Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
13 C
Athens

Έκπληξη στον Αρκτικό Ωκεανό: Τι έχει αλλάξει στην περιοχή που θερμαίνεται ταχύτερα στον πλανήτη

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν μια μεταβολή- έκπληξη στον Αρκτικό Ωκεανό: Η «έκρηξη» του φυτοπλαγκτού, το οποίο βρίσκεται στη βάση της τροφικής αλυσίδας (στην κορυφή της οποίας είναι οι φάλαινες και οι πολικές αρκούδες) έχει επηρεάσει δραστικά τη δυνατότητα της Αρκτικής να μετατρέπει τον ατμοσφαιρικό άνθρακα σε ζωντανή ύλη. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, η έξαρση αυτή έχει αντικαταστήσει την απώλεια πάγου ως η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη αλλαγών ως προς τη λήψη διοξειδίου του άνθρακα από το φυτοπλαγκτόν.

H έρευνα δημοσιεύεται στο Science. Ο Κέβιν Αρίγκο, senior author και καθηγητής στο Stanford Earth είπε ότι η αυξανόμενη επιρροή της βιομάζας του φυτοπλαγκτού μπορεί να αντιπροσωπεύει μια «σημαντική μετατόπιση καθεστώτος» για την Αρκτική- μια περιοχή που θερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στη Γη.

Η μελέτη εστιάζει στο αποκαλούμενο ΝΡΡ (net primary production)- το πόσο γρήγορα τα φυτά και η άλγη μετατρέπουν το φως του ήλιου και το διοξείδιο του άνθρακα σε σάκχαρα που μπορούν να καταναλωθούν από άλλα πλάσματα. «Οι ρυθμοί είναι πραγματικά σημαντικοί από άποψης πόση τροφή υπάρχει για το υπόλοιπο οικοσύστημα» είπε ο Αρίγκο. «Είναι επίσης σημαντικό επειδή αυτός είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους το διοξείδιο του άνθρακα λαμβάνεται από την ατμόσφαιρα και διοχετεύεται στον ωκεανό.

Ο Αρίγκο και οι συνάδελφοί του βρήκαν πως το ΝΡΡ στην Αρκτική αυξήθηκε κατά 57% μεταξύ του 1998 και του 2018. Αυτό αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου άμα παραγωγικότητας για μια ολόκληρη λεκάνη ωκεανού. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί η ανακάλυψη πως, ενώ οι αυξήσεις του ΝΡΡ συνδέονταν αρχικά στην υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου, η παραγωγικότητα συνέχιζε να αυξάνεται ακόμα και αφού το λιώσιμο των πάγων επιβράδυνε κατά το 2009. «Η αύξηση στο ΝΡΡ κατά την τελευταία δεκαετία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια πρόσφατη αύξηση στη βιομάζα του φυτοπλαγκτού» είπε ο Αρίγκο. Με άλλα λόγια, οι άλγες αυτές κάποτε μεταβόλιζαν περισσότερο άνθρακα ανά την Αρκτική επειδή είχαν περισσότερα ανοιχτά ύδατα σε μεγαλύτερες περιόδους ανάπτυξης, χάρη στις αλλαγές στην κάλυψη από πάγο που οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή. Πλέον αναπτύσσονται πιο συμπυκνωμένα, σαν μια πηχτή σούπα άλγης- και αυτό αναφέρεται για πρώτη φορά στον Αρκτικό Ωκεανό.

KATE LEWIS. DATA SOURCE: NASA.

Το φυτοπλαγκτόν απαιτεί φως και θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί. Ωστόσο η διαθεσιμότητά τους εξαρτάται από σειρά πολύπλοκων παραγόντων. Ως αποτέλεσμα, αν και μελετητές της Αρκτικής είχαν παρατηρήσει μεγάλες εξάρσεις φυτοπλαγκτού τις πρόσφατες δεκαετίες, διαφωνούν εδώ και πολύ καιρό πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει αυτό και πόσο ψηλά θα μπορούσε να φτάσει.

Αξιοποιώντας μια μεγάλη νέα συλλογή μετρήσεων για τον Αρκτικό Ωκεανό και χρησιμοποιώντας νέους αλγορίθμους για τον υπολογισμό των συγκεντρώσεων φυτοπλαγκτού, η ομάδα του Στάνφορντ βρήκε στοιχεία πως οι συνεχιζόμενες αυξήσεις παραγωγής μπορεί πλέον να μην περιορίζονται από την περιορισμένη διαθεσιμότητα θρεπτικών υλικών. «Είναι ακόμα νωρίς, αλλά φαίνεται πως υπάρχει μια μετάβαση προς μια μεγαλύτερη παροχή θρεπτικών υλικών» είπε ο Αρίγκο.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως υπάρχει μια νέα εισροή θρεπτικών υλικών από άλλους ωκεανούς και από τα βάθη της Αρκτικής. «Ξέραμε πως η Αρκτική είχε αυξήσει παραγωγή τα τελευταία λίγα χρόνια, αλλά φαινόταν πιθανόν το σύστημα να ανακυκλώνει το ίδιο απόθεμα θρεπτικών υλικών» είπε η Κέιτ Λιούις, που εργάστηκε στη συγκεκριμένη έρευνα ως διδακτορική στο Στάνφορντ. «Η έρευνά μας δείχνει πως δεν ισχύει αυτό. Το φυτοπλαγκτόν απορροφά περισσότερο άνθρακα χρόνο με το χρόνο, καθώς νέα θρεπτικά συστατικά φτάνουν στον ωκεανό. Αυτό ήταν απρόσμενο, και έχει μεγάλη οικολογική επίδραση».

