Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
26.6 C
Athens

ΕΚΤ: Σημαντικά υψηλότερος ο πληθωρισμός

Σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό αλλά περιορισμένες απώλειες στο μέτωπο της ανάπτυξης προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο (Survey of Professional Forecasters) σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν κάνει το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αναλυτές προβλέπουν μέσο πληθωρισμό 7,3% φέτος και 3,6% το 2023 έναντι 6% και 2,4% που προέβλεπαν, αντίστοιχα, στην προηγούμενη έρευνα. Για το 2024 εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,9%.

Για την ανάπτυξη, προβλέπουν ότι θα κινηθεί στο 2,8% φέτος και στο 1,5% το 2023 έναντι 2,9% και 2,3%, αντίστοιχα, που προέβλεπαν το προηγούμενο τρίμηνο. Για το 2024, η πρόβλεψη έχει παραμείνει η ίδια στο 1,8%.

Αντιστάθμιση

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι η καλύτερη του αναμενόμενου οικονομική επίδοση στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την ασθενέστερη δυναμική που αναμένεται για τα άλλα τρίμηνα του έτους. Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εξασθένιση των προοπτικών είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως και ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι στενότητες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που συνδέονται με τον κορωνοϊό, έχουν μειωθεί κάπως, αλλά παραμένουν βαρίδι για την παγκόσμια οικονομία. Αντίθετα, τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας έχουν μειώσει σε το σοκ σε κάποιο βαθμό και το νέο άνοιγμα της οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό είχε επίσης θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Στήριξη για την ανάπτυξη

Τις σχετικά αισιόδοξες προοπτικές για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στηρίζουν και οι διαπιστώσεις από τις πρόσφατες επαφές της ΕΚΤ με εκπροσώπους 71 κορυφαίων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων της ευρωζώνης στο διάστημα 20-29 Ιουνίου.

«Παρά τις ενδείξεις εξασθένισης της ζήτησης σε ορισμένους τομείς, η συνολική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες ήταν πιο ανθεκτική απ’ ό,τι προέβλεπαν πολλοί, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό», σημειώνει η ΕΚΤ.

Η δυναμική του τουρισμού

Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η ανάκαμψη στους κλάδους που ωφελήθηκαν από τη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία, η οποία σε γενικές γραμμές ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Ειδικότερα, οι τουριστικές κρατήσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν υψηλότερες σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Ακόμη και σε κλάδους, όπως του ρουχισμού και άλλων προσωπικών ειδών, καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη.

Πτώση της κατανάλωσης στα τρόφιμα

Αντίθετα, οι βιομηχανίες τροφίμων και τα καταστήματα πωλήσεων τους ανέφεραν μείωση της κατανάλωσης λόγω του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα.  Μείωση της ζήτησης αναφέρθηκε και πολλά είδη νοικοκυριού, λόγω της χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της μετατόπισης της ζήτησης στον τομέα των υπηρεσιών.

Η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη λόγω των προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς.

Κλίμα αβεβαιότητας

Για το μέλλον, οι επιχειρήσεις μετέφεραν ένα ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας για τις προοπτικές αναοφρικά με τη δραστηριότητα, ιδιαίτερα για μετά το καλοκαίρι.

Ωστόσο, αναφέρθηκαν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν τους επόμενους μήνες, όπως η ανεκπλήρωτη ζήτηση, το απόθεμα των αποταμιεύσεων και η σταδιακή μείωση των περιορισμών από την προσφορά.

Ορισμένες επιχειρήσεις σημείωσαν ότι σταδιακά τα νοικοκυριά θα αισθανθούν την οικονομική πίεση από τις αυξήσεις των τιμών, ενώ είναι σαφές ότι θα υπάρξουν καθοδικά, αν μειωθούν και άλλο οι ροές του φυσικού αερίου.

Πηγή: ΟΤ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φλερτάρει με τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

Ανοδικά κινείται ο χρυσός, καθώς ενισχύεται από το ήπιο δολάριο, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για...
ΕΚΤ: Αμετάβλητη παραμένει η νομισματική πολιτική της

Ελλάδα: Έξοδος στις 20 Αυγούστου από την ενισχυμένη εποπτεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα ότι από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Έπειτα από ανταλλαγές με τις ελληνικές αρχές,...

Συντάξεις: Έρχεται τριπλή αύξηση στις αποδοχές το 2023

Τριπλή αύξηση έρχεται για χιλιάδες συνταξιούχους το 2023 ενώ βρίσκονται σε αναμονή της πολιτικής απόφασης για τα αναδρομικά από τα κομμένα δώρα και τις...

Μαλδίβες θα γίνουμε: Έρχεται στην Ελλάδα ο παγκόσμιος κολοσσός των υδροπλάνων κι αλλάζει το...

Μετά από δεκαετίες από τότε που ακούστηκε ως ιδέα, το εγχείρημα της χρήσης υδροπλάνων στην Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής του. Η αθάνατη ελληνική...

Σταϊκούρας: Δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023

«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού». Αυτό δήλωσε ο...

Με λίγα… κλικ η δωρεά χρημάτων σε συγγενείς – Τι αλλάζει στις άτυπες γονικές...

Πιο εύκολες και χωρίς επισκέψεις στην εφορία γίνονται οι άτυπες γονικές παροχές– δωρεές χρηματικών ποσών, δηλ. τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά...

Στο «παιχνίδι» των ενισχύσεων μέσω Αναπτυξιακού και ο τουρισμός – Ποιες επενδύσεις επιλέγονται

Και ο τουρισμός μπαίνει στο «παιχνίδι» των επιδοτήσεων και των φορολογικών απαλλαγών, μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου: Μετά τον τομέα της «Μεταποίησης – Εφοδιαστικής...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,191ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: “Έσπασαν τα φρένα” του πληθωρισμού – Στο 79,6% τον Ιούλιο

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε σε νέο υψηλό επίπεδο 24 ετών, φτάνοντας το 79,6%...

ΕΚΤ: Αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,5%

Με μία επιθετική κίνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οξύτατες πληθωριστικές πιέσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική...

Τουρκία: Ο πληθωρισμός “στραγγαλίζει” τον λαό: 614% πιο ακριβά τα λεμόνια και οι πατάτες!

«Χρυσάφι» κοστίζουν πλέον βασικά είδη στην Τουρκία, καθώς οι αυξήσεις έχουν «στενάξει» τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με...

“Μαύρα μαντάτα” – Πληθωρισμός: Στο 8,9% στην Ελλάδα το 2022

Εκτόξευση του πληθωρισμού στο 8,9% προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2022, ενώ...