Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

ΕΚΤ: Σημαντικά υψηλότερος ο πληθωρισμός

Σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό αλλά περιορισμένες απώλειες στο μέτωπο της ανάπτυξης προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο (Survey of Professional Forecasters) σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν κάνει το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αναλυτές προβλέπουν μέσο πληθωρισμό 7,3% φέτος και 3,6% το 2023 έναντι 6% και 2,4% που προέβλεπαν, αντίστοιχα, στην προηγούμενη έρευνα. Για το 2024 εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,9%.

Για την ανάπτυξη, προβλέπουν ότι θα κινηθεί στο 2,8% φέτος και στο 1,5% το 2023 έναντι 2,9% και 2,3%, αντίστοιχα, που προέβλεπαν το προηγούμενο τρίμηνο. Για το 2024, η πρόβλεψη έχει παραμείνει η ίδια στο 1,8%.

Αντιστάθμιση

Οι αναλυτές σημείωσαν ότι η καλύτερη του αναμενόμενου οικονομική επίδοση στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την ασθενέστερη δυναμική που αναμένεται για τα άλλα τρίμηνα του έτους. Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εξασθένιση των προοπτικών είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως και ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι στενότητες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που συνδέονται με τον κορωνοϊό, έχουν μειωθεί κάπως, αλλά παραμένουν βαρίδι για την παγκόσμια οικονομία. Αντίθετα, τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας έχουν μειώσει σε το σοκ σε κάποιο βαθμό και το νέο άνοιγμα της οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό είχε επίσης θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

Στήριξη για την ανάπτυξη

Τις σχετικά αισιόδοξες προοπτικές για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στηρίζουν και οι διαπιστώσεις από τις πρόσφατες επαφές της ΕΚΤ με εκπροσώπους 71 κορυφαίων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων της ευρωζώνης στο διάστημα 20-29 Ιουνίου.

«Παρά τις ενδείξεις εξασθένισης της ζήτησης σε ορισμένους τομείς, η συνολική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες ήταν πιο ανθεκτική απ’ ό,τι προέβλεπαν πολλοί, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό», σημειώνει η ΕΚΤ.

Η δυναμική του τουρισμού

Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η ανάκαμψη στους κλάδους που ωφελήθηκαν από τη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία, η οποία σε γενικές γραμμές ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Ειδικότερα, οι τουριστικές κρατήσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν υψηλότερες σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Ακόμη και σε κλάδους, όπως του ρουχισμού και άλλων προσωπικών ειδών, καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη.

Πτώση της κατανάλωσης στα τρόφιμα

Αντίθετα, οι βιομηχανίες τροφίμων και τα καταστήματα πωλήσεων τους ανέφεραν μείωση της κατανάλωσης λόγω του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα.  Μείωση της ζήτησης αναφέρθηκε και πολλά είδη νοικοκυριού, λόγω της χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της μετατόπισης της ζήτησης στον τομέα των υπηρεσιών.

Η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη λόγω των προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς.

Κλίμα αβεβαιότητας

Για το μέλλον, οι επιχειρήσεις μετέφεραν ένα ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας για τις προοπτικές αναοφρικά με τη δραστηριότητα, ιδιαίτερα για μετά το καλοκαίρι.

Ωστόσο, αναφέρθηκαν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν τους επόμενους μήνες, όπως η ανεκπλήρωτη ζήτηση, το απόθεμα των αποταμιεύσεων και η σταδιακή μείωση των περιορισμών από την προσφορά.

Ορισμένες επιχειρήσεις σημείωσαν ότι σταδιακά τα νοικοκυριά θα αισθανθούν την οικονομική πίεση από τις αυξήσεις των τιμών, ενώ είναι σαφές ότι θα υπάρξουν καθοδικά, αν μειωθούν και άλλο οι ροές του φυσικού αερίου.

Πηγή: ΟΤ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τaxisnet: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν καν ανοίξει το Taxisnet προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής ανέφερε...

Καλάθι των νονών: Κατατέθηκε η τροπολογία-Πότε θα κάνει πρεμιέρα

Στις 22 Απριλίου θα κάνει “πρεμιέρα” το καλάθι των νονών στα καταστήματα παιχνιδιών, όπως αυτό προκύπτει από τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που...
ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το...

Συντάξεις: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την καταβολή αναδρομικών έως...

Σήμερα, Τετάρτη, 17 Απριλίου αναμένεται να γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών ποσών έως 4.000 ευρώ...
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σούπερ μάρκετ και τράπεζες: Ποιες ημέρες δεν θα λειτουργήσουν και γιατί

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ της χώρας για τους καταναλωτές λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.  Δηλαδή τα σούπερ μάρκετ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γερμανία: Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά η ανησυχία παραμένει

Αχτίδα ελπίδας για τους καταναλωτές στη Γερμανία, μετά τις συνεχείς αυξήσεις τιμών τα τελευταία...

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο 4%. Σε αντίθεση πάντως με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Στο 3,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στη χώρα μας με τις ανατιμήσεις στα...

Στουρνάρας: Στο 2,3% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2024 – Στο 2,8% ο πληθωρισμός

Μήνυμα επαγρύπνησης για την οικονομία παρά τις θετικές της επιδόσεις απέστειλε ο διοικητής της...