Γενικότερα μιλώντας, η έρευνα αυτή βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς το πώς η κλιματική αλλαγή θα διαμορφώσει τη μελλοντική παραγωγικότητα του Αρκτικού Ωκεανού, την παροχή τροφής και τη δυνατότητα απορρόφησης άνθρακα. «Θα υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι» είπε ο Αρίγκο. «Μια πιο παραγωγική Αρκτική σημαίνει περισσότερη τροφή για πολλά ζώα. Αλλά πολλά ζώα που έχουν προσαρμοστεί στη ζωή σε ένα πολικό περιβάλλον δυσκολεύονται όλο και περισσότερο καθώς οι πάγοι υποχωρούν».

Η ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού μπορεί επίσης να κορυφωθεί ασυγχρόνιστα με το υπόλοιπο «δίκτυο» τροφής, επειδή ο πάγος λιώνει νωρίτερα μέσα στο έτος. Επίσης, στην «εξίσωση» θα έπρεπε να προστεθεί η πιθανότητα διέλευσης περισσότερων πλοίων, καθώς ανοίγουν τα ύδατα της Αρκτικής, και το γεγονός πως η Αρκτική είναι απλά πολύ μικρή για να απορροφήσει μεγάλο μέρος των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του κόσμου. «Δέχεται πολύ περισσότερο άνθρακα από ό,τι πριν, αλλά δεν είναι κάτι στο οποίο θα μπορούμε να βασιστούμε για να μας βοηθήσει στο κλιματικό μας ζήτημα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

68.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα από 6 νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ

Συνολικά 68.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν τα έξι νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης, τρία από τα οποία θα «τρέξουν»...

Δίκη Φιλιππίδη: “Αναγνώρισα τη χυδαιότητα του, την εξουσιομανία του, και το ταλέντο του”

"Αναγνώρισα τη χυδαιότητα του, την εξουσιομανία του, και το ταλέντο του ". Σε αυτό το τρίπτυχο του χαρακτήρα του Πέτρου Φιλιππίδη ο οποίος δικάζεται...

“Βόμβα” Μακρόν: «Συζήτησα με Μπάιντεν τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη- Η Ρωσία θα...

Θύελλα αντιδράσεων σε Ουκρανία, Πολωνία και χώρες Βαλτικής έχει προκαλέσει η δήλωση του Γάλλου προέδρου Ε.Μακρόν για αλλαγή της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη. Μάλιστα...
σαν σήμερα, ποτοαπαγόρευση, 1933,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Δεκεμβρίου καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1933...Καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί το 1920.

Βορίδης στην ΕΡΤ: Οι 70 ημέρες που κρίνουν την ημερομηνία των εκλογών

Για το πόσο σύντομα θα γίνουν οι εκλογές μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, στην εκπομπή «Επτά» στο ERTNEWS.GR. «Είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο τις...
Βέλγιο: Άνδρας ανατινάχθηκε σε στάδιο

Βέλγιο: 33χρονος σκότωσε την έγκυο σύζυγό του και το πεντάχρονο παιδί της

Τραγωδία σε περιοχή της Φλάνδρας στο Βέλγιο. Ένας 33χρονος άνδρας σκότωσε την 28χρονη έγκυο σύζυγό του του και ένα πεντάχρονο παιδί στο Τερμόντ. Ο άνδρας εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα...

Μέτρα στήριξης: 800 εκατ. μέσα στον Δεκέμβριο

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης από το νέο έτος, εφόσον βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, αφήνει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στο υπουργείο περιμένουν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,237ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η τεράστια Καμάρα στον πλανήτη Ερμή ύψους 7χλμ

Συνήθως, τα περισσότερα μυστήρια που εντοπίζονται στο Ηλιακό μας Σύστημα, εστιάζονται στην Σελήνη και...

Πέντε περιοχές του πλανήτη που μυρίζουν… μπαρούτι: Η «πολεμική διπλωματία» του Μπάιντεν – Φόβοι για παγκόσμια σύρραξη

Ο Τζο Μπάιντεν, θα επισκεφθεί την Ασία, μιλώντας σε συμμάχους κλειδιά των ΗΠΑ, όπως...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Ιανουαρίου ο Τζέιμς Κουκ διασχίζει τον Ανταρκτικό Κύκλο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1773.... Ο βρετανός καπετάνιος Τζέιμς Κουκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει τον...

Ξεκίνησε η ΑΠΟΑΝΘΡΑΚΟΠΟΙΗΣΗ του πλανήτη Γη…

Γιγαντιαίες μηχανές θα εγκατασταθούν στην Αϊόβα για να απορροφήσουν «μόρια ζωής» από την ατμόσφαιρα...