Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Έκρηξη στην Κούβα: Στους 22 έφτασαν οι νεκροί – Πάνω από 70 οι τραυματίες

Συνεχώς ανανεώνεται ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη που συνέβη σε εμβληματικό ξενοδοχείο της Αβάνας την Παρασκευή (06/05). Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 70 και πλέον τραυματίστηκαν.

Κι άλλα πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια χθες βράδυ, ανέφερε η δημόσια τηλεόραση, ανάμεσά τους ένα παιδί. Πάνω από εβδομήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν πως υπάρχουν επιζώντες στα συντρίμμια. Ομάδα με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στάλθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Ψάχνει ιδίως γυναίκα με την οποία διασώστες μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή.

Νωρίτερα ο Μιγκέλ Γκαρσία, διευθυντής του νοσοκομείου Calixto Garcia, όπου διακομίστηκαν αρκετοί τραυματίες, ανακοίνωνε πως έντεκα βρίσκονται «σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση».

«Παιδί δύο ετών χειρουργείται» καθώς υπέστη «κρανιακό κάταγμα», είπε από την πλευρά του ο Μιγκέλ Ερνάν Εστέβες, διευθυντής του νοσοκομείου Hermanos Almejeiras.

Ο πρώτος γραμματέας της οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Αβάνα, ο Λουίς Αντόνιο Τόρες Ιρίμπαρ, είπε νωρίτερα πως «αγνοούνται 13 άνθρωποι», ωστόσο εκτίμησε πως «είναι πιθανό να έχουν παγιδευτεί κι άλλοι» στα συντρίμμια.

Δεν υπάρχει κανένας ξένος μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με τις αρχές.

Το Saratoga, εμβληματικό κτίριο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, στο κέντρο της παλιάς Αβάνας, δυο βήματα από το κοινοβούλιο της Κούβας, θα άνοιγε για τους τουρίστες ξανά την Τρίτη, έπειτα από εργασίες ανακαίνισης περίπου δυο ετών.

Στο εσωτερικό του βρίσκονταν κυρίως εργάτες και υπάλληλοι, που ετοίμαζαν τους χώρους για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή αερίου», ανέφερε η προεδρία της Κούβας μέσω Twitter.

Σύμφωνα με τον Αλέξις Κόστα Σίλβα, αυτοδιοικητικό αξιωματούχο του ιστορικού κέντρου της κουβανικής πρωτεύουσας, τον οποίο επικαλέστηκε ο κρατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Cubadebate, επρόκειτο να αλλαχθεί δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ξενοδοχείο.

Όμως μάγειρας αντιλήφθηκε πως αναδιδόταν οσμή αερίου και βρήκε ρωγμή στη σωλήνωση, στην οποία θεωρείται πως οφειλόταν η έκρηξη.

«Δεν ήταν βόμβα, δεν ήταν επίθεση, πρόκειται για τραγικό δυστύχημα», τόνισε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που πήγε επιτόπου λίγη ώρα μετά την έκρηξη, προκειμένου να βάλει τέλος στις φήμες που έδιναν κι έπαιρναν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης περί βομβιστικής ενέργειας, παρόμοιας με εκείνες εναντίον ξενοδοχείων της Αβάνας τα χρόνια του 1990, κατ’ εντολή αντικυβερνητικών κουβανών εξορίστων.

Η Ουάσινγκτον, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις, εξέφρασε «ειλικρινή συλλυπητήρια» σε «όλους όσοι επλήγησαν από αυτή την τραγική έκρηξη».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ ανέφερε μέσω Twitter πως επικοινώνησε με τον κουβανό υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροδρίγκες για να ενημερωθεί «για την κατάσταση μετά την έκρηξη στην Αβάνα», προσθέτοντας πως του εξέφρασε «τα συλλυπητήριά μου και την αλληλεγγύη μου προς τον λαό της Κούβας».

Ο Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, στενού συμμάχου της Κούβας, τηλεφώνησε στον κουβανό ομόλογό του για να του εκφράσει συλλυπητήρια: «Ο κουβανικός λαός έχει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη όλων των λαών του κόσμου και ειδικά του λαού της μπολιβαριανής Βενεζουέλας».

Οι τέσσερις πρώτοι όροφοι του Saratoga, ξενοδοχείου 5 αστέρων με 96 δωμάτια, δύο εστιατόρια και πισίνα στην οροφή, πρακτικά καταστράφηκαν όταν έγινε η έκρηξη, περί τις 11:00 (τοπική ώρα· περί τις 18:00 ώρα Ελλάδας). Σε όλη την περιοχή είχαν σκορπιστεί συντρίμμια και σπασμένα γυαλιά, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Μερικά λεπτά μετά την έκρηξη, σύννεφο πυκνού καπνού και σκόνης κάλυπτε τη λεωφόρο Πράδο, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο.

Κινητοποιήθηκαν δεκάδες ασθενοφόρα και πέντε οχήματα της πυροσβεστικής.

Πολλά οχήματα καταστράφηκαν γύρω από το ξενοδοχείο, που είχε φιλοξενήσει τα τελευταία χρόνια διάφορες διασημότητες, από τον Μικ Τζάγκερ ως τη Μπιγιονσέ και τη Μαντόνα.

Το κτίριο, που ανεγέρθηκε το 1880 για να στεγάσει εμπορικά καταστήματα, μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο το 1993. Ανακαινίστηκε –έγινε πιο πολυτελές– το 2005.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Δεκεμβρίου Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1956...Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης...

Ο τελευταίος νεκρός του COVID-19 θα ΄ναι η ΕΕ; Η εγκατάλειψη της Ιταλίας που ελπίζει σε βοήθεια από την Κούβα

Όσο κι αν θέλεις κάποιος να πιστέψει στην ιδέα της “μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας”, όσο...

Τοποθέτησε μια κάμερα σε έναν κουβά με νερό. Ο λόγος; Θα σας “τρελάνει”!(βίντεο)

Πριν από λίγο καιρό, έγινε viral βίντεο, που δείχνει διάφορα πλάσματα να πλησιάζουν έναν...

ΚΟΥΒΑ: Πέθανε ο ποιητής Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ

Ο ποιητής και δοκιμιογράφος Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ, σπουδαία μορφή των γραμμάτων στην Κούβα, πέθανε...