Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
11.9 C
Athens

ΕΚΤ: Σημαντικά υψηλότερος ο πληθωρισμός

Σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό αλλά περιορισμένες απώλειες στο μέτωπο της ανάπτυξης προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο (Survey of Professional Forecasters) σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν κάνει το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αναλυτές προβλέπουν μέσο πληθωρισμό 7,3% φέτος και 3,6% το 2023 έναντι 6% και 2,4% που προέβλεπαν, αντίστοιχα, στην προηγούμενη έρευνα. Για το 2024 εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,9%.

Για την ανάπτυξη, προβλέπουν ότι θα κινηθεί στο 2,8% φέτος και στο 1,5% το 2023 έναντι 2,9% και 2,3%, αντίστοιχα, που προέβλεπαν το προηγούμενο τρίμηνο. Για το 2024, η πρόβλεψη έχει παραμείνει η ίδια στο 1,8%.

Αντιστάθμιση

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι η καλύτερη του αναμενόμενου οικονομική επίδοση στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την ασθενέστερη δυναμική που αναμένεται για τα άλλα τρίμηνα του έτους. Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εξασθένιση των προοπτικών είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως και ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι στενότητες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που συνδέονται με τον κορωνοϊό, έχουν μειωθεί κάπως, αλλά παραμένουν βαρίδι για την παγκόσμια οικονομία. Αντίθετα, τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας έχουν μειώσει σε το σοκ σε κάποιο βαθμό και το νέο άνοιγμα της οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό είχε επίσης θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Στήριξη για την ανάπτυξη

Τις σχετικά αισιόδοξες προοπτικές για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στηρίζουν και οι διαπιστώσεις από τις πρόσφατες επαφές της ΕΚΤ με εκπροσώπους 71 κορυφαίων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων της ευρωζώνης στο διάστημα 20-29 Ιουνίου.

«Παρά τις ενδείξεις εξασθένισης της ζήτησης σε ορισμένους τομείς, η συνολική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες ήταν πιο ανθεκτική απ’ ό,τι προέβλεπαν πολλοί, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό», σημειώνει η ΕΚΤ.

Η δυναμική του τουρισμού

Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η ανάκαμψη στους κλάδους που ωφελήθηκαν από τη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία, η οποία σε γενικές γραμμές ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Ειδικότερα, οι τουριστικές κρατήσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν υψηλότερες σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Ακόμη και σε κλάδους, όπως του ρουχισμού και άλλων προσωπικών ειδών, καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη.

Πτώση της κατανάλωσης στα τρόφιμα

Αντίθετα, οι βιομηχανίες τροφίμων και τα καταστήματα πωλήσεων τους ανέφεραν μείωση της κατανάλωσης λόγω του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα.  Μείωση της ζήτησης αναφέρθηκε και πολλά είδη νοικοκυριού, λόγω της χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της μετατόπισης της ζήτησης στον τομέα των υπηρεσιών.

Η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη λόγω των προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς.

Κλίμα αβεβαιότητας

Για το μέλλον, οι επιχειρήσεις μετέφεραν ένα ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας για τις προοπτικές αναοφρικά με τη δραστηριότητα, ιδιαίτερα για μετά το καλοκαίρι.

Ωστόσο, αναφέρθηκαν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν τους επόμενους μήνες, όπως η ανεκπλήρωτη ζήτηση, το απόθεμα των αποταμιεύσεων και η σταδιακή μείωση των περιορισμών από την προσφορά.

Ορισμένες επιχειρήσεις σημείωσαν ότι σταδιακά τα νοικοκυριά θα αισθανθούν την οικονομική πίεση από τις αυξήσεις των τιμών, ενώ είναι σαφές ότι θα υπάρξουν καθοδικά, αν μειωθούν και άλλο οι ροές του φυσικού αερίου.

Πηγή: ΟΤ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χατζηδάκης τα έβαλε με τους γραφειοκράτες του υπουργείου: Δεν δικαιούστε να βγάζετε γλώσσα στους συνταξιούχους

Χατζηδάκης: Δέκα αλλαγές κοινωνικής δικαιοσύνης με το φορολογικό νομοσχέδιο

Τις δέκα σημαντικότερες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών που επιφέρει - μετά την ψήφισή του - το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και τρία βασικά μηνύματα...

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς»: Όλα τα έκτακτα επιδόματα που θα καταβληθούν πριν από τις γιορτές –...

Πριν από τα Χριστούγεννα στο διάστημα μεταξύ 18 με 22 Δεκεμβρίου υπολογίζεται πως θα πληρωθούν όλα τα έκτακτα επιδόματα: «Φουσκωμένους» θα δουν τους τραπεζικούς...
Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Νέα κριτήρια για την επιβολή των αιτήσεων μέσα στην εβδομάδα

Επίδομα Θέρμανσης: Στις 900.000 οι αιτήσεις δικαιούχων – Λήγει την  Παρασκευή η προθεσμία

Τέλος χρόνου την ερχόμενη  Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου  για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης καθώς εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων οι οποίες έφτασαν  έως...

Βουλή: Το 2022 έγιναν 338.511 μεταβιβάσεις ακινήτων

Υποχρεωτικότητα, πληρωμής μόνο με τραπεζικά μέσα, εισάγει στην αγοραπωλησία ακινήτων, το φορολογικό νομοσχέδιο. Στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι ένα...

Κόκκινα δάνεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το 50% του νομοσχεδίου που κατήγγειλαν!

Από τα απίθανα που συμβαίνουν στην Ελληνική πολιτική σκηνή αναδεικνύουν την αναξιοπιστία της αντιπολίτευσης. Έκπληκτος δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης,...

Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει – Οι 2 Κυριακές με ανοιχτά τα καταστήματα

Τα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να είναι ανοιχτά για δύο Κυριακές την εορταστική περίοδο, στις 24 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή την παραμονή Χριστουγέννων και στις 31...

Εφορία: “Ραβασάκια” φόρου και πρόστιμα σε χιλιάδες φορολογούμενους για εκκρεμμείς παλαιές υποθέσεις

Σε πλήρη κινητοποίηση έχει τεθεί το τελευταίο διάστημα ο φορολογικός μηχανισμός ώστε να προλάβει την 5ετή παραγραφή φορολογικών υποθέσεων, οι οποίες λήγουν, όπως προβλέπει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΛΣΤΑΤ: Εκρηκτική άνοδο στο 3,4% εμφάνισε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο – Μεγάλες οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ενοίκια

Εκρηκτική άνοδο σε ποσοστό 3,4% κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός για τον μήνα Οκτώβριο έναντι...

ΕΚΤ: Στα μέσα του 2024 η πρώτη μείωση των επιτοκίων

Για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022 και 10 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων,...

Έρευνα «γροθιά στο στομάχι»: Υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι παιδιά πηγαίνουν για ύπνο νηστικά

Τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και το αυξημένο κόστος διαβίωσης συνεισφέρουν στην παγκόσμια πείνα, σύμφωνα...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – Μεγάλες οι αυξήσεις σε τρόφιμα και ενοίκια

Σημαντική υποχώρηση στο 1,6% κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός για τον μήνα Σεπτέμβριο έναντι το...