Εξομολογήσεις του τέως βασιλιά – Τι είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής;

682
συνέντευξη, τέως βασιλιάς, Καραμανλής,

 

Την δική του πλευρά στα γεγονότα της μεταπολίτευσης έδωσε ο πρώην Βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ.

Ο Κωνσταντίνος άφησε πολλές αιχμές εναντίον του Κωνσταντίνου Καραμανλή ενώ έκανε και αυτοκριτική λέγοντας ότι ήταν λάθος του που δεν πήρε το πρώτο αεροπλάνο μετά την έλευση Καραμανλή για να έλθει να ορκίσει αυτός την τότε Κυβέρνηση.

«Το 1974, με την μεταπολίτευση, εγώ δεν είχα ιδέα τι γινόταν στην Ελλάδα. Με τον Καραμανλή είχαμε βρεθεί πολλές φορές στο εξωτερικό. Μιλούσε με έναν περίεργο τρόπο. Για εκείνον τότε εγώ ήμουν ο εγγυητής της ομαλότητας. Ήμουν η νομιμότητα» τόνισε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του Σκάι και πρόσθεσε: «Το τι έγινε μετά όλοι το ξέρουν. Είχα μείνει σε αυτό. Δεν ήμουν έκπτωτος τότε. Θα μπορούσα να επιστρέψω. Δεν μου τηλεφώνησε ποτέ. Από ανοησία δεν πήρα το πρώτο αεροπλάνο να έρθω και εγώ στην Ελλάδα. Κανονικά θα έπρεπε να έρθει εκείνος στην Ελλάδα και μετά να με πάρει τηλέφωνο για να έρθω να ορκίσω. Ο βασιλιάς τον έκανε άρχοντα τον Καραμανλή όχι ο λαός. Εκείνος, όμως, θεώρησε πως δεν έπρεπε να μου τηλεφωνήσει».

Ωστόσο σύμφωνα με τα λεγόμενα γνωστού μεγαλοδημοσιογράφου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει κάποτε για τον Κωνσταντίνο ερωτηθείς σε μια μικρή παρέα σχετικά: “Ο θεσμός δεν κάνει τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος τον θεσμό”. Αυτό τα λέει όλα και λύνει τις απορίες ορισμένων και φυσικά και του πρώην Βασιλιά της Ελλάδος για την αντιμετώπιση που είχε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Αν δεν όρκιζα τη χούντα θα είχαμε εμφύλιο

Παράλληλα, όσον αφορά τη χούντα των συνταγματαρχών, ο Γλύξμπουργκ ξεκαθάρισε πως προσπάθησε να βγάλει από τη μέση τη χούντα, διευκρινίζοντας ότι δεν ήξερε από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχε χούντα, ενώ σημείωσε πως «οπωσδήποτε» θα όρκιζε τη χουντική κυβέρνηση, καθώς «διαφορετικά θα είχαμε εμφύλιο».

Για το αντιπραξικόπημα που οργάνωσε εναντίον της χούντας, ανέφερε πως ο λόγος που προχώρησε σε αυτό ήταν «για να μη χυθεί αίμα» και πρόσθεσε πως είχε με το μέρος του το Ναυτικό και την Αεροπορία, ενώ διηγήθηκε το εξής περιστατικό: όταν ζήτησε από την Αεροπορία να πραγματοποιούν τα αεροπλάνα της χαμηλές πτήσεις πάνω από την Αθήνα σπάζοντας το φράγμα του ήχου, οι αεροπόροι του απάντησαν ότι αν γινόταν αυτό, τότε όποια γυναίκα ήταν έγκυος θα απέβαλλε. Όταν τους είπε πως, αν είναι για το καλό της χώρας, έστω ας γίνει έτσι, του είπαν πως θα πέσει η Ακρόπολη.

Επιπλέον, αποκάλυψε πως είχε προτείνει στον Γεώργιο Παπανδρέου τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ αλλά εκείνος του απάντησε: «πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ γιατί θα χάσω πάρα πολλούς ψήφους από την αριστερά»!

Ο τέως Βασιλιάς τόνισε πως: «Δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς Κωνσταντίνος, είμαι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος. Τελεία και παύλα.Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα»

Δεν πρέπει να κρίνουμε το χτες με τα δεδομένα του σήμερα

«Οι Εγγλέζοι λέγανε πάντα πως σε δυο χώρες δεν πρέπει να στέλνεις πράκτορες: Στην Ιαπωνία και την Ελλάδα. Από τους Ιάπωνες δεν πρόκειται να μάθεις ποτέ κανένα μυστικό και στην Ελλάδα δεν υπάρχει μυστικό. Τα ξέρουν όλοι, όλα» ανέφερε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος αναφερόμενος στο παρασκήνιο και τις υπόγειες διεργασίες την ταραγμένη περίοδο που οδήγησε τη χώρα στα Ιουλιανά.

«Δεν ξέρω αν εφοπλιστές ή η CIA είναι μπλεγμένοι σε εκείνη την ιστορία. Δεν τον αποκλείω αλλά κανείς δεν ήταν σε συνεννόηση μαζί μου» ανάφερε ο Γλυξμπουργκ και πρόσθεσε: «Την ευθύνη πάντα την έχει το αφεντικό. Βλέπεις και μετράς τα πράγματα και πράττεις. Ο Μητσοτάκης δεν είχε προετοιμαστεί για να ορκιστεί στη νέα κυβέρνηση. Νομίζω πως μόνο στον Νόβα είχα πει κάποια πράγματα και κυρίως το ότι δεν θα μπορούσα να αφήσω την χώρα ακυβέρνητη. Αν είχα ευκαιρία θα έκανα τα ίδια πράγματα με τότε αλλά με περισσότερη προσοχή. Έφτασα μέχρι την πόρτα του Παπανδρέου για να του κάνω μια πρόταση χωρίς να την έχω κουβεντιάσει πρώτα με τους συμβούλους μου. Ενδόμυχα μέσα μου σκέφτηκα πως άργησα και δεν δούλεψα ποτέ μέσα μου μια καλή λύση».

Για την επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1955 και τις πιέσεις από το παλάτι τόνισε: «Είναι επικίνδυνο να κοιτάξει κανείς μια εποχή, αργότερα. Γιατί αλλιώς σκέφτεσαι τώρα και αλλιώς τότε. Δεν ξέρω αν σε συμφέρει. Άλλες πληροφορίες είχαμε τότε. Η νοοτροπία εκείνη την εποχή ήταν διαφορετική. Τότε εγώ ήμουν μικρός, μόλις 15 ετών, είχα πάει σε μια ακρόαση των δυο αντιπροέδρων. Ο Βασιλιάς Παύλος είχε την αγωνία πως με τον , Παπάγο άρρωστο, η χώρα δεν είχε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Νωρίτερα, στη συνέντευξη ο τέως βασιλιάς είχε σημειώσει πως: «Δεν έχω ψηφίσει ποτέ μου. Μεγάλωσα με το ενδεχόμενο ότι μια ημέρα να διαδεχθώ τον πατέρα μου. Δεν με άφησαν ποτέ. Μετά που ήμουν στην εξορία δεν είχα κανένα λόγο να κάνω κάτι τέτοιο. Τώρα πια είναι αργά».

Ερωτηθείς τι του λέει ο κόσμος όταν τον συναντά στην Ελλάδα, απάντησε: «Γεια σου Κωνσταντίνε, γεια σου βασιλιά, αυτά μου λέει ο κόσμος», ενώ για το αν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες για ορισμένες πράξεις του, δήλωσε: «Δεν αξίζει να ζητήσεις συγνώμη για κάτι το οποίο δε ξέρεις γιατί να ζητήσεις».

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Η Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τους Έλληνες στρατιωτικούς

Ο Τσίπρας δουλεύει σκληρά αλλά…

Την άποψη του για την πρώτη αριστερή κυβέρνηση εξέφρασε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ο οποίος αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα είπε ότι είναι νέος και του αναγνωρίζει πως «δουλεύει σκληρά για να πετύχει αυτό που θέλει να πετύχει, όμως το αν ο λαός θα τον αφήσει να το κάνει είναι άλλο πράγμα».

Παράλληλα, εκτίμησε πως είναι πιθανό να έχουμε στο εγγύς μέλλον εκλογές, λέγοντας πως είναι σημαντικό η δημοκρατία να εναλλάσσεται, ενώ τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι όταν διόριζε την τελευταία του κυβέρνηση είχε προτείνει στον τότε πρωθυπουργό να καθιερωθεί και στο Σύνταγμα η απλή αναλογική, «να μη φοβόμαστε να γίνονται συμμαχίες».

Αναφερόμενος στη ζωή του εκτός Ελλάδος είπε ότι «όλοι οι Έλληνες που πηγαίνουν στην εξορία υποφέρουν» και τόνισε πως «είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί».
Αποκάλυψε μάλιστα ότι πάντα ήθελε πολύ να γυρίσει στην Ελλάδα, και ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν αισθάνθηκε ανεπιθύμητος στη χώρα μας, παρά τις όποιες αντιδράσεις από πολιτικά πρόσωπα, ενώ σχολίασε πως ο ίδιος δεν ανακατεύεται με την πολιτική.

Ούτε εμένα ούτε τον Νικόλαο μας ενδιαφέρει η πολιτική

Διέψευσε μάλιστα κατηγορηματικά τα σενάρια που θέλουν τον ίδιο ή τον γιο του, Νικόλαο, να μπαίνουν στην ενεργό πολιτική στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς πολιτικούς, έχει μπουχτίσει από πολιτικούς, και ούτε ο ίδιος ούτε και ο γιος του θέλουν να ανακατευτούν με την πολιτική.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επαναφοράς της βασιλείας είπε: «Ο λαός αποφάσισε για το πολιτειακό. Για εμένα είναι ένας κύκλος που έκλεισε. Δεν με απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα. Αν θέλει ξανά βασιλεία ο ελληνικός λαός αυτό είναι δικό του θέμα. Αυτός αποφασίζει. Εγώ έχω πει ότι δεν θα κουνήσω το δάχτυλό μου για να έρθει». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως: «Εμένα προσωπικά δεν μου είπε ποτέ κανείς να αναλάβω κάποιο κόμμα και να πολιτευτώ. Θα τους έλεγα όχι. Δεν χρειάζεται η Ελλάδα έναν ακόμα πολιτευτή».