Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Έκτακτη βοήθεια 20 εκ. € από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά

Βοήθεια εκτάκτου ανάγκης, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, θα χορηγηθεί για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Λέσβο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ θα χορηγηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και θα χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της διαχείρισης των εγκαταστάσεων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, για τη στήριξη τοπικών κοινοτικών σχεδίων και για την παροχή περαιτέρω επείγουσας στέγασης στα νησιά. Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί, επίσης, για την προστασία των παιδιών, την ανεπίσημη εκπαίδευση και την πρόληψη της σεξουαλικής βίας.

Σημειώνεται, ότι αυτή η έκτακτη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ, είναι πρόσθετη της χρηματοδοτικής στήριξης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ που χορηγείται από την Επιτροπή από το 2015 για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Ελλάδα.

Εξάλλου, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί στην Ισπανία πρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ύψους 24,8 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα χορηγηθούν στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ισπανίας και στον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό για ένα έργο που στοχεύει στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, τροφίμων και καταφυγίου σε μετανάστες που φθάνουν στη νότια ακτή της Ισπανίας, στη Θέουτα και στη Μελίλια.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η Επιτροπή εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της να υποστηρίξει τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό την πίεση. Το τελευταίο έτος αυξήθηκαν οι αφίξεις μεταναστών στην Ισπανία και πρέπει να ενισχύσουμε την υποστήριξή και να βοηθήσουμε να επιστρέψουν πίσω όσοι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής.

Εξάλλου, παρόλο που η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση του αριθμού των αφίξεων στην Ελλάδα, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντική μεταναστευτική πίεση, ιδίως στα νησιά».

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έχει χορηγηθεί ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου (2014-2020), για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να διαχειριστούν τη μετανάστευση.

Η ασφυξία που επικρατεί κυρίως στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου επεκτείνεται και στην ενδοχώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Από τις αρχές του καλοκαιριού, τόσο στην βόρεια Ελλάδα όσο και τη Στερεά Ελλάδα σε ανενεργά κέντρα φιλοξενίας ή έστω με μικρό αριθμό φιλοξενούμενων μεταναστών άρχισαν ξανά να στήνονται σκηνές και κοντέινερ.

Στο κόκκινο βρίσκεται για ακόμα μία φορά η Λέσβος, με τις ροές στο νησί να είναι καθημερινές χωρίς να υπάρχει ως τώρα κάποιο μέτρο αποσυμφόρησης. Αν και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποιεί συσκέψεις επί συσκέψεων για το ζήτημα αυτό, κάθε εβδομάδα δίνει δεσμεύσεις για απομάκρυνση 2,000 με 3,000 ατόμων,οι οποίες όμως μένουν στα χαρτιά.

Αυτή τη στιγμή στα πέντε νησιά που σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη της προσφυγικής διαχείρισης διαμένουν 17,293 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου. Ο τρομακτικά αργός ρυθμός εξέτασης των αιτημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού είναι η βασική αιτία παράνομης χιλιάδων προσφύγων μέσα σε άθλιες συνθήκες διαμονής στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις περισσότερες από 15,000 αιτήσεις ασύλου που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάθε εβδομάδα μπορούν να εξεταστούν λιγότερες από 25! Αν και οι αφίξεις κρίνονται “διαχειρίσιμες” από στελέχη του Λιμενικού Σώματος καθώς κάθε μέρα φτάνουν στα νησιά 80 με 120 άτομα, ωστόσο αυτός ο αριθμός δημιουργεί τεράστια επιβάρυνση στα ήδη εξαντλημένα όρια των κέντρων ταυτοποίησης, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ένα μηνά ισοδυναμεί με 2500-3000 νέες αφίξεις.

Στην υπόλοιπη ενδοχώρα, διαμένουν περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες. Και αν το 2017 ήταν η χρονιά, που αρκετοί πρόχειροι καταυλισμοί έκλειναν, εδώ και μερικές εβδομάδες παρατηρείται αύξηση στις διαμονές. Σκηνές και κοντέινερ αρχίζουν πάλι να στήνονται, καθώς από τα 21 κέντρα φιλοξενίας που υπήρχαν στην ενδοχώρα μέσα στον Ιούνη αυξήθηκαν σε 25, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν και άλλα.

Στα σχέδια του Υπουργείου για να αντιμετωπιστούν οι αφίξεις από τα νησιά, είναι αρχικά η αύξηση της δυναμικότητας των υπαρχουσών δομών. Σκηνές έχουν τοποθετηθεί εκ νέου στο κέντρο της Μαλακάσας με στόχο να αποκτήσει ξανά τη δυναμικότητα των 300 θέσεων, ενώ και στη Βόλβη αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανοίξει ξανά το camp. Ήδη 75 μεγάλες σκηνές, δυναμικότητας 400 ατόμων έχουν στηθεί.

Αυτή τη στιγμή και τα υπόλοιπα camp τα οποία υπήρχε στόχος να κλείσουν το επόμενο διάστημα, αυξάνουν την δυναμικότητα τους δραματικά. Στην Ελευσίνα έχουν από τον Απρίλη μεταφερθεί 250 μετανάστες, ενώ τα Οινόφυτα αντί να κλείσουν, τελικά παραμένουν μέσα σε σκηνές 350 άτομα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αύξησης στην Αττική των κέντρων διαμονής είναι ο Σκαραμαγκάς, ο οποίος αρχικά είχε χωρητικότητα 3500 άτομα με την κυβερνητική υπόσχεση να είναι το γρήγορο κλείσιμο του. Αν και μέχρι τον Σεπτέμβρη σταδιακά μειώνονταν οι διαμένοντες, πέφτοντας κάτω από τους χίλιους, πλέον μένουν 2,000 άτομα, ενώ καθημερινά αυξάνονται οι αφίξεις και εκεί.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών σε ακατέργαστη μορφή προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από...
25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δεκαήμερη περιοδεία Κασσελάκη σε 29 νησιά του Αιγαίου

Περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο Στ....

Κρήτη: Άρπαξαν 10.000 ευρώ από τον εργοδότη τους και του έστειλαν SMS… γράφοντας ”Bye-bye”

Μια κλοπή που σίγουρα δεν περίμενε, κατήγγειλε ένας 44χρονος στην Κρήτη. Σύμφωνα με όσα ανάφερε,...

Μακρόν: Ζητά την βοήθεια της Ε.Ε. στην κρίση με τους αγρότες

Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει την οργή των αγροτών καλώντας την...

Πιερρακάκης: Έκτακτη επιχορήγηση στα ΑΕΙ

Στη συζήτηση με τους Πρυτάνεις με αφορμή την 104 Σύνοδό του αναφέρεται σε ανάρτησή...