού ή νόμους ενάντια στην φοροληστεία του λαού, ή νόμους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως είπε.

Στην ερώτηση ότι το ΚΚΕ κατηγορείται για δογματισμό και ότι όσα λέει είναι ανεφάρμοστα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε ότι ανεφάρμοστα είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν είναι ανεφάρμοστα όταν υπηρετείς τους παραγωγούς του πλούτου. Επισήμανε ότι το 95% της φορολογίας προέρχεται από το λαό και μόνο το 5% από τους λίγους. Και είπε ότι είναι ανεφάρμοστη η φορολογία των λίγων, γιατί η χώρα είναι ενταγμένη σε αυτές τις διεθνείς συμμαχίες στις οποίες είναι, στην ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης και βεβαίως στο ΝΑΤΟ.

Βελόπουλος: Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b

Ο Κυριάκος Βελόπουλος δέχτηκε ερώτημα από την Ράνια Τζίμα σχετικά με τα παράλληλα νομίσματα και εάν συμφωνεί με τον Βαρουφάκη για ένα plan b σχετικά το νόμισμα.

«Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσκολία. Η λύση που λέτε δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην Ευρωζώνη. Αν τελικά καταρρεύσει. Σας μιλώ σαν επιχειρηματίας. Αν δεν έχω plan b σημαίνει δεν είμαι έτοιμος, να αντιμετωπίσω την καταιγίδα. Ακούω μια πλειοδοσία από όλους αλλά δεν μου λένε πού θα βρουν τα λεφτά», είπε αρχικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Συνέχισε, «λέμε ένα απλό πράγμα. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου επίσης αλλαγή του φορολογικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Για το φορολογικό 15% φλατ φόρος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Έτσι πιάνεις την φοροδιαφυγή. Είναι μερικά πράγματα που πρέπει να τα δούμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Αρα λοιπό, δεν μπορείς σήμερα να λες για διαγραφή κόκκινων δανείων όταν είσαι ο φυσικός αυτουργός».

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ από την κατάργηση των ανεξάρτητων αρχών ο κ Βελόπουλος είπε: Αν δείτε πώς διορίζονται αναξιοκρατικά και τις διορίζουν κομματάρχες, με την κατάργησή τους το 1 δισ. ευρώ βρίσκεται αμέσως, μαζί με τους μετακλητούς οι οποίοι διορίστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στα διάφορα υπουργεία.

Βαρουφάκης: Η χώρα βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες γι’ αυτό που έρχεται

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχτηκε ερώτηση από την Μάρα Ζαχαρέα σε σχέση με πρόσφατη δήλωσή του ότι δεν είναι στόχος μας η έξοδος από το ευρώ, αλλά δεν θα θυσιάσουμε την βιωσιμότητα του τόπου για οποιοδήποτε νόμισμα.

«Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Γι’ αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ», είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Επανέλαβε δε, ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Η χώρα μας βαδίζει, προσέθεσε, σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η πολεμική μηχανή της Ρωσίας παράγει τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά από ό,τι ΗΠΑ και Ευρώπη μαζί για την Ουκρανία

Μπορεί η Δύση να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν; Οι ΗΠΑ δηλώνουν αποφασισμένες...

Η οικονομία κατέβασε ταχύτητα πέρυσι, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2% και όχι 2,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός

Κατέβασε ταχύτητα η ελληνική οικονομία το 2023, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά...

CNN για Ελλάδα: Από “ασθενής” της Ευρώπης, χώρα-πρότυπο για την Ε.Ε.

«Το έθνος που κάποτε ήταν ο “ασθενής” της Ευρώπης, θεραπεύτηκε. Η χώρα που κάποτε...

Ανασκόπηση Μητσοτάκη: Στεκόμαστε δίπλα στους αγρότες, αλλά δεν θέτουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε

Την καθιερωμένη του κυριακάτικη ανάρτηση στο Facebook για τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου...